'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Nikolaj Rodkjær Kristensen

Udenrigsminister og partileder for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, mener at folk på kontanthjælp bør fratages deres stemmeret. I hvert fald hvis man skal tro en grafik, der deles på Facebook. 

"Folk på kontanthjælp og andre der ikke bidrager, bør fratages deres stemmeret," lyder det tilsyneladende ordrette citat i opslaget.

Og det udsagn får facebookbrugere til at fare til tasterne.

“Hold da op mand! Så er der mange banditter i habitter, der ikke bør have stemmeret. Ikke mindst politikere i LA er dovne og bidrager ikke med noget til samfundet,” skriver en facebookbruger i en følgetekst til billedet, som han har delt på sin facebookvæg.  

Artiklen fortsætter under billedet.  

Fakta

Og i kommentarsporet under billedet er flere facebookbrugere da også tydeligt skuffede og harme over, hvad der angiveligt er udenrigsministerens holdning. 

“Ja hvad er det for et samfund vi har? De udskældte på kontanthjælp er jaget vildt. Så ser man det ene opslag med de ikke skulle få børn, så skal de ikke have stemmeret. Hvad filan sker der?,” skriver en bruger.  

En anden udtrykker sig mere direkte:  

“Manden er plim.” 

Artiklen fortsætter under billedet.

Kommentarer til billedet

Billedet indeholder et foto af Anders Samuelsen, Liberal Alliances logo og citatet, og det hele fremstår som en annonce indrykket af partiet. Men det hele er en manipulation. Anders Samuelsen har ikke sagt det, han citeres for på billedet, og det er heller ikke et udtryk for Liberal Alliances politik, oplyser partiets pressechef Line Ernlund til TjekDet.  

Adspurgt i en mail om Anders Samuelsen har sagt og mener, at ”folk på kontanthjælp og andre der ikke bidrager, bør fratages deres stemmeret”, kommer svaret kort og kontant retur: 

“Nej.” 

I mailen skriver Line Ernlund videre, at ‘citatet’ slet ikke kan ses som et udtryk for partiets politik.  

“Kontanthjælp er ment som en midlertidig ydelse, når man står udenfor beskæftigelse i en periode. Det skal ikke have nogen som helst indflydelse på stemmeretten,” skriver pressechefen. 

Fattigdom er folks egen skyld

Det er ikke kun partiformanden, der får lagt ord i munden med falske citater. En lignende 'annonce' findes nemlig også med Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen. Eller rettere af "Joarkim", som hans fornavn fejlagtigt er stavet på billedet. 

"Ulighed er godt. Det er folks egen skyld, om de er arbejdsløse, syge eller fattige. De vælger selv om de vil bruge deres penge på øl. Grillmad og fester, eller de vil investere i aktier", citeres Joachim B. Olsen for at sige - ordret må man forstå. Også her finder vi grammatiske fejl i form af tvivlsom tegnsætning.

Fakta

Men heller ikke Joachim B. Olsen kan genkende, at han skulle have sagt, som der står på billedet. 

"Det er et falsk citat. Og jeg mener heller ikke det, der står i citatet," oplyser han til TjekDet.

"Jeg har helt sikkert udtalt mig om ulighed. Men intet unuanceret," fortæller han videre. 

Og finansordføreren har da rigtignok tidligere udtalt sig om ulighed. Sidste sommer vakte han opsigt ved at kalde meget ulighed "selvforskyldt".

"Det mest udslagsgivende i forhold til økonomisk ulighed er folks egne valg. For eksempel hvor meget de arbejder, og hvordan de bruger deres penge," sagde Joachim B. Olsen dengang til Jyllands-Posten, og fortsatte: 

"Derfor er meget ulighed i Danmark selvforskyldt og ikke et problem. Nogle vælger at købe et hus, og det kan give en større formue på sigt. Andre investerer og køber aktier frem for at tage på ferie."

TjekDet har forsøgt at kortlægge, hvem der har lavet de manipulerede billeder, og hvornår de er delt første gang på det sociale medie. Men det er ikke lykkedes.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu