En tur med S-toget lægger otte år til levetiden

I hovedstadsområdet varierer den gennemsnitlige levetid op til otte år, afhængig af ved hvilken station du stiger af S-toget.

Kommunalvalg 2017 statistisk set

Frem mod kommunalvalget den 21. november tegner vi løbende statistiske portrætter af kommunerne. Her ser vi på den gennemsnitlige levetid i kommuner.

Et af danskernes ømme punkter er levetiden. Forud for kommunalvalget har vi bedt 1.000 danskere om at prioritere 25 centrale områder, og her er den forventede levetid i deres kommune et område, som har stor betydning. Det kan du læse mere om på Ugebrevet Mandag Morgens kommuneportal.

I hovedstadsområdet varierer den gennemsnitlige levetid op til otte år, afhængig af ved hvilken station du stiger af S-toget. I Valby er den gennemsnitlige levealder 77 år, på Nørrebro er den 75 år, mens den fem kilometer længere nordpå i Hellerup er 83 år. 

En af forklaringerne bag de store udsving i danskernes levetid skal findes i borgernes sociale forhold. Ikke overraskende spiller uddannelsesniveau og helbred en helt afgørende rolle for, hvilke områder man som borger bosætter sig i. Og selv små afstande kan være ensbetydende med store forskelle i den gennemsnitlige levealder, forklarer Knud Juel, der er en af landets førende eksperter i levetid. 

“Det kræver et godt helbred at bo i Hellerup. Har man ikke det, vil man med høj sandsynlighed slet ikke have råd til at bo der i første omgang. De rige og veluddannede flytter sammen i områder som Hellerup, mens borgere med lønninger i den lave ende og med kort uddannelse samler sig på mindre omkostningsfulde steder som eksempelvis Valby eller Nørrebro,” siger Knud Juel, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed.

Han understreger, at jo højere borgernes løn- og uddannelsesniveau er, desto længere lever de. Derfor er levealderen typisk lavere i områder med mange kortuddannede borgere.

Danskerne lever generelt længere

I gennemsnit er danskernes levetid steget med 2,8 år fra 2005 til 2015. Stigningen er dog væsentligt lavere i mere udsatte områder, såsom på Nørrebro, hvor der blot er sket en samlet beskeden stigning på 0,6 år i den samlede levealder.

Ifølge Knud Juel behøver forskellene i levetid ikke nødvendigvis at være et problem. Om der er lang levetid det ene sted frem for det andet sted, ændrer ikke på det samlede billede i Danmark, men resultatet er, at kommunerne naturligvis har forskellige udfordringer. Og det kan der ikke ændres på, mener han.

“Det er utopi at tro på, at der kan komme en total udligning i levetiden på landsplan. Overordnet set er der kun små forskelle i Danmark sammenlignet med andre steder i verden, og hvis man f.eks. ser på Jylland, er der kun små forskelle i samlet levetid mellem kommunerne. Generelt er levetiden stigende på landsplan, men rundt omkring i kommunerne er der lokale udfordringer,” siger Knud Juel.

Forrige artikel Store udsving mellem kommunerne i udgifterne til førtidspension Store udsving mellem kommunerne i udgifterne til førtidspension Næste artikel Oxford-professor afvæbner truslen fra falske nyheder Oxford-professor afvæbner truslen fra falske nyheder
Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.