Advarslen om Facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår Facebook-brugere i Norge og Sverige alarm. Men advarslerne har intet på sig.

Med jævne mellemrum bliver navngivne personer hængt ud på Facebook som ondskabsfulde hackere, hvis højeste ønske er at frarøve dig penge eller overtage din Facebook-profil.

Angiveligt ansøger hackerne dig om venskab på Facebook, og er du så letsindig at godkende venneanmodningen, er det kun et spørgsmål om tid, før din bankkonto er tom, og din Facebook-profil tilhører en anden.

Den slags advarsler svirrer rundt på Facebook, hvor en række personer er hængt ud som hackere. Heriblandt finder man brugerne Jayden K. Smith, Jessica Davies og Christopher Davies.

Og senest er en person med navnet Magnus Falkerup, der angiveligt bor i Skåne, i løbet af de seneste par måneder blevet hængt ud i Sverige og Norge som sådan en hacker.

Men advarslerne er det rene fup. For uanset hvor dygtig en hacker du er oppe imod, vil vedkommende ikke kunne overtage din Facebook-profil eller bankkonto blot gennem et Facebook-venskab. Det vil kræve, at du for eksempel bliver lokket til at gemme en fil på din computer, eller at du udleverer dine passwords.

tjekdet tjek det falsk

Advarslerne går ud over uskyldige

Fupnumrene, der bliver delt ivrigt på Facebook, hænger ofte personer ud med helt almindelige navne. Så ud over at være lodret forkerte, så er opslagene faktisk også til stor last for de personer, der er så uheldige at bære det udskældte navn. Så støder du på opslag på sociale medier, der hænger en navngiven person ud, så hold dig fra tasterne.

Det er netop gået grueligt galt for Magnus Falkerup i Skåne, der må finde sig i mobning og chikane på Facebook, mens spredningen af den falske advarsel står på.

Det norske initiativ Datahjelperne gjorde i et opslag på Facebook i sidste uge opmærksom på, at advarslen var fup. De opfordrede også Facebook-brugere til at tænke sig om, inden de en anden gang klikker på del-knappen.

Adskillige svenske og norske Facebook-brugere har da også gjort opmærksom på, at advarslen er fup og går ud over personer med samme navn.

tjekdet tjek det falsk

Men selvom du ikke behøver frygte skånske Magnus, så bør du dog altid være påpasselig med at godkende venneanmodninger eller beskeder fra brugere, du slet ikke ved, hvem er.

Uskyldig stemplet som pædofil

Man bør vitterligt tænke sig grundigt om, før man deler grove påstande om et andet menneske på sociale medier. Det kan især en mor til en 14 år gammel pige tale med om.

Efter en mand havde stillet hendes datter seksuelle spørgsmål i private beskeder på Facebook, sendte moren en advarsel ud i et opslag på Facebook. Opslaget blev delt mere end 8.000 gange og viste et profilbillede af manden med teksten:

"Pas på jeres piger! Manden er 31 og kontakter mindreårige og spørger ind til deres sexliv, og han er tydeligvis ligeglad med alder".

Senere fortrød hun, at hun havde gjort det. For manden på profilbilledet viste sig at være den dengang 28-årige Benjamin Holstebroe fra Aarhus, og han havde intet med sagen at gøre. Et 11 år gammelt billede af ham var blevet misbrugt af den person, der havde skrevet til de unge piger. Men Benjamin Holstebroe fortalte til TV 2, at han hverken var eller er pædofil.

videob Kilde: DR.

"Jeg havde overhovedet ikke overvejet, der kunne være tale om en anden. Ikke engang sendt det en tanke. Når jeg ser tilbage nu, så burde jeg jo have gjort det. Det er fuldstændig forfærdeligt! Men jeg var bare så frustreret og magtesløs. Så tænker man ikke klart, man vil bare gerne beskytte sin datter," sagde moren til datteren, der havde lavet opslaget, hvor hun advarede mod den falske Benjamin Holstebroe, til mx.dk

Hvordan spotter du om en Facebookprofil er falsk

Hvad kan du gøre, hvis du vil sikre dig, at du ikke er ved at dele en falsk historie på Facebook om et andet menneske? Her er nogle forslag.

1. Viser profilbilledet ikke et menneske, men for eksempel en tegneseriefigur eller et flag, kan der være tale om en person, der ikke vil genkendes

2. Profilen har meget få venner.

3. Gem profilbilledet på skrivebordet på din computer. Med musen trækker du billedet over søgefeltet i Googles billedsøgemaskine, Google Billeder.

profilfoto

Nu vil Google forsøge at finde billeder, der ligner personen på billedet. Kig resultaterne igennem – er der noget, der måske ikke stemmer?

4. Stemmer billedet af en person overens med den angivne alder eller køn?

5. Hedder personen noget usædvanligt, så kan du prøve at søge på personens navn i Google.

6. Kan du se et telefonnummer, kan du tjekke det på for eksempel 118.dk. Dukker der ikke et resultat op, så kan du bruge Mobilepay. Først angiver du, at du ønsker at sende 1 kroner til en anden person. Herefter indtaster du telefonnummeret, du har fundet på Facebookprofilen. Nu vil MobilePay ofte oplyse et navn på modtageren. Stemmer det navn med Facebookprofilen? Du skal selvfølgelig ikke føre transaktionen i Mobilepay til ende, men blot afbryde.

7. Facebook giver mulighed for at udfylde en række felter, der til sammen tegner et billede af personen bag Facebookprofilen. Det er for eksempel uddannelse, job, interesser osv. Er felterne ikke udfyldt eller i øvrigt med mærkværdigt indhold, så skal dine alarmklokker ringe. Hvis du selv er offer for en falsk påstand, eller mener, du har fundet en falsk profil, så kan du anmelde det til Facebook. Se hvordan her.

Derfor skriver de ofte ”KOPIER – DEL IKKE!!”

Mange af de skræmmende, falske advarsler slutter ofte med en tekst, der opfordrer brugerne til at kopiere og ikke dele opslaget med Facebooks deleknap. Og det er der en ret enkel årsag til. Når du kopierer teksten med computerens mus og indsætter teksten manuelt på din Facebookvæg, så vil den eller de personer, der oprindeligt skrev det falske opslag ikke kunne spores. Samtidig sikrer den opfordring, at det falske opslag ikke sådan uden videre kan udryddes fra Facebook.

kopierdelikke23

Hvis 5.000 brugere deler en sådan advarsel med Facebooks deleknap, så forsvinder opslaget hos alle, hvis person nummer 1 sletter det. Eller hvis person nummer 1.000 sletter opslaget, forsvinder det i princippet fra de efterfølgende 4.000 brugeres vægge.

Hvis Facebook konstaterer, at opslaget indeholder en falsk historie, kan mediet meget let rense budskabet ud, fordi en Facebookmedarbejder blot skal finde den person, der første gang delte opslaget med deleknappen, og slette det.

Med andre ord: Bliver det oprindelige opslag slettet, så forsvinder det hos alle, der siden har delt det med deleknappen. Det sker til gengæld ikke, hvis alle følger opfordringen til at kopiere teksten over i et opslag på egen væg. På den måde kan opslaget blive ved med at løbe rundt på Facebook.

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

LÆS OGSÅ: De fleste hackeradvarsler på Facebook kan højest skræmme livet af dig

LÆS OGSÅ: Sådan blev uskyldige hængt ud som skyldige

LÆS OGSÅ: Hvorfor skriver de altid ”KOPIER - DEL IKKE!!”?

LÆS OGSÅ: Hackeradvarslen om Fabrizio Brambilla og hans hund er et fupnummer

LÆS OGSÅ: Nej, Jayden K. Smith er ikke hacker

LÆS OGSÅ: Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Forrige artikel Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder? Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder? Næste artikel Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster