Kommentar af 
Erik Rasmussen

Erik Rasmussen: Det er på tide at gentænke den danske model

Syv sammenhængende krydspres berettiger spørgsmålet om, hvorvidt de kendte overenskomstforhandlinger og den danske model har overlevet sig selv. 1. maj kunne være anledningen til helt at nytænke arbejdsmarkedet, skriver stifter af Mandag Morgen Erik Rasmussen og præsenterer her sit bud på en ny model.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hvad skal arbejderne kæmpe for og imod om tre, fem eller ti år? 1. maj har gennem generationer forenet arbejderne i kampen for bedre vilkår. Modstanderne har traditionelt været regeringer eller arbejdsgivere. Nogle af de lønmodtagere, der fester i Fælledparken i dag, vil om få år kunne se deres eget arbejde blive løst hurtigere og bedre af avancerede robotter eller kunstig intelligens. ChatGPT har vist os, med hvilken kraft vores hverdag og arbejdsliv kan revolutioneres – måske i et tempo, vi har svært ved at forestille os. 

Arbejdsmarkedets udfordringer skal vurderes og angribes som en holistisk og systemisk enhed.

Men sin store potentielle indflydelse til trods er AI blot et af flere pres, som vil dominere og forandre arbejdsmarkedet og udfordre alle de begreber, ritualer og dagsordener, der har karakteriseret arbejdsmarkedet og den danske model i efterkrigstiden. Netop nu er fokus på den manglende arbejdskraft. Men det er blot et af flere symptomer på langt større strukturelle problemer, der griber ind i og forstærker hinanden. Derfor kan de ikke løses enkeltvis. Arbejdsmarkedets udfordringer skal vurderes og angribes som en holistisk og systemisk enhed. Ellers risikerer den ene løsning blot at skabe nye problemer andre steder og udløse en kaskadeeffekt. Omvendt ligger der en mulighed for at få løst flere problemer, hvis vi forstår deres indbyrdes sammenhæng. 

Efterfølgende beskrives syv krydspres, der direkte og indirekte begrunder, at vi skal nytænke eller direkte genopfinde arbejdsmarkedet. Som det fungerer i dag, tyder stadig mere på, at arbejdsmarkedet ikke er gearet til at løse en ny tids udfordringer.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024