"Det er faktisk sådan, helt reelt, at der er kommet endnu flere bankansatte"

Et medlem af Disruptionrådet påstår, at der er blevet ansat flere medarbejdere i de danske banker efter Dankort-hæveautomaterne blev indført tilbage i 1984. Hun refererer til amerikanske tal, men de holder slet ikke i Danmark, forklarer eksperter.

 


Fakta

”.. da vi fik bankautomaterne, da troede alle, at bankansatte ville være noget, man ikke havde længere. Det er faktisk sådan, helt reelt, at der er kommet endnu flere bankansatte. De laver noget lidt andet, men der er kommet flere,” siger Kigge Hvid, administrerende direktør i designorganisationen INDEX: Design to Improve Life og medlem af Disruptionrådet, i en video, der blev lagt på rådets Facebook den 13. august i år.

”Men det er simpelthen ikke rigtigt,” fastslår Lars Krull, der er seniorrådgiver og bankforsker ved Institut for økonomi og ledelse på Aalborg Universitet.

Han peger på tal fra Nationalbanken, der viser, at antallet af bankansatte i Danmark er faldet siden Dankorthæveautomaten "KONTANTEN" så dagens lys i maj 1984 - dog med et enkelt opsving op til finanskrisen. I 1984 var der således 47.009 bankansatte, og i de seneste tal fra 2015 var der 37.193 bankansatte.

LÆS OGSÅ: Disruptionrådsmedlem med falsk påstand: Nej, indianere brænder ikke alt ned hvert syvende år

Ifølge Lars Krull er de danske bankansatte faktisk nogle af dem, det er gået hårdest ud over.

”Vi har automatiseret bankerne relativt sent og derfor har vi set en enorm tilpasning, altså nedskæring af medarbejderstaben. Også fordi vi i Danmark har været karakteriseret ved en finanssektor med rigtig mange filialer.”

Hov, det var amerikanske tal

Som grafen tydeligt viser, så er der færre bankansatte i dag end i 1984. Derfor kan det være svært at forstå, hvordan Kigge Hvid er nået til den modsatte konklusion.

Og det er da heller ikke tilfældet, forklarer hun i en mail til TjekDet.

”Jeg erkender, at det kan lyde, som om jeg referer til danske tal om antallet af bankansatte, men det er faktisk amerikanske undersøgelser, jeg henviser til i interviewet.”

Og her har hun faktisk ret. I USA er der ansat flere medarbejdere inden for sektoren i løbet af de sidste årtier. Det viser tal fra Bureau of Labor Statistics.

Men spørgsmålet er så, om det overhovedet er relevant at inddrage USA, når nu Disruptionrådets formål er at “sikre et stærkt Danmark, hvor vi får grebet mulighederne i den teknologiske udvikling bedst muligt, så alle danskere får del i udviklingen,” som det fremgår af regeringens hjemmeside.

Det mener Kigge Hvid, der ser den amerikanske banksektor som et eksempel på, hvordan ny teknologi påvirker samfundet.

“De amerikanske tal er relevante, fordi de klarlægger teknologi og automatiserings påvirkning på jobskabelse og samfundsudvikling, og de blev brugt som et eksempel på det.”

Hvad er Disruptionrådet?

USA er en anden virkelighed

Kigge Hvids eksempel med USA er altså korrekt, men det er svært at bruge til ret meget i dansk sammenhæng. Det mener Lars Krull i hvert fald, og uddyber, at der er nogle helt konkrete årsager til, at antallet af bankansatte er steget i USA.

“I firserne fik amerikanske banker lov til mere. De kastede sig derfor ud i flere forretninger og fik brug for flere medarbejdere.”

Så kom finanskrisen og skabte igen store ændringer i det amerikanske bankvæsen. Bankerne skulle leve op til nye reguleringer, men resultatet blev endnu en gang flere bankansatte. Det fortæller Christian Bjørnskov, som er professor i økonomi på Aarhus Universitet.

”Reguleringerne lagde nogle krav på bankerne, som alt andet lige betyder, at der kommer flere ansatte, men også at bankvæsenet bliver mindre produktivt”.

Det amerikanske bankvæsen har åbenlyst ændret sig de sidste 40 år, forklarer Christian Bjørnskov og peger på, at ændringerne gør de amerikanske tal ubrugelige i en dansk kontekst.

“Der er sket nogle unikke udviklinger for USA, som ikke er sket i Danmark. Derfor kan hun ikke sammenligne USA og Danmark,” siger han.


Video på Disruptionrådets Facebookside.

Hvad er effekten af ny teknologi?

På trods af eksperternes anvisninger fastholder Kigge Hvid alligevel, at de amerikanske tal er relevante i en diskussion om den teknologiske udvikling og det danske arbejdsmarked.

“Min pointe er at give et generelt eksempel på, at indførelsen af ny teknologi ikke nødvendigvis betyder færre jobs, selvom det forventes, når teknologien indføres.”

Hun erkender dog, at det er svært at måle en direkte effekt mellem ny teknologi og beskæftigelse.

“Det er indlysende svært at forudsige effekten af ny teknologi, og i Disruptionrådet skal vi prøve at forberede Danmark bedst muligt på at undgå ulemperne og høste fordelene – eksempelvis i forhold til jobskabelse,” skriver hun til TjekDet.

Men Kigge Hvid må finde et bedre eksempel end ændringen i antal bankansatte, hvis hun skal underbygge sin generelle pointe, forklarer Christian Bjørnskov og tilføjer, at i dag betyder digitalisering altid færre medarbejdere.

”Når man automatiserer og flytter ting på nettet, så er der brug for større IT-afdelinger, også i forbindelse med omstillingsprocessen. Men endemålet er altid, at man ender med at have færre ansatte i forhold til omfanget af ens virksomhed,” siger han.

Og det samme vil ske i det amerikanske bankvæsen, lyder det fra Lars Krull.

“I USA vil de højst sandsynligt også få færre bankansatte.”

Det er i øvrigt ikke første gang, at et medlem af regeringens disruptionsråd er ude med en påstand, der har brug for et faktatjek. I maj måned sammenlignede det nyudråbte medlem Hella Joof samfundet med en indianerstamme, der brænder alt ned hvert syvende år. Men det viste sig at være et stykke fra sandheden. 

Fakta: De første hæveautomater

Den første bankautomat i verden blev installeret 21. juni 1967 i en filial af den britiske bank Barclays i Londonbydelen Enfield. Automaten kunne kun bruges af Barclays kunder. Teknologien var dog ikke mere udviklet, end at en bankmedarbejder løbende måtte kontere døgnets kontanthævninger manuelt på kundernes konti.

Den første danske hæveautomat blev opstillet allerede i juni 1968 på Nørreport i København hos Sparekassen for Kjøbenhavn og Omegn, der senere blev en del af sparekassesamarbejdet Sammensluttede Danske Sparekasser (SDS). Her kunne kun bankens egne kunder hæve kontanter døgnet rundt ved hjælp af et bankkort, der ikke var af plastik, men lavet af pap.

Automaten på Nørreport blev dog aldrig den store succes, fordi adgangen var begrænset til en mindre kundekreds. Og banken måtte ikke bruge den nye service i sin generelle markedsføring på grund af en aftale med de øvrige banker.

Udviklingen gik herefter i stå, og først omkring 12 år senere blev hæveautomater igen et varmt emne blandt bankerne, hvor det senere Dankortsystem kom på tegnebrættet.

Danmarks første hæveautomat fik derfor aldrig indflydelse på antallet af bankansatte, men da SDS igen bragte emnet på banen i slutningen 1970erne, var det blandt andet ledelsen mål at kunne nedbringe antallet af ansatte.

Den første Dankorthæveautomat, der også blev kaldt "Hot Lips" på grund af det røde læbeformede design, blev introduceret den 2. maj 1984 på Københavns Hovedbanegård. Inden året var omme var der opstillet otte hæveautomater i København og to i Vejle.

I 1985 blev det muligt at foretage elektroniske betalinger i en række butikker med Dankortet. Der var dog problemer med statisk elektricitet, hvorfor det var en fordel at handle i gummistøvler, hvis man ville undgå de små rap over nallerne.

Kilder: Nationalbanken. Henning N. Jensen, direktør i konsulentfirmet PlusCON. Thomas Boe Bramsen, markedschef, Rejsekort A/S.

 

Forrige artikel Dropper studerende ud, hvis ikke de drikker alkohol? Dropper studerende ud, hvis ikke de drikker alkohol? Næste artikel Er alle kvinder virkelig enten bi- eller homoseksuelle? Er alle kvinder virkelig enten bi- eller homoseksuelle?
Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Får du en mail fra "Elgiganten" med en kundeundersøgelse og vilde tilbud, så skal du passe på. Det er fup, advarer Forbrugerrådet. Og det er ikke første gang, at elektronikkædens navn misbruges i falsk kampagne. Det skete også i maj måned i år.

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.

Et dataetisk råd med muskler, tak

Et dataetisk råd med muskler, tak

KOMMENTAR: Regeringens ekspertgruppe om dataetik er kommet med ni anbefalinger for arbejdet med dataetik, inklusive oprettelsen af et dataetisk råd. Det er godt, men spørgsmålet er, om et sådant råd vil få de ressourcer og kræfter, som opgaven kræver.

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Mascha Vang har sagt farvel til livet som blogger og tv-stjerne for at hellige sig sit skønhedsprodukt. Sådan lyder nyheden i en artikel, der angiveligt er skrevet af Ekstra-Bladet. Men artiklen er fup – og har intet med hverken bloggeren eller avisen at gøre.  

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Folketinget havde på dagsordenen fredag et borgerforslag om en aldersgrænse for omskæring. Især rituel omskæring har været en central del af debatten. Vi har tidligere faktatjekket, hvor mange der egentlig bliver omskåret i Danmark.