Zuckerberg kan trække andre techgiganter med ned

Midt i stormen mod Facebook er der langt større ting på spil for den amerikanske techgigant end misbrug af data. Truslen om opsplitning af virksomheden rykker tættere på. Derfor er Mark Zuckerbergs hættetrøje udskiftet med en habit.

Facebook er for alvor kommet på radaren hos de eneste, som for alvor kan stoppe dem. Store amerikanske giganter er tidligere blevet knækket af den amerikanske regering. Det kan ske igen. Den amerikanske antitrustlovning er lige så hård som konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som har vist, at hun ikke er bange for at tage kampen op med giganterne, der bliver straffet med store bøder af EU.

Selv om det amerikanske samfund er gennemreguleret med støtteordninger, indviklede skattebegunstigelser og andre besværligheder, så hylder man stadig den frie kapitalisme. Det ligger derfor dybt i amerikanerne, at monopoler er noget, der skal undgås for enhver pris. Et synspunkt, som også findes hos de amerikanske politikere, der lugter blod og en chance for at vise handlekraft.

I 1890 vedtog Kongressen The Sherman Antitrust Act, der blev en milepæl i kampen mod monopoldannelse. Som en af de første store sager blev Rockefellers oliegigant Standard Oil, der dengang sad på 87 pct. af det amerikanske salg af olierelaterede produkter, af den amerikanske Supreme Court i 1911 tvunget til at lade sig splitte op i syv mindre olieselskaber, også kendt som De syv søstre. 

Mens Standard Oil i dag lever videre som ExxonMobil, eksisterer tre af de øvrige seks selskaber, Chevron, Shell og BP, også stadig. Selv om de alle er blandt verdens største virksomheder, tåler det ingen sammenligning med den position, de havde for lidt mere end 100 år siden.

Et andet eksempel er teleselskabet AT&T, der i 1984 blev tvunget til at lade sig opsplitte i en række mindre regionale selskaber for at skabe mere konkurrence. Inden det skete, stod AT&T for 93 pct. af alle telefonopkald i USA. Microsoft var gennem en tilsvarende sag i 2000 i forbindelse med selskabets monopol på styresystemer, og det var lige ved at splitte virksomheden op i flere enheder. Det skete dog ikke.

Også Google og Amazon ryster i bukserne

I dag bruger 68 pct. af alle amerikanere Facebook hver dag. Hertil kommer Instagram og WhatsApp, som også er ejet af Facebook inc. Hvis man lægger Facebook, Instagram og WhatsApp sammen, bruger 95 pct. af alle yngre amerikanere deres tjenester. 

De aktuelle senatshøringer af Facebook-stifter og CEO Mark Zuckerberg viser med stor tydelighed, at kombinationen af politikernes manglende indsigt i sociale medier og den historiske arv, der gør, at mange politikere gerne vil indtage en plads i historiebogen som den, der fik knækket monopolet, gør dem til en farlig fjende for Facebook.

I takt med at de sociale medier bliver stadig mere udbredt, vokser Facebook sig endnu større, og markedsandelen vil nærme sig monopolstatus. Men ikke kun Zuckerberg skal være bekymret over de amerikanske myndigheder.

Google står for 89 pct. af alle amerikanske internetsøgninger, og Amazon sælger 75 pct. af alle e-bøger i USA. Techgiganterne er dermed allerede nu dominerende på flere områder. Derfor ligger det lige under overfladen, at den nuværende Facebook-skandale kan vokse til noget, som kan ramme flere af de store. 

Ny generation af ’Baby Facebooks’

Den amerikanske regering kan sagsøge Facebook, hvis det viser sig, at markedsdominansen betyder, at forbrugerne får dårligere vilkår, end hvis konkurrencen var fri. Høje priser plejer at være det, myndigheder normalt slår ned på. Men Facebook er gratis, og det er Google også. Forbrugerne betaler med data om sig selv, som Facebook kan bruge til at sælge målrettede annoncer.

Facebook bruges også til at logge på andre sociale netværk, og her får selskabet adgang til endnu flere data om brugerne. Samtidig har der været anklager om, at algoritmerne var udviklet på en måde, der skabte afhængighed hos brugerne. Når noget er gratis, skal der altid betales på anden vis. Den mekanisme er tilsyneladende fortrængt hos mange brugere af Facebook.

Facebook skal nok overleve det her, men i en mindre udgave. Ligesom da AT&T med kælenavnet ’Ma Bell’ blev splittet op i en stribe mindre regionale selskaber også kaldet ’Baby Bells’, kommer vi til at se en ny generation af ’Baby Facebooks’ fra 2020 og fremefter.

I Kina er Facebook forbudt. Her har man WeChat, og måske kommer kineserne i stedet til USA for at udfordre Facebook. WeChat har knap en milliard daglige brugere, som for 90 procents vedkommende er i Kina. Godt nok har Facebook over dobbelt så mange brugere, men hvis Facebook bliver presset, kan brugerne søge andre sociale medier. Hvis Facebook bliver splittet op, vil konsekvensen blive, at WeChat overtager positionen som verdens største sociale netværk.

Forrige artikel Knud Aarup: Topembedsmænd oplæres til mistillid Knud Aarup: Topembedsmænd oplæres til mistillid Næste artikel Klods-Hans: Fremtidens model for forretningsudvikling? Klods-Hans: Fremtidens model for forretningsudvikling?
  • Anmeld

    Arne Skov · InfoShare

    Facebook alternativer

    Facebook har vist os styrken ved digitale sociale netværk - og bagsiden af medaljen: Mulighed for manipulation af systemets brugere. Adgangen til at manipulere et par mia. mennesker lyder som en voldsom risiko. Alternativet er derfor ikke en anden kæmpestor tjeneste med adgang til alle brugeres data, men at de sociale fora genopstår i mindre enheder, som er under en eller anden form for kontrol af deres brugere: fagforeninger, borgerforeninger, beboerforeninger o.s.v. Eller for den sags skyld betalingstjenster, der drives for abonnementspenge og ikke for indtægt fra datasalg. Men muligheden for at man kan være i kontakt med alle og enhver er vigtig: Uanset hvor interessant, det er, at være i netværk med andre i sin egen opgang, så kan det jo ikke sammenlignes med muligheden for at være i kontakt med sin fætter i USA og søster i Aabenraa. Og systemet findes heldigvis. Faktisk et par af slagsen. Med diaspora* kan man være tilknyttet en server i sin egen forening, men stadig "række ud" og blive venner med brugere på andre servere. Jeg har skrevet lidt mere om et par andre alternativer her: http://www.okedb.dk/?s=alternativ . En pudsig detalje: Diaspora* startede med en crowdfunding - en af bidragyderne var efter sigende Mark Zuckerberg.


Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

VERDENSMÅL 8 Små og mellemstore virksomheder skaber mere end hvert andet af Danmarks private job. En af dem, Missionpharma, skaber også job i udlandet. Virksomheden har gjort en forretning ud af tre af FN’s verdensmål. 

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

VERDENSMÅL 4 Syddansk Universitet har netop gjort verdensmålene til sin grundlæggende fortælling. Et brud med traditionen for fri forskning, lyder kritikken. Nej, siger rektor Henrik Dam, der mener, at forskningen skal stille den viden til rådighed, som samfundet har brug for.

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

VERDENSMÅL 3 Mange års fremskridt på sundhedsområdet er bragt i fare på grund af coronakrisen. Nu skal verdens statsledere vise, at de tager verdensmålene alvorligt, mener professor i global sundhed. Gør de ikke det, kan det få katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker.

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

VERDENSMÅL 5 Der er sket forbedringer af ligestilling mellem kønnene. Men ingen lande i verden kan prale med at have fuld ligestilling. Heller ikke Danmark. På en række områder står ligestillingen endda bomstille.

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

VERDENSMÅL 14 & 15 Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

VERDENSMÅL 9 & 11 Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

VERDENSMÅL 16 Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes. 

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

GRØN OMSTILLING Design kan gøre vores forbrug mere bæredygtigt ved at udforme forretningsmodeller, der knytter forbrugerne tættere til butikker og producenter, så man sammen kan forøge levetiden og forbedre genanvendelsen af produkter.

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

DIGITAL OMSTILLING En ny rapport fra FN’s udviklingsorganisation undersøger, hvordan digitalisering af det finansielle system kan hjælpe med at få investeringer og forbrug til at støtte de globale bæredygtighedsmål, snarere end at modarbejde dem.

Tre megatrends for det grønne Kina

Tre megatrends for det grønne Kina

KOMMENTAR: Via offentlige investeringer i udvikling af grønne løsninger og kommercielle incitamenter forsøger centralregeringen at styre Kina i en bæredygtig retning. Kinesiske forskere er i dag nogle af de mest kompetente inden for forskning i teknologiske, grønne løsninger skriver Innovation Centre Denmark i Shanghai.

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Sommeren har budt på surprise-opera og inspirerende udstilling om islandsk kvindesagsikon for nytiltrådt CEO i PlanBørnefonden, Dorthe Petersen.