Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen?

Blot otte genstande om ugen øger risikoen for at dø et halvt år tidligere. Sådan lyder flere mediers udlægning af en ny undersøgelse af alkohol og sundhed. Men et alkoholindtag på otte genstande om ugen forkorter slet ikke dit liv, siger forskeren bag undersøgelsen.

Jakob Kudsk SkofferAndreas Oved Askjær Rasmussen

Drikker du et glas vin om dagen og et ekstra om fredagen, så risikerer du at dø tidligere.

Sådan lød budskabet i flere danske medier i sidste uge, da de kunne fortælle, at en stor international undersøgelse har konkluderet, at otte genstande om ugen risikerer at forkorte dit liv med seks måneder.

Men undersøgelsen viser slet ikke, at du må give afkald på levetid, hvis du drikker otte genstande om ugen.

Det siger Angela Wood, der er lektor ved Cambridge University og hovedforfatter til studiet.

“Vores undersøgelse viser, at det ikke er mere risikabelt at drikke otte genstande om ugen end slet ikke at drikke. Risikoen begynder først at stige, når man kommer over de otte genstande,” siger hun til TjekDet.

Først farligt over otte genstande

Undersøgelsen, der er baseret på 600.000 mennesker, når rigtigt nok frem til, at den gruppe, der drikker mellem 8 og 16 genstande om ugen, i gennemsnit lever seks måneder kortere end dem, der drikker under 8 genstande om ugen.

Der gemmer sig bare en væsentlig nuance i den konklusion. 

Dem, der drikker 16 genstande om ugen, trækker nemlig gennemsnittet væsentligt op for hele gruppen. Det betyder, at det ser farligere ud at drikke otte genstande om ugen, end det i virkeligheden er. For der er faktisk slet ikke udsigt til at dø tidligere, hvis blot man holder sig til højst otte genstande om ugen, siger Angela Wood.

“De seks måneders reducerede levetid bliver trukket op af dem, der ligger i den høje ende af skalaen fra 8 til 16. Og derfor kan man ikke sige, at dem, der ligger i den lave ende, eksempel på 9 genstande om ugen, mister seks måneder af livet,” siger hun.

Mønstret i dit indtag af alkohol har dog en betydning. Eksempelvis stiger risikoen for at dø tidligere, når man indtager flere genstande på en gang, viser undersøgelsen også.

Resultaterne ændrer ikke danske anbefalinger

Ulrik Becker, der er professor og overlæge ved Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, pointerer også, at et alkoholindtag på otte glas vin om ugen ikke er alarmerende for dit helbred.

“Når man snakker om folkesundheden i Danmark, så er det ikke vigtigt, om man drikker 8 eller 9 genstande om ugen. Det er ved det store forbrug - det vil sige et forbrug over 14 genstande for kvinder og 21 genstande for mænd - at langt hovedparten af dødsfaldene, indlæggelserne og sygdommene ligger,” siger han.

Og den internationale undersøgelse får dog heller ikke Sundhedsstyrelsen til at ændre deres anbefaling, der lyder, at kvinder højst bør drikke 7 genstande om ugen og mænd 14.

“Det er ikke et enkelt studie, der gør, at vi kaster det hele op i luften endnu,” siger Niels Sandø, der er sektionsleder for forebyggelse ved Sundhedsstyrelsen til Politiken.

LÆS OGSÅ:  Må gravide drikke tre øl om ugen?

LÆS OGSÅ:  Dropper studerende ud, hvis ikke de drikker alkohol?

LÆS OGSÅ:  Øger light-sodavand risiko for demens og blodpropper?

LÆS OGSÅ:  Jo, du må gerne koge vandet flere gange


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu