Analyse af 
Claus Kragh

Ni grunde til, at Europas grønne omstilling er i strid modvind

Finansmarkederne har mistet appetitten på grønne investeringer. De vil hellere investere i våben og medicin. USA’s grønne handelskrig med Kina ventes at brede sig til EU med højere priser og mindre grøn omstilling til følge.

Foto: Heiko Rebsch/AP/Ritzau Scanpix

Den grønne omstilling i Europa står over for mange andre farer end den forventede højredrejning i Europa-Parlamentet efter valget 9. juni.

Blokeringerne på den grønne omstilling kommer fra en række finansielle, geopolitiske og europapolitiske udviklinger, der gør det højst tvivlsomt, om EU-landene frem mod 2030 vil lykkes med at etablere al den nye produktionskapacitet i vedvarende energi, som borgere og politikere ønsker sig. Og som klimakrisens dramatiske udviklinger tilsiger.

Der bliver med andre ord hårdt brug for, at den danske regering, der overtager formandskabet i EU i efteråret 2025, og de kommende danske medlemmer af Europa-Parlamentet engagerer sig kraftigt i alle dimensioner af EU’s grønne omstilling. Den handler som bekendt om alt fra energiproduktion over industri, mobilitet og anlægsindustrier til landbrug, fødevarer og meget andet.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu