Datavisualisering skaber ny velfærd i Gladsaxe

I Gladsaxe Kommune har data forladt regnearkene og indtaget storskærmene i både direktion og jobcenter, så de bliver synlige og brugbare for alle, også de borgere, det hele handler om. Visualiseringerne udvikles af en særlig enhed for Datadrevet Forretningsudvikling.

Jens ReiermannTorben K. Andersen

I Gladsaxe Kommune arbejder fire medarbejdere i en ny enhed for Datadrevet Forretningsudvikling med at bearbejde og ikke mindst visualisere data fra kommunens mere end 300 forskellige fagsystemer og datakilder.

Her på sin 1-års fødselsdag leverer enheden visualiserede data til alle niveauer i den kommunale organisation. En gang om måneden, den første tirsdag, mødes direktionen foran en storskærm med visualiserede data og holder øje med udviklingen på udvalgte områder.

I den anden ende af den kommunale organisation ser sagsbehandlere og borgere i fællesskab på en skærm med data, der i let tilgængelig form præsenterer et overblik over jobmuligheder, så borgerne kan søge job i lige netop de virksomheder, der har brug for deres kompetencer.

”Vi har gennem mange år haft rigtig mange data, men nu kan vi præsentere dem på en måde, så brugerne bliver mere nysgerrige og klikker sig ind på vores visualiseringer og virkelig går i dybden med lige netop de data, de har brug for,” siger Mads Thorning, leder af enheden for datadrevet forretningsudvikling.

Gennem det første år har hans afdeling hentet data fra de forskellige fagsystemer og opgave for opgave samlet dem i en form, der gør dem tilgængelig for andre end fagspecialister.

Deres opgave kan begynde, når en fagchef beder Mads Thorning og hans enhed grave ned i en problemstilling, som kan handle om alt fra ungdomsledighed over sygefravær til underretninger om udsatte børn. Det er helt centralt, at den pågældende fagchef på forhånd har gjort sig overvejelser over, hvordan Mads Thornings data kan forandre praksis i hans eller hendes organisation.

”Vi vil gerne være med til at skabe en forandring, så når de kommer med sit ønske til os, skal de samtidig sige, hvad de håber, de kan bruge resultaterne til over for borgerne,” siger Mads Thorning, der dog også siger, at der er plads til mere ”eksplorative” undersøgelser af en problemstilling, altså undersøgelser, hvor der ikke på forhånd er knyttet forventninger til, hvordan resultaterne kan bruges.

Den lille tværgående enhed refererer til en styregruppe, der selv har et mandat, der går på tværs af sektorer. Se figur 1.

Data på tværs af siloer

Enheden arbejder helt bevidst med at kombinere data fra de mange kilder på tværs af de eksisterende forvaltningsområder i statistiske analyser. Samkøringerne ender ikke med data, der kan knyttes til den enkelte borger, men viser mønstre, der kan danne grundlag for handlinger.

”Vi prøver at skabe værdi ved at se på tværs af forvaltningsområderne. Hver enkelt forvaltning har selvfølgelig selv en række data, men når vi ser på tværs, kan vi nuancere og perspektivere problemer på en helt anden måde, end vi før har kunnet gøre,” siger han.

For at fremme arbejdet på tværs supplerer hver enkelt af kommunens forvaltninger den lille enheds fire medarbejdere med hver to specialister. De arbejder så tre dage om ugen ”hjemme” i deres egen forvaltning og to dage om ugen hos Mads.

”Hvis vi nu har en opgave for en forvaltning, kan vi trække på kompetencerne fra nogle af de andre forvaltningers medarbejdere. Det giver helt andre ideer og en masse energi,” siger Mads Thorning.

Og så er der selvfølgelig det særlige, at Mads Thorning og hans folk har nogle helt særlige kompetencer. Enheden bygger på fagfolk med viden inden for databehandling, datavalidering og statistiske analyser. Det er den slags kompetencer, medarbejdere i andre forvaltninger også har, men de trækker i mange tilfælde kun på dem som en del af deres arbejdsopgaver. Hos Mads Thorning trækker medarbejderne 100 pct. på den type kompetencer.

 ”Nu har vi et fagligt fællesskab med kolleger, der arbejder med data som deres kernekompetence,” siger han.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu