Viborgs borgmester: "Vi får friheden til at tænke selv"

Viborg Kommune får i tre år mulighed for at vise, at den kan udvikle velfærd til ældre borgere uden at være forpligtet til at leve op til nationale regler fastsat i lov om social service. ”Hvis ikke vi kan finde ud af at levere en ordentlig velfærd, så fejler vi jo,” siger borgmester Ulrik Wilbek.

Et telefonopkald fra statsministeren kan virkelig sætte gang i en ny udvikling. Det var i al fald tilfældet, da Mette Frederiksen i oktober sidste år ringede til Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg Kommune, og spurgte om han og Viborg Kommune ville deltage i det hidtil mest vidtgående frikommuneforsøg i Danmark. Wilbek sagde med det samme ja.

”Når man nu som kommunalpolitiker evig og altid snakker om alt det, der kunne være nemmere uden regler og uden alt det bureaukrati, lovgivningen pålægger os, så må man gribe muligheden, når man får den,” siger han.

Statsministeren ringede til Wilbek og seks andre borgmestre i dagene op til sin åbningstale i Folketinget, hvor hun for første gang præsenterede idéen om at frisætte i alt syv kommuner fra love og regler på tre velfærdsområder: daginstitutioner, folkeskole og ældreområdet.

Login