Verdensmål skaber motivation i kommunerne

Der er langt fra FN’s 17 verdensmål til dagsordenen for et dansk byrådsmøde. Men det motiverer i usædvanlig grad, når byrødderne ikke bare skal tænke på deres egen kommune, men på mål, der gælder for alle i hele verden. I Haderslev taler man ligefrem om en bevægelse.

Jens Reiermann

Om godt en uge vil de 25 politikere i Kolding Byråd modtage et udkast til den strategi, der over de kommende fire år skal rykke kommunens praksis i retning af FN’s 17 verdensmål. Herefter bliver det byrøddernes opgave at prioritere de mål, der skal præge arbejdet i netop det politiske udvalg, de sidder med i.

Planen er, at et samlet byråd inden jul vedtager strategien.

Der er tale om en proces, der er lidt mere omstændelig, end den slags plejer at være. Forklaringen er ifølge kommunaldirektør Thomas Boe, at strategien ikke bare skal udpege mål og retning, men også skal formulere de redskaber, som forvaltningen i praksis skal styre efter.

”Ved siden af visionen skal vi opstille de mål, vi skal arbejde efter, så vi hele tiden kan følge op på vores arbejde. Det bliver ikke bare et politisk papir, men et papir, vi kan sætte handling bag,” siger Thomas Boe.

Det er samtidig et arbejde, der rækker ud over miljøområdet og flytter begrebet bæredygtighed ind på alle områder af kommunens virke.

”Der er en fare for, at verdensmålene udelukkende bliver til et spørgsmål om miljø og bæredygtighed. For os er det vigtigt, at bæredygtighed også handler om det sociale og det økonomiske,” siger han.

Han tror og håber, at fastsættelsen af mål – også på det sociale område – kan sætte gang i nye måder at tage vare på samfundets svageste på.

”Jeg tror, at bare det at tænke i helheden og i bæredygtighed også på det sociale område betyder, at vi kan få mere ud af vores indsats, fordi vi bliver nødt til at gøre noget på en ny måde,” siger han.

Verdensmål inspirerer

Dermed føjer Kolding sig til gruppen af kommuner og regioner, der lige nu arbejder med at integrere FN’s verdensmål i deres strategiske arbejde. Det sker, uanset om borgmesteren som i Kolding er valgt for Venstre, for de konservative som i Sorø eller for Socialdemokratiet som i Haderslev.

I Sorø har visionen været i høring og til debat på to borgermøder, og den er en del af det obligatoriske arbejde med at formulere kommunens fireårige planstrategi. Men strategiarbejdet med verdensmålene adskiller sig væsentligt fra den traditionelle planstrategi.

”Arbejdet med verdensmålene motiverer på en helt anden måde, end vi er vant til. Det gælder både de erfarne byrødder og de helt nye: De føler, at de bidrager til noget større, til noget, der angår hele verden,” siger kommunaldirektør Søren Kjær.

Arbejdet med verdensmålene løfter altså blikket fra den daglige drift, der let kan sluge det meste af opmærksomheden i de fleste kommuner. Men det er også en proces, der har tiltrukket flere borgere end sædvanligt. Søren Kjær fortæller om borgermøder med mere end 100 deltagere. Der har godt nok været trækplastre i form af først tidligere klimaminister Connie Hedegaard og derefter finansminister Kristian Jensen, men der har alligevel ifølge Søren Kjær været et helt andet perspektiv på debatten.

”Når Danmark præsenterer den nationale opgørelse over, hvor langt vi som nation er kommet med at opfylde verdensmålene, så skal Sorøs borgmester være med og fortælle vores historie,” siger han.

Sønderjyder i bevægelse

I Haderslev har kommunen startet arbejdet med verdensmålene i et utraditionelt hjørne, nemlig i kommunens erhvervsstrategi ’Vækst med vilje’. Strategien er blevet til i samarbejde mellem kommunen og erhvervsrådet, og den begynder med mål nummer 8, der handler om anstændige job og vækst, og så fortsætter den med målene om partnerskab, kvalitetsuddannelser, bæredygtige byer og klimaindsatsen.

”Vi er stadig ved begyndelsen. Erhvervsstrategien er det første eksempel på, hvordan verdensmålene kan blive en ledestjerne for os,” siger kommunaldirektør Willy Feddersen.

Håbet er, at arbejdet med verdensmålene kan inspirere, så flere og særligt unge vil bidrage til diskussionerne om kommunens udvikling, og ja, så er det også et spørgsmål om forretning. Arbejdet med verdensmålene skal altså nå hele kompasset rundt.

Og det er allerede ved at ske.

”Det bedste er, at arbejdet med verdensmålene allerede har skabt lokal forankring. Lærerne på nogle af vores skoler er i gang med undervisning med fokus på verdensmålene, erhvervslivet har taget målene til sig, så jeg synes mere, at man kan tale om en bevægelse end om et arbejde med et politisk dokument,” siger Willy Feddersen.

Samtidig deltager Haderslev Kommune sammen med Region Syddanmark i arbejdet med at udvikle de målinger, der kan understøtte overvågningen af, om udviklingen nu også går i den rigtige retning.

”Vi skal have fundet en baseline med målinger, som vi kan gå tilbage til om tre, fire eller fem år og se, hvordan udviklingen har været,” siger Willy Feddersen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu