Corona-vrøvl har fået briter til at brænde 5G-master. Kan hærværket brede sig til Danmark?

I Storbritannien er 5G-master futtet af, angiveligt i den tro, at mobilstråler giver coronavirus. I Danmark lader coronakrisen til at splitte 5G-skeptikerne, men hensigter om hærværk findes i lukket facebookgruppe.

En telemast i den engelske by Birmingham er brændt af.
En telemast i den engelske by Birmingham er brændt af.Foto: Carl Recine/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter RolstedAndreas Oved Askjær Rasmussen

Fakta
Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

I flere byer i Storbritannien er der blevet sat ild til 5G-master. Ildspåsættelserne sker, skriver britiske medier, efter at der på sociale medier har cirkuleret falske nyheder om, at 5G-mobilteknologien skulle være den egentlige årsag til udbruddet af coronavirus.

Idéen er, at mobilstrålerne fra 5G har forårsaget udbruddet af coronavirus i millionbyen Wuhan i Kina, hvor teknologien blandt andet er rullet ud. Herefter skulle smitten have haft særligt nemt ved at sprede sig til egne med 5G, heriblandt Norditalien.

Med blandt andet henvisning til forskellige kort hævder 5G-skeptikere, at der ikke er corona at spore i Afrika. Årsagen skulle være, at der ikke er 5G-teknologi på det afrikanske kontinent.

Men skeptikerne ignorerer, at der helt bestemt er coronatilfælde i Afrika, ligesom faktatjekkere i en række lande har tilbagevist påstanden om, at covid-19 skulle være forårsaget af mobilteknologi.   

Der eksisterer nemlig hverken dokumentation for, at 5G har det fjerneste at gøre med covid-19 eller i det hele taget er farlig for mennesker. Alligevel kan britiske medier berette om, at 5G-sendere er blevet futtet af netop nu.

Det overrasker ikke Michael Bang Petersen, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, at 5G-skeptikere skrider til hærværk, selv om der ikke er skyggen af dokumentation for, at 5G har noget med coronavirus at gøre.

"Vi ved om dem, der tror på konspirationsteorier, at de generelt set også er mere tilbøjelige til at støtte brugen af vold til at fremme politiske formål. For folk med den tilbøjelighed er der også kortere til handling, også en mere voldsom type handling," siger Michael Bang Petersen, der forsker i konspirationsteoriers udbredelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Michael Bang Petersen, professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, forsker blandt andet i, hvordan politiske holdninger er påvirket af psykologi. (Foto: Pressefoto).

Ønsker brændte master i Danmark

I kølvandet på, at der er brændt telemaster i Storbritannien, vil landets myndigheder i dialog med blandt andet Facebook for at stoppe spredningen af opslag om den udokumenterede sammenhæng mellem 5G og covid-19. Det skriver britiske The Observer.

De samme påstande florerer også blandt danske facebookbrugere, der holder fast i troen på, at 5G-stråler er årsag til covid-19 eller medvirker til udbruddet af sygdommen. Det ses især i lukkede facebookgrupper, som TjekDet har fået adgang til.

Her hylder enkelte danske facebookbrugere også afbrændingen af master i Storbritannien og ønsker sig, at det samme sker i Danmark.

Særligt i den 5G-skeptiske gruppe 'STOP 5G-udrulning i Danmark' sidder trusler om hærværk mod telemaster løst.

I en kommentar til et opslag om, at coronavirus og 5G er forbundet, skriver et gruppemedlem: "Hvis ikke vi magter at ødelægge de sendere på gammeldags bogstavelig vis, må vi lære at leve med dem."

Omtrent samme ordlyd fremgår af kommentarer til nyheden om de britiske ildspåsættelser af 5G-master.

"Civil ulydighed kan være på sin plads, hvis situationen kræver det."

"Jeg ødelægger dem også."

En enkelt bruger mener at vide, at der er tale om en udbredt holdning.

"Jeg ved, at der er folk, der mener, vi skulle gøre det samme i Danmark."

Artiklen fortsætter under billedet

Skærmbilleder af kommentarer til opslag om 5G og afbrændinger af 5G-master i den lukkede facebookgruppe 'STOP 5G-udrulning i Danmark'. Den øverste kommentar er endda skrevet før de britiske afbrændinger. (Foto: skærmbilleder fra Facebook)

Corona-kobling er populær

I de fleste og mest populære tilfælde bliver coronavirus og 5G-teknologi dog kædet sammen uden tilskyndelse til vold eller hærværk.

For eksempel har alternativ behandler Martin Hejlesen i et opslag hævdet, at der er sammenhæng mellem coronatilfælde i Danmark, og hvor der er tændt for 5G-signalet.

Med et hjemmestrikket kort over, hvor der angiveligt skulle være 5G i Danmark, og et kort fra Statens Serum Institut over, hvor der er flest coronasmittede i Danmark, lader opslaget tro, at der er et sammenfald.

Men bortset fra få undtagelser har Martin Hejlesen ikke ret i, at der er 5G-signal de steder, han har markeret.

Alligevel har hundredvis af brugere delt det fejlagtige opslag, ligesom de misvisende kort turnerer i 5G-skeptiske facebookgrupper.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fakta

Kortene, som Martin Hejlesen har delt på Facebook. De mørke felter på coronakortet fra Statens Serum Institut (nederst) skulle stemme med de steder i landet, hvor der er 5G-mobilteknologi (øverst). Men Martin Hejlesen markerer blandt andet Samsø som et område med mange smittede på grund af 5G-forsøg i byen. Kortet fra SSI viser dog, at der slet ikke var kendte smittetilfælde på Samsø på det tidspunkt, hvor han lavede opslaget (foto: Skærmbillede fra Facebook og rapport fra SSI)

Adskillige 5G-kritikere lader altså til at have lagt endnu et element til deres skepsis ved 5G-teknologien.

Michael Bang Petersen understreger, at han i sine undersøgelser ikke specifikt har kigget på teorier om 5G. Men ofte ser man, at personer, der tror på en konspirationsteori, også lader sig forføre af andre.

"Skepsis kan nemt fungere som en rullende snebold. Det er folk, der typisk ikke føler, at samfundets institutioner har deres ryg. Det giver en enorm mistillid til det etablerede samfund. Og savner man den tillid, kan man købe ind i mange forskellige konspirationsteorier, for de handler om, at dele af eliterne handler i hemmelighed og strid med folkets interesser," siger han.

Savner evidens for coronateori

I Danmarks største facebookgruppe for 5G-kritik vil administratorerne dog ikke høre tale om, at 5G er den egentlige skurk bag coronavirussen.

Før man kan blive medlem af facebookgruppen 'Vi Siger Nej til 5G i Danmark <3', der har over 11.000 medlemmer, skal man nemlig være indforstået med ikke at dele opslag om hverken coronavirus eller telemastafbrændinger.

Artiklen fortsætter under billedet

Ansøgningsskema, som man skal besvare for at blive medlem af facebookgruppen 'Vi Siger Nej til 5G i Danmark <3'. (Foto: Skærmbillede fra Facebook).

"Der er en mulig sammenhæng mellem menneskeskabt elektromagnetisk stråling og nedsat immunforsvar generelt, men vi baserer vores opslag på evidens og validitet, hvilket også fremgår af vores hjemmeside nejtil5g.dk. Vores fokus er på 5G," siger Stella Aagaard, gruppestifter og -administrator, til TjekDet på vegne af administratorteamet.

Derfor bliver opslag om enten covid-19 eller ild i 5G-master slettet prompte. Gruppen tilsigter generelt at slette fuldkommen udokumenterede påstande. Ifølge gruppereglerne gælder det blandt andet "opslag om fugle, der falder ned, samt træer, der går ud."

TjekDet har tidligere afkræftet flere af den slags påstande. Blandt andet om fugle, der skulle falde ned fra himlen som følge af 5G-stråling, og om træer, der fældes for at gøre plads til 5G-signaler.

De fine hensigter til trods så viser en hurtig gennemgang af siden dog, at der fortsat er enkelte brugere, som diskuterer sammenhængen mellem 5G og coronavirus. Nogle taler for, mens andre taler imod.

Men at der i gruppen bliver opfordret til hærværk mod danske telemaster, er helt udelukket, siger Stella Aagaard:

"Da hærværk og selvtægt er ulovligt, vil vi aldrig opfordre til dette i vores gruppe eller dele opslag, som opfordrer til dette, og vi administratorer sletter opslag og kommentarer løbende. Det tillader vi selvfølgelig ikke. Vi bygger vores tiltag på demokratiske processer," lyder det.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu