Genudsender DR 82% af tiden?

82 procent af det tv, DR sendte i 2016, er genudsendelser, skriver Ekstra Bladet. Men det er bare ikke hele billedet, for regner man videre på tallene, sender DR 22 timers nyt indhold om dagen.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fakta

Sommeren over har DR’s tv-kanaler som vanligt budt på timevis af genudsendelser, og det har igen tændt for seernes frustrationer over den store mængde programmer på DR’s tv-kanaler, der allerede har været sendt en gang.

Faktisk var 82 procent af sendetimerne på DR’s tv-kanaler i 2016 viet til genudsendelser, viser en opgørelse, som Ekstra Bladet lagde frem i sidste uge.

Men der gemmer sig en væsentlig nuance til Ekstra Bladets opgørelse. For Ekstra Bladet opgør kun genudsendelser i procent. Hvis man derimod i stedet tæller timer med nye udsendelser, får man et andet indtryk af, hvor meget DR sender af nyt og gammelt. Det viser tal, som TjekDet har bedt DR om adgang til.

Mere nyt fjernsyn, end man kan se

Sidste år var der 8.201 sendetimer på DR’s seks kanaler med programmer, der ikke havde været sendt før.

Det tal er måske svært at forholde sig til, men omregnet betyder det, at DR sidste år sendte mere end 22 timer med nye tv-udsendelser om dagen. Det er ifølge Danmarks Statistik syv gange mere, end danskerne gennemsnitligt ser tv om dagen.

Så hvis man omregner de 18 procent nye udsendelser – som er det tal, Ekstra Bladet bruger i deres artikel – til timer, så viser DR flere timers nyt indhold, end det reelt er muligt at nå at se.

“Men procentuelt bliver det tal skjult, fordi DR nu har så store sendeflader,” siger Henrik Søndergaard, der er lektor ved Institut for medier, erkendelse og formidling ved Københavns Universitet.

Om de 22 daglige timer med nye udsendelser er meget eller lidt, er ifølge Henrik Søndergaard svært at sige, da man ikke kan afgøre, hvor mange nye udsendelser der vil være optimalt. Med flere kanaler og udsendelser døgnet rundt er DR tvunget til at sende genudsendelser. Men det er ikke udtryk for dårlig tv, forklarer Henrik Søndergaard.

“Det giver god mening, at et program sendes flere gange og på flere kanaler, da det enkelte program ellers ikke bliver set af alle de seere, som har interesse i det,” siger han.

Især udenfor primetime giver det mening at genudsende, påpeger Henrik Søndergaard, for “alternativet ville nok være meget billige importerede programmer.”

“Det ville jo være sindssygt at sende nyproduceret indhold om natten til et publikum, der ikke er der,” siger Hanne Bruun, der er lektor i Medievidenskab ved Aarhus Universitet. “For vi ved, at tv-forbruget i Danmark er meget koncentreret i aftentimerne. Vi ser simpelthen ikke særlig meget fjernsyn uden for primetime.”

Hanne Bruun er enig i, at det er udvidelsen af DR’s sendeflader, der har skabt den store andel genudsendelser. Og udvidet, det er de. For nu sender DR mere end fire gange så meget tv som i 2006, når vi medregner både genudsendelser og nye programmer.

I 2006 var der nemlig ‘noget i fjernsynet’ på DR 30 timer om dagen, og dengang var der kun to kanaler at zappe rundt mellem. Sidste år var det tal steget til 122 timers fjernsyn om dagen fordelt på nu seks kanaler.

Men hvorfor har DR overhovedet valgt at have så store sendeflader med mange genudsendelser, der frustrerer seerne?

Ingen genudsendelser – ingen DR

Det er der to gode forklaringer på, siger Julie Mejse Münter Lassen, der er ph.d-studerende på Københavns Universitet og blandt andet undersøger, hvordan DR varetager public service-opgaven på tv.

For det første er det vigtigt, at DR kan tiltrække blandt andet børn og unge, der ellers ville søge mod andre medier, så de får øje på dansk public service tv, vurderer Julie Mejse Münter Lassen.

“Hvis man ikke lærer børnene at se DR, så vil de vænne sig til kun at bruge udenlandske medietilbud. Så risikerer man at gå glip af en national samtale, hvilket jo er pointen med at have public service-kanaler,“ siger hun.

For det andet ville det uden genudsendelserne være svært for DR at opretholde kanaler, som tv-seerne ville have lyst til at tænde for. Og ifølge Julie Mejse Münter Lassen ville seerne opfatte sendefladen ret så amputeret.

“Trak DR genudsendelserne fra, så ville man nok kunne tænde for sit fjernsyn klokken 18 og så se tv til klokken 22.30, og det ville så være det eneste indhold,” siger Julie Mejse Münter Lassen.

Men hvorfor ser Ekstra Bladet i sin artikel ikke også på antallet af sendetimer med nyt indhold? Og hvorfor oplyser de ikke, at genudsendelser ifølge medieforskerne er god latin? Ja, det undrer vi os også over, for Ekstra Bladet har fået begge dele at vide.

Ekstra Bladet: Vi har ikke udeladt nuancer

Ekstra Bladet kender nemlig godt til nuancerne – de har bare udeladt dem, skriver Peter Rosberg, der er publiceringschef hos DR i en mail til TjekDet.

“De (Ekstra Bladet, red.) har fået tilbudt de generelle tal for udviklingen i nye udsendelser, men har ikke vist interesse. Jeg kan dog sige, at jeg i en længere samtale med journalisten samt en opfølgende samtale flere gange har understreget, at andelen eller antallet af genudsendelser i sig selv ikke siger ret meget, især ikke om DRs effektivitet,” skriver Peter Rosberg.

Og Henrik Søndergaard forsøgte sig også med at forklare Ekstra Bladet, at genudsendelserne har værdi.

“Jeg fortalte journalisten (fra Ekstra Bladet, red.), at andelen af genudsendelser ikke er nogen præmis for at vurdere public service,” siger Henrik Søndergaard.

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen mener imidlertid ikke, at hans artikel savner nuancer. I stedet hævder han, at TjekDet i jagten på nuancer er hoppet på det ‘spin’, som DR også pudsede på partiernes medieordførere samme dag, som Ekstra Bladet udkom med afsløringen.

“Vi har ikke udeladt ‘nogen væsentlige nuancer’, som du påstår. Tallene er 100 % rigtige og vi har udførligt gengivet DR’s holdning, både den totalt udokumenterede påstand om, at seerne er glade for genudsendelser, og at DR i løbet af de sidste 10 år har øget antallet af nye udsendelser,” skriver Poul Madsen i en mail til TjekDet.

Seertallene og genudsendelserne

Forrige artikel Nej, der er intet galt med kvinders IT-evner Nej, der er intet galt med kvinders IT-evner Næste artikel Minister snydt af forkerte tal om danske biler Minister snydt af forkerte tal om danske biler
Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.