Gammel økonomi på nye floskler

I 2023 begynder verdensøkonomien sin rejse tilbage mod det, vi kendte før coronakrisen. En sandsynlig recession vil lette presset på inflationen og færdiggøre det arbejde, centralbankerne har været på i 2022. Håbet om en tålelig nedtur lever. Men det bliver ingen behagelig omgang.

Simon Friis Date

Et halvt år før finanskrisen i 2008 udgav de to økonomer Carmen Reinhart og Kenneth Rogoff et nyt studie, der skulle vise sig at udkomme med rigtig god timing. Den berømte Harvard-duo havde sammensat en database, der sporede 800 års økonomiske kriser. 66 lande fordelt på fem kontinenter. Og undersøgelsens konklusion var klar.

Vækst, kollaps og genopbygning er tre af den verdensøkonomiske histories faste følgesvende. Men hver eneste gang, en krise har meldt sig – inflation, gæld, bankkollaps – har tidens økonomiske eksperter argumenteret passioneret for, at netop den aktuelle krise repræsenterer et nybrud.

’This Time Is Different’ kalder Reinhardt og Rogoff bogen – en slags spåkoneparodi. Pointen er, at en krisesituationsjældent er så ny, banebrydende og unik, som det kan føles, når man står midt i den.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024