Nyt grønt nationalregnskab afslører massivt overtræk på naturens ressourcer

Hvert år tager Danmark værdier fra naturen svarende til cirka ti procent af vores samlede nationale indkomst uden at betale for dem. Hele 245 milliarder kroner gik vi over budget, alene i 2020. Det viser nye beregninger fra Peter Birch Sørensen, som har ledt et flerårigt forskningsprojekt for at udregne et grønt nationalregnskab.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

En usædvanligt travl Peter Birch Sørensen dukker op på skærmen via Zoom fra sit hjemmekontor. Det er en stor uge for den tidligere økonomiske overvismand. Flere års arbejde er ved at kulminere.

I syv år har han ledt et forskningsprojekt, som skal opgøre Danmarks grønne regnskab. Fredag skal han præsentere sine fund ved en stor konference på Christiansborg. Og han mangler stadig at få de sidste detaljer på plads.

Det er velkendt, at økonomernes modeller har svært ved at tage højde for klima og miljø, når de skal vurdere værdien af et nyt motorvejsprojekt eller et boligbyggeri. Få har været uenige om, at problemet eksisterer.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024