EU-topchef presser dansk Europa-politik

Europa-Kommissionens konservative chef lægger en rød-grøn kurs for EU og udfordrer Danmark på udlændinge, energi, økonomi og selve EU’s indretning. EU skal være større og tættere integreret, mener Ursula von der Leyen, der erkender fejl i Ruslands-politikken.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Hverken på Christiansborg eller i dansk erhvervsliv bryder man sig om den politiske kurs, Ursula von der Leyen satte for EU i sin tale om Den Europæiske Unions tilstand i sidste uge.

Hvis det står til den konservative tyske leder af Europa-Kommissionen, skal EU i fremtiden spille en væsentligt større strategisk rolle i erhvervs- og industripolitikkerne og i den økonomiske politik. Og samtidig skal EU både være væsentligt større og væsentligt tættere integreret.

I liberale erhvervskredse med interesser i eksport af grøn strøm og grøn teknologi er det EU-toppens planer om at pålægge fossile og grønne elektricitetsproducenter milliardstore ekstraskatter, der vækker skepsis, ligesom man heller ikke bryder sig om EU’s planer om at tøjle de liberale energimarkeder gennem øget politisk intervention fra Bruxelles’ og de nationale hovedstæders side.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu