Strategic foresight fra EU's professionelle trendspottere

Den langsigtede politiske indsats bliver hele tiden forstyrret af nye kriser. Derfor er der mere end nogensinde brug for at forsøge at forstå fremtiden gennem trends og scenarier. Her er et indblik i, hvordan særlige enheder i EU arbejder med strategic foresight - og nogle af de supertrends, som de europæiske megatrendspottere ser komme. 

Foto: Xavier Lejeune
Peter Hesseldahl

Det kan virke omsonst overhovedet at forsøge at forudsige fremtiden i betragtning af, at de begivenheder, der virkelig vender op og ned på samfundet, ofte kommer meget pludseligt. Indenfor få dage kan hele logikken skifte. Finanskrisen i 2008, covid-pandemien, og Ruslands angreb på Ukraine virkede alle utænkelige og indgik ikke i politikernes eller erhvervslivet forestillinger om fremtiden – men pludselig overtog de hele dagsordenen. 

”Gradvist, og så pludseligt”. Sådan beskrev Hemingway det at gå fallit. Det beskriver også ganske godt mange andre dramatiske vendepunkter. Selvfølgelig var der advarsler og tegn på fare længe før den globale pandemi ramte, og Putin havde i flere år sendt signaler, der antydede hans planer om at erobre Ukraine. Men en dag sker det. 

Tilsvarende på det teknologiske område. Vi har længe gisnet om, at kunstig intelligens vil blive en del af hverdagen – og nu, indenfor få måneder er det blevet en del af hverdagen, at vi har algoritmer der kan skabe fantastiske billeder og skrive artikler og breve som var det en menneskelig forfatter. Ingen ny teknologi har nået så mange brugere så hurtigt som de nye grafiske værktøjer og GPT-4 algoritmen.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024