Vestager: EU skal genfortolke globaliseringen

Europa må ændre sin økonomiske model, der bygger på billig russisk energi og outsourcing af produktion til lande med lav løn og slappe miljølove, siger EU-kommissær Margrethe Vestager. Den nye økonomiske model i en ”genfortolket globalisering” skal i stedet bygge på klimaneutralitet, cirkularitet og beskyttelse af biodiversitet, mener hun.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

”Vi bliver nødt til at gentænke globaliseringen. Outsourcing og just-in-time-organisering har tjent os godt, men det holder ikke længere. Vi skal i Europa have styr på vores afhængigheder af energi, produktion og råvarer. Europa skal stadigt være åbent – men det skal kunne mere selv.”

Sådan lød budskabet fra Margrethe Vestager, da hun i sidste uge i København briefede cirka 20 journalister forud for den forestående sæson i europæisk politik, der måske mere end nogensinde er præget af storpolitik, krisehåndtering og geopolitisk positionering.

Konkurrencekommissæren lægger ikke skjul på, at Europa-Kommissionen, som hun er ledende næstformand for lige under Ursula von der Leyen, har ekstraordinært meget på plakaten i denne sæson. Europa er ikke alene præget af den blodige krig i Ukraine. EU er også udfordret af den eskalerende klimakrise, en historisk høj inflation og de politiske kriser, der får næring af voksende polarisering – ikke mindst på de sociale medier – og deraf dalende tillid til politikere og demokrati.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024