Verdens største workshop om Klodens fremtid

De kommende to uger forvandles København til en gigantisk ”red verden-workshop”. Frem til den 2. november mødes mere end 2.000 forskere, politikere, regeringer, erhvervsledere, investorer og interesseorganisationer fra mere end 100 forskellige lande for at diskutere, hvordan vi kan tackle de voksende globale klimaudfordringer. Blandt andet samles 600 klimaforskere i 5 dage for at afslutte 7 års arbejde i FN’s Klimapanel, IPCC, før de offentliggør den femte hovedrapport om klodens klima den 2. november. Overskriften for de to uger bliver dog ikke blot en status på klimaforandringerne. Side om side med IPCC vil en række initiativer pege ud i fremtiden og på de løsninger, der gør at vi lever med klimaforandringerne. Som afrunding på de to uger, uddeler Mandag Morgen sin internationale bæredygtighedspris, Sustainia Award.

Der er på globalt plan sat turbo på udviklingen af nye bæredygtige løsninger. Rige, fattige, borgere, politikere, offentlige institutioner, private virksomheder – fremtidens bæredygtige løsninger udvikles gennem innovative partnerskaber. Det demonstreres i København, når hovedstanden de næste to uger bliver centrum for en gigantisk ”red verden-workshop”. Frem til den 2. november mødes mere end 2.000 forskere, politikere, regeringer, erhvervsledere, investorer og interesseorganisationer fra mere end 100 forskellige lande for at diskutere, hvordan vi kan tackle de voksende globale klimaudfordringer. Blandt andet samles 600 klimaforskere i 5 dage på Tivoli Hotel for at afslutte 7 års arbejde i FN’s klimapanel, IPCC, som kulminerer med offentliggørelsen af den femte hovedrapport om klodens klima den 2. november.

[graph title="Klimaets globale front-løbere indtager København" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/f210e-afe_figxx_verdens-storste-red-verden-worksho.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9bff9-afe_figxx_verdens-storste-red-verden-worksho.png" text=""] [/graph]

Overskriften for de to uger bliver dog ikke blot en status på klimaforandringerne. Derimod vil der side om side med IPCC være en række initiativer, som peger ud i fremtiden og på de potentielle løsninger, vi står over for. Se eventoversigt nedenfor. Dette er blandt andet fokus, når 300-350 af verdens førende eksperter, politikere og erhvervsfolk den 20.-21. oktober mødes til regeringens Global Green Growth Forum, 3GF, for at diskutere fremtidens grønne vækst. Det er også omdrejningspunktet, når Københavns Universitet i samarbejde med The International Alliance of Research Universities, IARU, den 22.-24. oktober er vært for Sustainability Science Congress, hvor 700 af verdens førende forskere mødes for at diskutere fremtidens bæredygtige udvikling.

Tilsammen vil de mange arrangementer forsøge at svare på de store spørgsmål, som klimaforandringerne stiller: Hvordan håndterer vi de accelererende klimarelaterede problemer? Hvordan kan vi skubbe på for en transformation mod en mere bæredygtig levevis? Hvilke løsninger er tilgængelige i dag, og hvordan kan de skaleres, deles og finansieres?

De to uger falder på et tidspunkt, hvor flere og flere aktører tager del i udviklingen af bæredygtige løsninger, og hvor vinduet for en ny global klimaaftale efter flere års stilstand igen synes åbent. Næste år lægges der både op til en ny global klimaaftale ved COP21 og nye FN-målsætninger for bæredygtig udvikling. Forventningerne er derfor store. Og de næste to uger kan levere inspiration til den globale beslutningsproces.

”Det er nu, de store beslutninger skal tages, som vedrører den fremtidige udvikling af samfundet. Derfor er det fantastisk at se, at vi udover at bringe videnskaben til København også har en række andre initiativer, der samler erhvervsfolk og beslutningstagere,” siger Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet og ansvarlig for det videnskabelige program for Sustainability Science Congress.

Identifikation af nye løsninger

2014 kan blive det varmeste år nogensinde, vi står over for enorme havvandsstigninger og den globale CO2- udledning er stadig stigende. De skræmmende kendsgerninger til trods, er overskriften for de to uger ikke dommedag nu. Derimod er det overordnede tema, hvordan vi transformerer samfundet gennem bæredygtig udvikling og løsninger. Den række af initiativer, som løber af stablen, har således fokus på nye partnerskaber, teknologier og ny viden, der kan bane vej for det bæredygtige samfund.

Gennem etableringen af organisationen Sustainia spiller Mandag Morgen en vigtig rolle omkring udviklingen og formidlingen af nye løsninger. Sustainia kortlægger bæredygtige løsninger fra hele verden og hædrer de bedste eksempler. Det sker i år den 30. oktober på Det Kongelige Teater som en form for afrunding af de mange initiativer, der præsenteres i København fra i dag den 20. oktober. Se tekstboks.

”København har en unik mulighed for internationalt at profilere sig som ”the solutions capital of the world” og dermed bidrage til at fjerne sporene fra det mislykkede COP15 i 2009. Verdenspressens bevågenhed rettes mod København, når IPCC den 2. november fremlægger sin afsluttende rapport. Hvad ville da være mere naturligt og logisk, end at byen samtidig fremstod som det sted, hvor løsningerne også blev lanceret. Et blik på de mange arrangementer viser, at netop nye løsninger er overskriften for de næste to uger,” siger Mandag Morgens administrerende direktør Erik Rasmussen.

Dette er i tråd med IPCC’s 2. delrapport Climate Change 2014: Impacts, Adaptation, and Vulnerability fra marts i år, der fremhæver klimaforandringerne som et faktum, vi må tilpasse os. De skriver, at det vil kræve en transformation af “økonomiske, sociale, teknologiske og politiske beslutninger og handlinger, som kan muliggøre klimarobuste veje” for bæredygtig udvikling.

”De seneste år demonstrerer, hvor langt verden er kommet med at udvikle løsninger på globale udfordringer – ikke mindst fordi der er tale om en accelererende bottom up-bevægelse. Alene Sustainia har inden for de sidste tre år kortlagt næsten 2.000 løsninger fra mere end 70 lande,” siger Erik Rasmussen.

Et andet eksempel er sammenslutningen af verdens storbyer C40, som mødes til Green Growth Network Workshop den 22.-23. oktober. Her drøfter de, hvordan byerne rustes til at integrere grønne løsninger som en forudsætning for økonomisk vækst og jobskabelse.

Matchmaking er afgørende

Et afgørende træk ved de mange aktiviteter er en erkendelse af, at den bæredygtige omstilling ikke kommer ved at arbejde i siloer, men derimod udvikles ved at tænke på tværs. Der kommer derfor repræsentanter fra forskellige sektorer, brancher og lande, og nye partnerskaber og vidensdeling er en del af programbeskrivelsen for langt hovedparten af initiativerne. Det gælder blandt andet for 3GF, som under sin event præsenterer 11 offentlige-private partnerskaber, der alle arbejder ud fra præmissen om, at en fælles innovationsplatform er en forudsætning for udvikling af nye løsninger og vækst.

”Partnerskaber er en central motor for at fremme bæredygtighed. De 11 partnerskaber, vi præsenterer på 3GF, viser, hvordan man gør det i praksis,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Fra erhvervslivet lyder det også, at partnerskaber kan lægge kimen til en grønnere vækst. 

”Green Partnership for Growth er en platform til at skabe kommercielle partnerskaber på tværs af geografi og virksomheder og dermed skærpe vore internationale relationer. Partnerskaber er essentielle for at skabe vækst. Forventningen er, at vi kan etablere nye og innovative partnerskaber mellem virksomheder og organisationer, der vil øge salget af dansk teknologi,” siger branchedirektør Troels Ranis fra Dansk Industri.

Ligeledes har Københavns Universitet og IARU en erklæret målsætning om at bryde med snævre videnskabelige miljøer og kickstarte et bredt samarbejde om udvikling af nye løsninger.

”Formålet med kongressen er at skabe nye synergier i forskningsverdenen, så forskningsmiljøet i stigende grad kan bidrage med helstøbte løsninger for en bæredygtig omstilling. Og så er det vigtigt, at vi er med til at styrke kommunikationen til beslutningstagerne og sætte bæredygtig udvikling på dagsordenen ved hjælp af et bredt arrangement, hvor både erhverv og beslutningstagere er inviteret med,” siger professor Katherine Richardson.

Udvidet klimabegreb

Set over en bred kam er de kommende uger kendetegnet ved et stærkt fokus på bæredygtighed på alle niveauer i samfundet – frem for specifikt på klimaforandringer. Klimaforandringerne tages med som en del af udfordringen, men perspektivet bredes ud på globale udfordringer som fattigdom, sundhed, ressourcemangel og vækst. Grundpræmissen er, at de globale samfundsudfordringer hænger sammen, og at ingen af de store udfordringer kan stå alene.

”Det bedst kendte eksempel på globale udfordringer er klimaforandringer, men når vi snakker bæredygtig udvikling, skal vi også integrere viden om klodens andre ressourcer og sociale og samfundsmæssige aspekter. Det drejer sig både om fødevarer, social retfærdighed, sundhed og livskvalitet. Derfor bringer vi mange forskellige videnskaber sammen under et tag, så vi kan opbygge en bred platform af faglig viden,” siger Katherine Richardson.

Tilsvarende er bæredygtighed nøglen i den tre dage lange event Build the Change, hvor LEGO, Sustainia og WWF inviterer mere end 1.000 børn til at bygge fremtidens bæredygtige samfund i Legoklodser.

Store forventninger

Scenen er sat for to uger, der reelt kan skabe udvikling og omstilling mod et mere bæredygtigt samfund i fremtiden. Den grønne elite er fløjet ind, der offentliggøres international viden på højeste niveau, og der er et stort antal initiativer. Forventningerne er derfor også til at tage at føle på.

”Det giver gennemslagskraft, at der sker så meget på en gang. Det betyder, at vi kan engagere flere, og vi kan tiltrække flere aktører, som tager ejerskab for den grønne omstilling,” siger Mogens Jensen. 

Gennemslagskraften forstærkes ifølge Erik Rasmussen af det udprægede fokus på løsninger.

”De mange arrangementer demonstrerer, hvor langt verden er kommet med at udvikle nye sammenhængende løsninger på de komplekse globale udfordringer. Det lægger inspirerende spor frem,” pointerer han.

Dertil kommer, at der er store forventninger til, at de kommende uger vil understøtte og markere Københavns profil som en grøn by.

”Jeg ser valget af København som en anerkendelse af det store arbejde, som København gør for at skabe en grønnere og mere bæredygtig by. Jeg håber, at vi kan være med til at inspirere andre og selv blive inspireret til at gøre tingene grønnere og smartere,” siger Frank Jensen (S), overborgmester og medlem af C40’s styregruppe.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu