Virtual reality vil ændre dit liv for altid

For knap en måned siden lanceredes det første virtual reality-headset, der gør teknologien tilgængelig for alle.

Når jeg spørger Mariano Alesandro, Head of Future Thinking and Technology i INDEX: Design to Improve Life, hvad det der virtual reality egentlig kommer til at betyde, siger han:

”Tænk tilbage på første gang du brugte internettet. Du åbnede computeren, klikkede på Explorer-ikonet, og så kunne du formentlig se en tekst på skærmen. Tænk så på, hvordan du bruger nettet nu. Dine film, bøger, opslagsværker og din kalender og musik er på nettet. Du bestiller tid hos tandlægen, flybilletter, hoteller og bøger over nettet. Du læser dine bøger på nettet, din læge kan operere via nettet og nødhjælp produceres via nettet. Sådan skal du tænke om virtual reality. Det vil forandre din verden lige så meget, som nettet har gjort.”

Der er blevet talt om virtual reality længe. Film som The Matrix, Transcendence og Total Recall har skabt forestillinger om og billeder af, hvordan det vil virke. Men virtual reality er aldrig rigtig slået igennem. Det gør det nu. 

Se, høre, lugte og føle

Den 10. november blev Gear lanceret af det Facebook-ejede firma Oculus. Gear er det første virtual reality-headset, der bliver tilgængeligt for alle. Headsettet fungerer med en Samsung smartphone. Samtidig lancerede Oculus en række servicer som Oculus Video, hvor man med Gear kan se Netflix, film fra 20th Century Fox og videoer. Og Oculus Arcade med videospil til virtual reality. Gear koster knap 700 kr. 

Om godt en måned kommer så Occulus Rift, der er et fuldt virtual reality-udstyr, der fungerer uafhængigt af en smartphone. Det vil koste 3.000-4.000 kr. 

Med Gear og Rift hamrer virtual reality nu ind på forbrugermarkedet. I virtual reality vil du føle, at du faktisk er der, og du vil nu kunne se, høre og føle. Om kort tid vil du også kunne lugte, opleve vibrationer og f.eks. mærke varme eller vind. Vi kan kun gætte på, hvad det vil betyde for verden.

Mit gæt er tre store ændringer.

Den første ændring vil være, at der opstår helt nye markeder. Lad os tage et eksempel: Jeg sidder i København og skal mødes med en brasiliansk designer. Vi beslutter at mødes i virtual reality på en bestemt strand på Bali. Jeg skal arrangere mødet, så jeg logger ind på en virtuel udgave af stranden. Vi vil sidde ordentligt, så i mit virtuelle rum går jeg hen til menuen, hvor jeg kan vælge møbler, og jeg booker for en mindre betaling en stor parasol og nogle labre strandstole. Og vi holder vores møde under skønne forhold. For møbelproducenter betyder det, at tegninger af alle deres møbler skal ligge som 3D-digitale filer – hvad de ofte allerede gør. Om kort tid vil det muliggøre, at møbelproducenter kan tilbyde møbler til den nye virtuelle verden. Og de kan profitere på et marked, som ikke findes i dag.

Den anden ændring er den måde, man kan teste alting på. Nye materialer, farver, modeller, sammensætninger, teknikker og metoder kan afprøves i den virtuelle verden. Det betyder, at producenter kan teste alle nye produkter i virtual reality. Og for forbrugeren betyder det, at man kan test sine indkøb, inden de realiseres. En ny sofa kan testes i de virtuelle modeller af ens hjem. Den nye cykel kan testes på både cykelsti og skovvej og hotelværelset kan afprøves, inden man booker.

Den tredje ændring, der hurtigt vil indtræffe, er inden for sundhedssektoren. Den umiddelbart største fordel vil være undervisningsformål, hvor sundhedspersonale kan uddannes og f.eks. lære at operere, uden at det udgør en fare for patienterne. Allerede nu findes HumanSim, hvor sundhedsfagligt personale kan interagere med patienter og kolleger i et realistisk, interaktivt miljø. Også inden for diagnosticering og kirurgi åbner virtual reality store muligheder. For kirurgien særligt via robotkirurgi og simulering af operationer. Endelig kan vi forvente, at den psykologiske behandling af fobier om få år kan foregå i virtuel reality. 

Som Mariano siger – det vil ændre vores verden lige så meget, som nettet gjorde. Og når det handler om fremtiden, kan man som regel stole på Mariano. 

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu