Ørsted: Sådan kan verdens statsministre skaffe mere grøn strøm

Politikere over hele kloden skal i 2020’erne levere en historisk acceleration i produktionen af vedvarende energi til deres borgere. Ørsted har sammen med World Resources Institute lavet en slags håndbog til verdens statsministre om, hvordan man får sat gang i produktionen af grøn strøm, når nu både teknologierne og investorerne står og tripper for at komme i gang.

Claus Kragh

Forestil dig, at du er regeringschef i et land, der i løbet af 150 år er blevet rigt og trygt gennem en omfattende industrialisering, der har været drevet af kul, olie og gas. Men nu er det slut. Nu skal det hele være grønt. Og det skal gå hurtigt. Det har du lovet dine vælgere, og det har du lovet dine kolleger i FN.

Når du kigger ud ad vinduet fra dit kontor, kan du se titusinder af unge mennesker, der råber og skriger på ’Klimahandling NU!’ Selv topfolkene i landets hæderkronede virksomheder, der for få år siden stod vagt om olien, gassen og kullene, synes nu, at du og din regering er alt for langsomme til at få skabt rammerne for alle de grønne investeringer, de gerne vil i gang med.

Let er det ikke. Og det er det heller ikke for regeringsledere i fattige og meget lidt udviklede lande, der også står over for borgere, der kræver adgang til billig, stabil og klimavenlig energi. Uden det kan de ikke levere den positive udvikling i landets økonomi og velfærd, som vælgerne forventer.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu