Erik Rasmussen: Det er på tide at gentænke den danske model
Syv sammenhængende krydspres berettiger spørgsmålet om, hvorvidt de kendte overenskomstforhandlinger og den danske model har overlevet sig selv. 1. maj kunne være anledningen til helt at nytænke arbejdsmarkedet, skriver stifter af Mandag Morgen Erik Rasmussen og præsenterer her sit bud på en ny model.

Hvad skal arbejderne kæmpe for og imod om tre, fem eller ti år? 1. maj har gennem generationer forenet arbejderne i kampen for bedre vilkår. Modstanderne har traditionelt været regeringer eller arbejdsgivere. Nogle af de lønmodtagere, der fester i Fælledparken i dag, vil om få år kunne se deres eget arbejde blive løst hurtigere og bedre af avancerede robotter eller kunstig intelligens. ChatGPT har vist os, med hvilken kraft vores hverdag og arbejdsliv kan revolutioneres – måske i et tempo, vi har svært ved at forestille os.
Arbejdsmarkedets udfordringer skal vurderes og angribes som en holistisk og systemisk enhed.
Men sin store potentielle indflydelse til trods er AI blot et af flere pres, som vil dominere og forandre arbejdsmarkedet og udfordre alle de begreber, ritualer og dagsordener, der har karakteriseret arbejdsmarkedet og den danske model i efterkrigstiden. Netop nu er fokus på den manglende arbejdskraft. Men det er blot et af flere symptomer på langt større strukturelle problemer, der griber ind i og forstærker hinanden. Derfor kan de ikke løses enkeltvis. Arbejdsmarkedets udfordringer skal vurderes og angribes som en holistisk og systemisk enhed. Ellers risikerer den ene løsning blot at skabe nye problemer andre steder og udløse en kaskadeeffekt. Omvendt ligger der en mulighed for at få løst flere problemer, hvis vi forstår deres indbyrdes sammenhæng.
- Læs frit alt indhold på mm.dk
- Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
- Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
- Bliv inviteret til MM Live og digitale events
- Få adgang til læsernes digitale samtalerum
- Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører