Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

DIGITAL OMSTILLING De største forandringer fra digitaliseringen kommer ikke af, at vi kan gøre det samme, som vi plejer, på en lettere måde – men fordi vi kan gøre noget helt nyt, der slet ikke var muligt førhen, siger Anders Hvid, medforfatter til Sirikommissionens afsluttende rapport.

”Danmark har en af de mest digitaliserede offentlige sektorer i verden, og den har med coronakrisen lige stået sin store prøve. Vi har drevet det offentlige videre takket være digitaliseringen. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan krisen havde været, hvis vi ikke havde haft den infrastruktur.” 

Anders Hvid er medforfatter på Sirikommissionens afsluttende rapport, der lige er udkommet efter fire års diskussioner om, hvordan vi i Danmark kan få gavn af kunstig intelligens og sikre, at de kommende års digitalisering skaber vækst, viden og sundhed for flertallet. 

Anders Hvid er medstifter og partner i DareDisrupt, en tænketank, der netop arbejder med at skubbe virksomheder og organisationer længere ud i den digitale omstilling.

Efter hans mening er det tid at rykke debatten om kunstig intelligens videre. Hidtil har det handlet meget om etik, privatliv og faren for, at automatisering skal overflødiggøre en masse mennesker.

”Næste skridt bliver i højere grad at tænke udviklingen af AI sammen med samfundets andre store problemstillinger, hvor teknologien vil blive brugt til at skabe løsninger. Digitalisering som et selvstændigt emne er ikke længere interessant. Vi har jo eksempelvis en klimaagenda, der trænger sig på, og det ville være relevant at diskutere, hvordan digitalisering kan bidrage til den grønne omstilling, vi skal have,” siger Anders Hvid. 

Når man tænker i de baner, er der nogle oplagte anvendelser af digital teknologi; vi kan for eksempel holde videomøder i stedet for at rejse, eller vi kan bruge sensorer og smarte dimser til at optimere energiforbruget. 

Men for Anders Hvid er de største effekter mere indirekte. Med kunstig intelligens kan vi måske udvikle nye materialer, der har bedre egenskaber og er mere miljøvenlige end plastik. Eller vi kan ændre hele måden, vi forbruger på, ved at skabe digitale platforme til deleøkonomien. 

”Vi har en tendens til at ville bruge teknologi til at forlænge de eksisterende paradigmer og de eksisterende produkter, og derfor misser vi de største fordele, der ligger i teknologien.

Vi kan fremskrive Moores lov, eller vi kan fremskrive udviklingen af batterier, så vi kan beregne, hvor langt en elbil vil kunne køre på en opladning om nogle år. Vi lægger det foran os i en lige linje for at forestille os fremtiden, men det, vi ikke kan se på forhånd, er de adfærdsmæssige ændringer. Vi kunne se, at bilen ville komme, men vi kunne ikke forudse, at den ville føre til indkøbscentre, der slår bykernerne ihjel,” siger Hvid.  

Vi skal kunne give slip

Den manglende forestillingsevne er tydelig i den måde, man typisk vurderer digital teknologis muligheder inden for undervisning.

Når en underviser sammenligner en digital løsning med den traditionelle klasselokalebaserede måde at undervise på, er det nemt at konkludere, at forelæsninger på video og interaktive undervisningsprogrammer er mangelfulde og problematiske i forhold til at mødes fysisk. 

Men vi misser pointen, når vi tænker den nye teknologi ind i de gamle strukturer og den gamle form for undervisning, mener Anders Hvid: 

”Det nye er, at jeg kan følge lektionerne i mit eget tempo, og når det passer mig, eller at man tilpasse lektionerne præcist til den enkeltes niveau. Men det er fordele, som ikke har betydning i forhold til den måde, man bliver uddannet på i dag.” 

Hvis undervisningen i fremtiden ikke længere altid er bundet til klasselokalet, hvis uddannelser og kurser ikke er opbygget i forløb på flere måneder eller flere år, og hvis uddannelse ikke var koncentreret inden for de første 25-30 leveår, men spredt ud over hele livet, så ville teknologien kunne støtte helt andre former for undervisning, siger Anders Hvid: 

”Der fungerer de nye teknologier bedre end de eksisterende måder at gøre tingene på. Det ville aldrig kunne lade sig gøre at organisere læring på den måde, hvis det skal foregå i et klasselokale.”

Men det er svært for underviserne, medgiver Anders Hvid:

”De skal slippe mange af de elementer, som har været definerende for deres rolle: Tanken om at alle skal mødes omkring dem i et fysisk lokale, og at de er eksperten. Men det er en del af disruption, at vi skal kunne give slip og læne os ind i teknologiens muligheder. Så er der nye roller at tage, og man kan levere noget helt andet end førhen.” 

Med teknologien kan fokus skifte fra helbredelse til forebyggelse

Sundhed er et andet område, hvor Anders Hvid mener, at man skal tænke i et helt andet paradigme for at forstå teknologiens potentiale for forandring.

”Sundhedssystemet i dag er rettet mod folk, der er syge, og i forhold til dem er lægen selvfølgelig bedre end en maskine,” siger Anders Hvid. Men hvis man i højere grad vil forebygge sygdomme, kan digital teknologi hjælpe langt flere langt billigere. 

”Vi kommer ikke til at kurere kræft ved at løse gåden om, hvordan sygdommen udvikler sig, men ved at opdage det tidligt, når der stadig er meget høje rater for helbredelse,” mener Hvid. 

I dag tilgår vi kun sundhedsystemet, når der virkelig er noget galt. I stedet kunne man forestille sig, at alle løbende får tjekket deres helbred ved hjælp af de mange smarte dimser, vi går rundt med. Og dermed kan man bedre holde sig sund og handle over for sygdomme på et tidspunkt, hvor der endnu ikke er tydelige symptomer.

Men – igen – det kræver en anden måde at tænke på og en anden måde at organisere samspillet mellem borgerne og systemet, siger Anders Hvid:

”Lægerne har svært ved at bruge de data, vi indsamler med vores fitnessmålere og smarte armbåndsure, for de er ikke indsamlet på medicinsk godkendte apparater, og derfor kan det ikke bruges til noget. Det bliver afvist i døren, for det lever ikke op til de samme kvalitetskrav, som gælder, når man skal behandle for sygdomme, der har fået lov at udvikle sig så langt, at de er blevet farlige.

Vores ide om privatliv er ude af trit med virkeligheden

Et af de områder, det er mest kontroversielt at skulle give slip på, er privatlivet. Ikke desto mindre mener Anders Hvid, at både vores forståelse af privatliv og de love, vi har til at beskytte det, er ude af trit med realiteterne: 

”Vi kan ikke ignorere, at der er 18 forskellige sensorer i den smartphone, alle går omkring med i dag, og de samler kontinuerligt data om os. Så hvordan fastholder, at vi har ret til den samme form for privatliv som for 20 år siden?”

Det vakte forargelse, da en CEO for en af de store it-selskaber for nogle år siden sagde ”Privacy is dead – get over it”. Er privatsfæren aflivet?

”Nej, men privatlivet bliver noget andet. Der vil komme en radikal gennemsigtighed i vores liv, som vi ikke vant til. De rum, hvor man kan fastholde ikke at være kendt, bliver færre og færre. Så man skal være bevidst om, at hvor man før var hemmelig, der skal man være beskyttet – ligesom Apple i dag ved, hvad jeg søger på med min mobil, men de stopper andre i at se det,” mener Anders Hvid:

”Jeg siger ikke, at vi bare skal slippe tømmen, men hvis vi vil videre ned ad den digitale vej, hvis vi vil leve længere og udrydde sygdomme osv., så skal vi finde måder at dele flere data på – og så må vi slippe nogle af de forestillinger, vi har om individets rolle i forhold til fællesskabet,” siger Anders Hvid – vel vidende, at han rører ved et emne, der går lige i hjertekulen af manges frygt for den teknologiske udvikling.Peter Hesseldahl

Redaktør for digital omstilling. Har tidligere arbejdet for bl.a. DR, TV2 og Politiken samt som intern fremtidsforsker i LEGO og Danfoss. Forfatter til 6 bøger, senest ”We-economy” om de økonomiske modeller, der afløser industrisamfundet.

LÆS MERE
Forrige artikel Michael Jordan var en ensom indpisker Michael Jordan var en ensom indpisker Næste artikel Deep fake-video kan være et værktøj – eller et våben Deep fake-video kan være et værktøj – eller et våben
Dansk topchef i OECD: Danmark og EU skal sikre retfærdig digitalisering

Dansk topchef i OECD: Danmark og EU skal sikre retfærdig digitalisering

POLITIK OG VELFÆRD Digitalisering er ligesom globalisering en nøgle til Danmarks fremtidige velstand. Men både i Danmark og i EU skal man sikre, at digitaliseringens goder i 2020’erne fordeles retfærdigt, mener Ulrik Vestergaard Knudsen, vicegeneralsekretær i OECD. Skæv fordeling af globaliseringens gevinster medvirkede til 2010’ernes folkelige oprør, påpeger han i dette interview om de store globale megatrends og Danmarks rolle.

Cybertruslen bekymrer næsten alle danske topledere

Cybertruslen bekymrer næsten alle danske topledere

DIGITAL OMSTILLING En rekordhøj andel af danske topledere er i 2021 bekymrede for cyberangreb. 97 procent af de adspurgte danske CEO’s peger på cybertruslen som en forretningsmæssig bekymring, og hele 47 procent er ‘meget bekymret’, viser en rapport fra PwC. 

Hvor meget frihed må trygheden koste?

Hvor meget frihed må trygheden koste?

Tryghed er et lille hyggeligt ord, der ikke burde kunne gøre nogen fortræd. Men i tryghedens navn er vi i gang med at kriminalisere hinanden for noget så ukonkret som at vække en følelse af utryghed hos andre.

Michael Ørnø anbefaler

Michael Ørnø anbefaler

KULTURANBEFALING Michael Ørnø hører til blandt de få, der stadig lytter til et album fra ende til anden. Og så anbefaler han bogen, der forklarer, hvordan en computer bygges op sådan helt fra bunden.

Professorer: Store samfundsproblemer kræver totalfodbold

Professorer: Store samfundsproblemer kræver totalfodbold

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har vist os, hvad der skal til for, at det politiske og administrative system i fremtiden kan løse store kriser og udfordringer. Det kræver, at alle niveauer og aktører spiller med, skriver Eva Sørensen og Jacob Torfing.

Hospitaler – fremtidens innovationshubs

Hospitaler – fremtidens innovationshubs

Boston er et vindue ind i fremtiden for life science og sundhedsinnovation. Det er et økosystem i verdensklasse, som vi danskere kan se til for at få indblik i nye trends indenfor sundhedsinnovation. Som det danske innovationscenter i Boston skriver, har hospitalerne en helt central rolle.

Nu er det voksen-baby der bestemmer

Nu er det voksen-baby der bestemmer

DIGITAL OMSTILLING Mobiltelefonerne har lært forbrugere, at de kan få opfyldt deres behov omgående – så hvorfor ikke forlange det samme i alle de situationer, hvor man er bruger? Det kan virke som en forkælet indstilling, men hvis man vil klare sig som virksomhed, er man nødt til at føje de nye ”voksen-babyer”, siger forfatteren til en ny bog om fremtidens virksomheder.

Styr din faglige entusiasme

Styr din faglige entusiasme

LEDELSE Et stærkt fagligt engagement kan skabe problemer i mødet med konkurrerende og politiske hensyn i organisationen. Det er nødvendigt at være fleksibel og manøvredygtig uden at forfalde til kynisme, og det kræver træning, skriver Klaus Majgaard.

Hjemme godt, ude godt

Hjemme godt, ude godt

DIGITAL OMSTILLING Kun ni procent af danskerne ønsker at arbejde permanent hjemmefra efter covid-19.

Erhvervsspidser samler tankerne: Sådan slipper vi innovationen løs i Danmark

Erhvervsspidser samler tankerne: Sådan slipper vi innovationen løs i Danmark

POLITIK OG VELFÆRD Danmark har indtil nu været en af globaliseringens vindernationer. Men en ny verden venter efter corona. 20 fremtrædende erhvervsprofiler opfordrer til radikal nytænkning, hvis Danmark ikke skal køres over. Erhvervslivets kræfter skal slippes løs i frikommuneforsøg, særlige områder skal være Danmarks nye innovationszoner, og der skal oprettes både et sundheds- og et læringspartnerskab.

Hvorfor Danmark?

Hvorfor Danmark?

KOMMENTAR Hvorfor skal verden overhovedet vælge Danmark, danske virksomheder, varer og værdier til i den nye konkurrence, der venter efter coronakrisen? Det er det centrale spørgsmål i Dansk Konkurrenceevneråd, der for nylig trådte sammen for første gang. Her giver to af rådets medlemmer deres bud på, hvilken vej vi skal gå for at finde svar.

Falcks direktør: Sammen kan vi hæve levetiden i en hel bydel

Falcks direktør: Sammen kan vi hæve levetiden i en hel bydel

POLITIK OG VELFÆRD Falcks topchef, Jakob Riis, har en drøm. Han ønsker at gøre områder som Nordvest i København og andre lokalområder til en slags sundhedsfyrtårne i nyt, forpligtende partnerskab med det offentlige. “Fremsynet”, siger professor. Jakob Riis vil også gøre op med uforpligtende pilotprojekter og sikre en bedre udnyttelse af de milliarder af kroner, som det offentlige køber ind for årligt.

Naturen er begyndt at sende regninger tilbage til økonomien

Naturen er begyndt at sende regninger tilbage til økonomien

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling skal være lige så hurtig og gennemgribende, som digitaliseringen af samfundet har været, siger den svenske klimaforsker Johan Rockström. Han mener, det er en misforståelse at se det gode, moderne liv som en modsætning til bæredygtighed – men det er nogle andre mål, vi må stræbe efter.

Planetære grænser

Planetære grænser

GRØN OMSTILLING I 2009 gik en gruppe på 26 af klodens førende miljø- og klimaforskere, ledet er Johan Rockström, sammen om at identificere de faktorer, som er afgørende for, at det globale økosystem fortsat kan trives. Gruppen opstillede en liste på ni hovedområder, blandt andet biodiversitet, forsuring af havene, udtynding af ozonlaget og arealet af jorden, der bruges til landbrug.

Nikolas Lyhne-Knudsen anbefaler

Nikolas Lyhne-Knudsen anbefaler

KULTURANBEFALING Nikolas Lyhne-Knudsen lader sig inspirere af skønlitteraturen både privat og som leder. Og så anbefaler han en spændende podcast, der sætter historien i kontekst og perspektiv.

7 skridt der kan gøre Europa til grøn supermagt

7 skridt der kan gøre Europa til grøn supermagt

KOMMENTAR Klimakrisen kan blive en vindersag for Europa, men det kræver, at man adresserer det lange efterskælv af folkelige bekymringer fra de sidste par årtiers kriser, skriver Bjarke Møller.

Er Skat ved at blive plyndret for anden gang?

Er Skat ved at blive plyndret for anden gang?

Ugens ubehagelige spørgsmål: Spilder vi enorme milliardbeløb i det britiske retssystem uden reel chance for at få de 12,7 udbytteskattemilliarder tilbage, som Skat sendte ud af landet? Britiske medier kalder sagen for den dyreste i nyere britisk retshistorie. Og Danmark har lige tabt første runde.

Kina sidder tungt på råmaterialer til elektronik – for nu

Kina sidder tungt på råmaterialer til elektronik – for nu

GRØN OMSTILLING Kina har over de sidste 25 år etableret sig som den dominerende globale leverandør af sjældne jordarter, der er
uundværlige i produktionen af smartphones, elbiler, våbensystemer og utallige andre teknologier.

Siri-kommissionen går ind i klimakampen

Siri-kommissionen går ind i klimakampen

DIGITAL OMSTILLING Den danske Siri-Kommission af it-eksperter har netop udsendt en ny rapport. Denne gang handler det om den miljø- og klimabelastning, som brugen af digital teknologi fører med sig. Det er ganske overraskende, HVOR meget nogle af vores it-vaner forbruger. 

Grønne byer til verdens største befolkning

Grønne byer til verdens største befolkning

Kina vil inden for de næste par år være blevet verdens største økonomi. Den kraftige industrialisering og urbanisering har imidlertid ført til et påtrængende behov for rette op og undgå miljøforringelser – ikke mindst i de hastigt voksende byer. Det skriver det danske innovationscenter i Shanghai.

Konflikter er bedre end deres rygte

Konflikter er bedre end deres rygte

LEDELSE Konflikter kan være lærende og udviklende, og er ikke noget, vi skal undgå for enhver pris. Men det kræver et miljø med høj psykologisk sikkerhed at udnytte potentialet, skriver Nicolaj Suhr Jensen.

Klimakompetencer er en mangelvare i bestyrelseslokaler

Klimakompetencer er en mangelvare i bestyrelseslokaler

GRØN OMSTILLING Trods øget fokus på klima og bæredygtighed i mange danske virksomheder er der begrænset viden og kompetencer på området i bestyrelseslokalerne. Presset for at få opgraderet bestyrelsens klimakompetencer kommer blandt andet fra investorer og fra kommende EU-lovgivning.

Handel med databaserede serviceydelser er eksploderet

Handel med databaserede serviceydelser er eksploderet

DIGITAL OMSTILLING Siden 1990’erne er handlen i databaserede services vokset drastisk og udgør nu halvdelen af den totale globale handel i serviceydelser, viser en ny rapport fra Verdensbanken.

CO2-fangst: Nu bliver det alvor

CO2-fangst: Nu bliver det alvor

GRØN OMSTILLING Religionskrigen om CO2-fangst er slut. Selv de mest ambitiøse klimaforkæmpere mener nu, at Danmark og resten af verden ikke kommer uden om at indsamle og lagre CO2. Opgaven er enorm. Det samme er de fremtidige forretningsmuligheder.

Mange måder at opsuge og lagre CO2

Mange måder at opsuge og lagre CO2

GRØN OMSTILLING Efter regeringens seneste tiltag – energiøerne, støtte til el-biler, omlægning til varmepumper, stop for kulfyring osv. – mangler stadig løsninger, der kan adressere de sidste 13,7 millioner tons CO2.

Novo Nordisk Fonden: CCS er et dansk Apollo-projekt

Novo Nordisk Fonden: CCS er et dansk Apollo-projekt

GRØN OMSTILLING Forskning indenfor samspillet mellem biologi og kemi kan skabe et gennembrud for fangst og udnyttelse af CO2, mener Claus Felby, der er leder af Novo Nordisk Fondens biotek-aktiviteter. Fonden er klar med meget store beløb, der både skal gå til forskning og til at skalere og samarbejde i stor, industriel skala.

Norge vil gøre CO2-fangst til et nyt industrieventyr

Norge vil gøre CO2-fangst til et nyt industrieventyr

GRØN OMSTILLING Norge satser milliarder på at udvikle den industri, der kan fange CO2, transportere det i skibe og lagre det i undergrunden. Aker Carbon Capture er et privat norsk selskab, der sælger industrielt udstyr til teknologien. CEO Valborg Lundegaard ser store muligheder i Danmark, der med 70 procent-målet for 2030 har lagt tidligere skepsis over for teknologien på hylden og satser stort på at fange, lagre og udnytte CO2.

Skab en langsigtet vision for den offentlige styring

Skab en langsigtet vision for den offentlige styring

KOMMENTAR Hvordan ville vi organisere velfærdssamfundet, hvis vi gav os selv 10 år til at udvikle en ny model? Der er behov for langsigtede pejlemærker for udviklingen af den offentlige styring, som kan frigøre os fra vanetænkningen, skriver Per Nikolaj Bukh og Karina Skovvang Christensen.

Helle Øbo anbefaler

Helle Øbo anbefaler

KULTURANBEFALING Helle Øbo glæder sig til Skandinaviens største fotofestival, og så anbefaler hun en romantrilogi, der giver et indblik i Barcelonas mystik, passion og kultur.

USA blæser til klimakamp – for sin egen skyld

USA blæser til klimakamp – for sin egen skyld

GRØN OMSTILLING Når USA nu igen engagerer sig i kampen mod den globale opvarmning, skyldes det først og fremmest hensynet til egne interesser. Risikoen er, at Biden indleder en kold klimakrig med kineserne. 

Han skal fremtidssikre avisen

Han skal fremtidssikre avisen

NYT JOB Den tidligere general og forsvarschef Peter Bertram overtager posten som bestyrelsesformand for JP/Politikens Hus midt i en brydningstid, der byder på ny teknologi og nye brugerpræferencer.

Rejs hjem, hvor dine forældre kommer fra!

Rejs hjem, hvor dine forældre kommer fra!

Den danske asylpolitik bygger på, at flygtninge skal rejse hjem, når forholdene i hjemlandet tillader det. Opholdet er kun midlertidigt. Med hvad gør vi, når det midlertidige fylder en hel barndom, og syriske flygtningebørns hjemland er blevet Thy, Fyn eller Falster?

Mangel på chips bremser produktionen

Mangel på chips bremser produktionen

DIGITAL OMSTILLING Forsyningerne af computerchips kan ikke holde trit med efterspørgslen, og det er begyndt at gå ud over produktionen, især bilfabrikkerne er hårdt ramt. Problemet har synliggjort verdensøkonomiens store afhængighed af en enkelt komponent, som kun nogle få selskaber kan levere. 

Det kræver grundig forberedelse at finde venturekapital i Silicon Valley

Det kræver grundig forberedelse at finde venturekapital i Silicon Valley

DIGITAL OMSTILLING Silicon Valley er indbegrebet af venturekapital, men skal det lykkes for startups at skaffe investeringer og nyde godt af den støtte, som den rette investor kan tilbyde, kræver det grundig forberedelse. Det fortæller det danske innovationscenter i Silicon Valley.

Leder du med sproget, eller leder sproget dig?

Leder du med sproget, eller leder sproget dig?

LEDELSE Kommunikation er det måske vigtigste ledelsesredskab, men mange ledere bliver forført af deres begejstring for nye termer og ønsket om at fremstå på forkant med udviklingen. Man kan hurtigt miste autoritet på den konto, skriver Mads Thimmer.