Analyse af 
Claus Kragh

Vestens ven huser terroristerne fra Gaza

Qatar har en nøglerolle som mægler mellem Israel og Hamas og huser både terrorbevægelsens ledelse og USA’s største militærbase i Mellemøsten. Det sker efter en årtier lang diplomatisk positionering, hvor det totalitære emirat har brugt sin ekstreme rigdom på at etablere sig som en af verdens helt centrale diplomatiske spillere.

Foto: Frank Hörmann, Picture Alliance, Ritzau, Scanpix

Er Qatar, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater ved at udvikle sig til verdens førende fredsmæglere, på samme måde som Norge, Sverige og Finland har været det?

Spørgsmålet kan lyde absurd, al den stund at de stenrige oliestater ved Den Persiske Bugt hverken er demokratiske eller respekterer menneskerettighederne.

Ikke desto mindre er Qatars nøglerolle som mægler mellem Hamas og Israel i forbindelse med krigen i Gaza blot det seneste eksempel på, at golfstaterne er ved at få roller, der minder om dem, byerne Oslo, Helsinki og Stockholm har spillet i det globale diplomati og i fredsmægling efter Anden Verdenskrig.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024