Glad historie om mindre dansk madspild er noget tynd

Danmark hyldes på de sociale medier og hjemmesider verden over for at have reduceret sit madspild med 25 pct. på bare fem år. Men det særdeles berejste tal er måske slet ikke rigtigt, fastslår DR-programmet Detektor.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

På adskillige hjemmesider verden over hyldes Danmark for at have reduceret sit madspild med 25 pct. på bare fem år. Det var især et indslag forleden hos den britiske tv- og radiostation BBC, der gjorde det glade budskab endnu mere kendt - og det selv om, at tallet har figureret i artikler hos interesseorganisationer og nyhedsmedier i de seneste tre år.

I BBC-indslaget medvirker stifteren af den danske ngo-bevægelse Stop Spild af Mad, Selina Juul, hvor hun fortæller om sit arbejde med at bekæmpe madspild i Danmark. Indslaget fremhæver også de 25 pct. reduktion. Ligesom Selina Juul på mange hjemmesider er citeret for tallet.

Men faldet er ekstremt usikkert og måske slet ikke rigtigt, fastslår DR-programmet Detektor i et faktatjek.

Tallet har Selina Juul hentet i en rapport fra organisationen Landbrug og Fødevarer, der er udarbejdet i 2015.

”Meget tyder altså på en forbedring - måske helt op til 25 pct. reduktion – i forbrugernes madspild målt i mængde,” hedder det i rapporten.

Landbrug og Fødevarer har taget udgangspunkt i to undersøgelser, som Miljøstyrelsen har lavet om danskernes husholdningsaffald. Men de to undersøgelser er ikke sammenlignelige.

I affaldsstatistikken fra 2006 har styrelsen indhentet tal for, hvor mange ton affald, som affaldsbehandlingscentre landet over modtog fra husholdninger, der sorterede madaffald. Det tal har Landbrug og Fødevarer regnet om, så interesseorganisationen kan konkludere, at hver dansker smider 125 kg. mad ud om året. Men da det tal dækker over både ikke spiseligt og spiseligt madaffald, som for eksempel en bananskrald og de spiselige rester af et salathoved, må Landbrug og Fødevare lave endnu en beregning. Nu antager organisationen, at halvdelen af madaffaldet godt kunne være spist. Herefter bliver konklusionen, at hver dansker smed mellem 60 og 65 kg. spiseligt mad i skraldespanden i 2006.

Undersøgelsen fra 2012 er lavet på en anden måde. Her har Miljøstyrelsen rent faktisk gennemgået indholdet i over tusinde private hjems skraldespande og opgjort, hvad der er blevet smidt ud af ikke spiseligt og spiseligt mad. Tallet for spiseligt mad har Landbrug og Fødevarer igen omregnet og når nu frem til, at hver dansker årligt smider 47 kg. mad ud i skraldespanden. Altså 25 pct. mindre end tallet fra 2006.

Men Landbrug og Fødevarer har jongleret lige lovlig meget med tallene. De to undersøgelser kan slet ikke sammenlignes, lyder det fra Miljøstyrelsen.

”Metoderne i de her datasæt er vidt forskellige. Den ene er fremkommet ved en konkret gennemgang af affald, mens den anden er lavet ved indberettede mængder, hvor man ikke har opgjort madspild særskilt,” siger Anne Kamstrup, der er funktionsleder i Miljøstyrelsen, til Detektor.

Og netop derfor vil Anne Kamstrup ikke selv sige noget om, hvorvidt der rent faktisk er sket et fald i madspildet.

”Vi vil tage vores kortlægning fra 2012 og sammenligne den med en ny, vi er i færd med at lave, og som udkommer i slutningen af 2017. Det er en god måde at gøre det på, fordi data er sammenlignelige, da man har lavet undersøgelserne på samme måde, ” siger Anne Kamstrup til Detektor.

DR-programmet har bedt både Selina Juul og Landbrug og Fødevarer om at forholde sig til kritikken.

”De 25 pct. er vores vurdering og er et meget realistisk bud, men jeg vil ikke gå ud helt skråsikkert og sige 25 pct., fordi, der er så stor usikkerhed omkring de her tal,” siger Marianne Gregersen, afdelingsleder, Landbrug og Fødevarer, til Detektor.

Selina Juul henviser til, at nogen burde have advaret hende imod at bruge tallet.

”Jeg har aldrig fået nogen meddelelse om, at jeg slet ikke må bruge det her tal,” siger hun til Detektor, og oplyser, at hun har rettet teksten på Stop Spild af Mads hjemmeside. Her er der ganske rigtigt nu tilføjet en note om, at der er tale om et usikkert estimat.

Se hele Detektors faktatjek her.

Forrige artikel Vi ved ikke, om Thyra Franks plejehjem blev overbetalt Vi ved ikke, om Thyra Franks plejehjem blev overbetalt Næste artikel Tæller 10. klasseelever med i elevflugt? Tæller 10. klasseelever med i elevflugt?
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.