Vild uenighed om potentielt livstruende krav til bankerne

Forestående markant forhøjede kapitalkrav, der rammer de mindre banker hårdest, har udløst en højst mærkværdig konflikt, hvor Nationalbanken og Finanstilsynet slet ikke er enige. Bankerne advarer om risiko for krak og kreditklemme.

Det er ren børnelærdom for bankfolk. Jo mindre kapital, jo bedre forrentning af kapitalen og jo lettere er det at drive sin bank effektivt og levere afkast til aktionærerne. Men denne enkle formel er i disse dage sat ud af kraft af de danske banker, der i stedet plæderer for forhøjede kapitalkrav.

Mystikken bliver ikke mindre af, at Nationalbanken med Lars Rohde i spidsen argumenterer for, at de mindre banker slet ikke skal have forhøjet kapital som følge af nye krav, der adresserer håndteringen af krak i mindre pengeinstitutter. Det er nye toner fra Nationalbank-direktør Lars Rohde, som ellers i årevis har underholdt med generelle kreditproblemer i de mindre banker til diverse arrangementer.

Og så er der et tredje budskab, hvor Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, befinder sig i den helt modsatte grøft af Lars Rohde. Finanstilsynet har spillet ud med så høje kapitalkrav, at det kan blive dyrt og endog meget svært for flere af de mindre banker at leve op til dem.

Login