En tur med S-toget lægger otte år til levetiden

I hovedstadsområdet varierer den gennemsnitlige levetid op til otte år, afhængig af ved hvilken station du stiger af S-toget.

Kommunalvalg 2017 statistisk set

Frem mod kommunalvalget den 21. november tegner vi løbende statistiske portrætter af kommunerne. Her ser vi på den gennemsnitlige levetid i kommuner.

Et af danskernes ømme punkter er levetiden. Forud for kommunalvalget har vi bedt 1.000 danskere om at prioritere 25 centrale områder, og her er den forventede levetid i deres kommune et område, som har stor betydning. Det kan du læse mere om på Ugebrevet Mandag Morgens kommuneportal.

I hovedstadsområdet varierer den gennemsnitlige levetid op til otte år, afhængig af ved hvilken station du stiger af S-toget. I Valby er den gennemsnitlige levealder 77 år, på Nørrebro er den 75 år, mens den fem kilometer længere nordpå i Hellerup er 83 år. 

En af forklaringerne bag de store udsving i danskernes levetid skal findes i borgernes sociale forhold. Ikke overraskende spiller uddannelsesniveau og helbred en helt afgørende rolle for, hvilke områder man som borger bosætter sig i. Og selv små afstande kan være ensbetydende med store forskelle i den gennemsnitlige levealder, forklarer Knud Juel, der er en af landets førende eksperter i levetid. 

“Det kræver et godt helbred at bo i Hellerup. Har man ikke det, vil man med høj sandsynlighed slet ikke have råd til at bo der i første omgang. De rige og veluddannede flytter sammen i områder som Hellerup, mens borgere med lønninger i den lave ende og med kort uddannelse samler sig på mindre omkostningsfulde steder som eksempelvis Valby eller Nørrebro,” siger Knud Juel, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed.

Han understreger, at jo højere borgernes løn- og uddannelsesniveau er, desto længere lever de. Derfor er levealderen typisk lavere i områder med mange kortuddannede borgere.

Danskerne lever generelt længere

I gennemsnit er danskernes levetid steget med 2,8 år fra 2005 til 2015. Stigningen er dog væsentligt lavere i mere udsatte områder, såsom på Nørrebro, hvor der blot er sket en samlet beskeden stigning på 0,6 år i den samlede levealder.

Ifølge Knud Juel behøver forskellene i levetid ikke nødvendigvis at være et problem. Om der er lang levetid det ene sted frem for det andet sted, ændrer ikke på det samlede billede i Danmark, men resultatet er, at kommunerne naturligvis har forskellige udfordringer. Og det kan der ikke ændres på, mener han.

“Det er utopi at tro på, at der kan komme en total udligning i levetiden på landsplan. Overordnet set er der kun små forskelle i Danmark sammenlignet med andre steder i verden, og hvis man f.eks. ser på Jylland, er der kun små forskelle i samlet levetid mellem kommunerne. Generelt er levetiden stigende på landsplan, men rundt omkring i kommunerne er der lokale udfordringer,” siger Knud Juel.

Forrige artikel Store udsving mellem kommunerne i udgifterne til førtidspension Store udsving mellem kommunerne i udgifterne til førtidspension Næste artikel Oxford-professor afvæbner truslen fra falske nyheder Oxford-professor afvæbner truslen fra falske nyheder
Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Pas på! Det er ikke Skat, der sender dig sms'en

Pas på! Det er ikke Skat, der sender dig sms'en

Din årsopgørelse ligger nu klar, og det indvarsler højtid for svindlere, der vil narre dig og tage dine penge. Så klik ikke på mistænkelige links, og angiv kun oplysninger til Skattestyrelsen på TastSelv-service. 

Kræftforskere: Du behøver ikke frygte 5G

Kræftforskere: Du behøver ikke frygte 5G

Mobilstråler fra 5G giver kræft i hjernen, og derfor skal teknologien standses øjeblikkeligt. Sådan lyder alarmen adskillige steder på sociale medier. Men der er ikke grund til at frygte, at det nye mobilnetværk vil give mennesker kræft.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.

Nej, Chili Klaus opfordrer dig ikke til at investere i bitcoins

Nej, Chili Klaus opfordrer dig ikke til at investere i bitcoins

Endnu engang er Claus Pilgaard - også kendt som Chili Klaus - offer for et svindelnummer om investeringer i bitcoins. En falsk artikel hævder, at han har overvundet sin konkurs ved sådanne investeringer, og at han opfordrer dig til at gøre ham kunsten efter.

Nej, mænd forlænger ikke livet ved

Nej, mænd forlænger ikke livet ved "at stirre på kvindebryster"

At stirre på kvindebryster forlænger mænds liv, afslører ny forskning. Sådan lyder en nyhed man kan læse i flere danske og udenlandske medier. Men nyheden er pure opspind, og den forskning, der lægges til grund for historien, handler hverken om levealder eller om at stirre på bryster.     

Falske politiske budskaber rammer dig, når du har paraderne nede

Falske politiske budskaber rammer dig, når du har paraderne nede

Da vi er vant til at møde politisk kommunikation i radioen, i tv'et og i avisen, rammer såkaldte memer os på sociale medier, mens vi ikke har de politiske parader oppe. Det kan gøre de til tider falske politiske kampagner endnu mere effektive, siger forskere.

Falske politiske annoncer ramte det svenske valg

Falske politiske annoncer ramte det svenske valg

Valgkampen forud for det svenske rigsdagsvalg i september var præget af falske og fordrejede politiske grafikker, der blev spredt vidt og bredt på Facebook. I de seneste måneder har fænomenet også ramt den danske politiske debat på sociale medier.