Zuckerberg kan trække andre techgiganter med ned

Midt i stormen mod Facebook er der langt større ting på spil for den amerikanske techgigant end misbrug af data. Truslen om opsplitning af virksomheden rykker tættere på. Derfor er Mark Zuckerbergs hættetrøje udskiftet med en habit.

Facebook er for alvor kommet på radaren hos de eneste, som for alvor kan stoppe dem. Store amerikanske giganter er tidligere blevet knækket af den amerikanske regering. Det kan ske igen. Den amerikanske antitrustlovning er lige så hård som konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som har vist, at hun ikke er bange for at tage kampen op med giganterne, der bliver straffet med store bøder af EU.

Selv om det amerikanske samfund er gennemreguleret med støtteordninger, indviklede skattebegunstigelser og andre besværligheder, så hylder man stadig den frie kapitalisme. Det ligger derfor dybt i amerikanerne, at monopoler er noget, der skal undgås for enhver pris. Et synspunkt, som også findes hos de amerikanske politikere, der lugter blod og en chance for at vise handlekraft.

I 1890 vedtog Kongressen The Sherman Antitrust Act, der blev en milepæl i kampen mod monopoldannelse. Som en af de første store sager blev Rockefellers oliegigant Standard Oil, der dengang sad på 87 pct. af det amerikanske salg af olierelaterede produkter, af den amerikanske Supreme Court i 1911 tvunget til at lade sig splitte op i syv mindre olieselskaber, også kendt som De syv søstre. 

Mens Standard Oil i dag lever videre som ExxonMobil, eksisterer tre af de øvrige seks selskaber, Chevron, Shell og BP, også stadig. Selv om de alle er blandt verdens største virksomheder, tåler det ingen sammenligning med den position, de havde for lidt mere end 100 år siden.

Et andet eksempel er teleselskabet AT&T, der i 1984 blev tvunget til at lade sig opsplitte i en række mindre regionale selskaber for at skabe mere konkurrence. Inden det skete, stod AT&T for 93 pct. af alle telefonopkald i USA. Microsoft var gennem en tilsvarende sag i 2000 i forbindelse med selskabets monopol på styresystemer, og det var lige ved at splitte virksomheden op i flere enheder. Det skete dog ikke.

Også Google og Amazon ryster i bukserne

I dag bruger 68 pct. af alle amerikanere Facebook hver dag. Hertil kommer Instagram og WhatsApp, som også er ejet af Facebook inc. Hvis man lægger Facebook, Instagram og WhatsApp sammen, bruger 95 pct. af alle yngre amerikanere deres tjenester. 

De aktuelle senatshøringer af Facebook-stifter og CEO Mark Zuckerberg viser med stor tydelighed, at kombinationen af politikernes manglende indsigt i sociale medier og den historiske arv, der gør, at mange politikere gerne vil indtage en plads i historiebogen som den, der fik knækket monopolet, gør dem til en farlig fjende for Facebook.

I takt med at de sociale medier bliver stadig mere udbredt, vokser Facebook sig endnu større, og markedsandelen vil nærme sig monopolstatus. Men ikke kun Zuckerberg skal være bekymret over de amerikanske myndigheder.

Google står for 89 pct. af alle amerikanske internetsøgninger, og Amazon sælger 75 pct. af alle e-bøger i USA. Techgiganterne er dermed allerede nu dominerende på flere områder. Derfor ligger det lige under overfladen, at den nuværende Facebook-skandale kan vokse til noget, som kan ramme flere af de store. 

Ny generation af ’Baby Facebooks’

Den amerikanske regering kan sagsøge Facebook, hvis det viser sig, at markedsdominansen betyder, at forbrugerne får dårligere vilkår, end hvis konkurrencen var fri. Høje priser plejer at være det, myndigheder normalt slår ned på. Men Facebook er gratis, og det er Google også. Forbrugerne betaler med data om sig selv, som Facebook kan bruge til at sælge målrettede annoncer.

Facebook bruges også til at logge på andre sociale netværk, og her får selskabet adgang til endnu flere data om brugerne. Samtidig har der været anklager om, at algoritmerne var udviklet på en måde, der skabte afhængighed hos brugerne. Når noget er gratis, skal der altid betales på anden vis. Den mekanisme er tilsyneladende fortrængt hos mange brugere af Facebook.

Facebook skal nok overleve det her, men i en mindre udgave. Ligesom da AT&T med kælenavnet ’Ma Bell’ blev splittet op i en stribe mindre regionale selskaber også kaldet ’Baby Bells’, kommer vi til at se en ny generation af ’Baby Facebooks’ fra 2020 og fremefter.

I Kina er Facebook forbudt. Her har man WeChat, og måske kommer kineserne i stedet til USA for at udfordre Facebook. WeChat har knap en milliard daglige brugere, som for 90 procents vedkommende er i Kina. Godt nok har Facebook over dobbelt så mange brugere, men hvis Facebook bliver presset, kan brugerne søge andre sociale medier. Hvis Facebook bliver splittet op, vil konsekvensen blive, at WeChat overtager positionen som verdens største sociale netværk.

Forrige artikel Knud Aarup: Topembedsmænd oplæres til mistillid Knud Aarup: Topembedsmænd oplæres til mistillid Næste artikel Klods-Hans: Fremtidens model for forretningsudvikling? Klods-Hans: Fremtidens model for forretningsudvikling?
  • Anmeld

    Arne Skov · InfoShare

    Facebook alternativer

    Facebook har vist os styrken ved digitale sociale netværk - og bagsiden af medaljen: Mulighed for manipulation af systemets brugere. Adgangen til at manipulere et par mia. mennesker lyder som en voldsom risiko. Alternativet er derfor ikke en anden kæmpestor tjeneste med adgang til alle brugeres data, men at de sociale fora genopstår i mindre enheder, som er under en eller anden form for kontrol af deres brugere: fagforeninger, borgerforeninger, beboerforeninger o.s.v. Eller for den sags skyld betalingstjenster, der drives for abonnementspenge og ikke for indtægt fra datasalg. Men muligheden for at man kan være i kontakt med alle og enhver er vigtig: Uanset hvor interessant, det er, at være i netværk med andre i sin egen opgang, så kan det jo ikke sammenlignes med muligheden for at være i kontakt med sin fætter i USA og søster i Aabenraa. Og systemet findes heldigvis. Faktisk et par af slagsen. Med diaspora* kan man være tilknyttet en server i sin egen forening, men stadig "række ud" og blive venner med brugere på andre servere. Jeg har skrevet lidt mere om et par andre alternativer her: http://www.okedb.dk/?s=alternativ . En pudsig detalje: Diaspora* startede med en crowdfunding - en af bidragyderne var efter sigende Mark Zuckerberg.


Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Den danske virksomhed Enorm Biofactory vil dyrke larver til produktion af insektprotein, som vil kunne anvendes som tilskud i fødevarer og i fiskefoder. ”Vores mål er at komme så tæt som muligt på et nulspildsanlæg,” siger administrerende direktør Carsten Lind Pedersen

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch er ny direktør på Kvindemuseet. Mandag Morgen har spurgt hende om, hvad hun har set, læst og lyttet til for nylig, og hendes anbefalinger byder på alt fra historie til science fiction og spiritualitet.

EU rører på sig som global stormagt

EU rører på sig som global stormagt

EU-landene aftvang før påske historiske handelspolitiske indrømmelser fra Kina. Det er kun det seneste eksempel på, at EU så småt begynder at træde i karakter som en global stormagt.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.

Ældres ensomhed kan også bygges væk

Ældres ensomhed kan også bygges væk

KOMMENTAR: Hvordan kan velfærdssamfundet bruge filantropiske fonde som en del af løsningen på presserende problemer? Udviklingen af seniorbofællesskaber er et godt eksempel på en opgave, hvor det giver god mening, og på en helt ny form for filantropi.

Et lille job har også ret

Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet.