Nej Rina Ronja Kari, EU-krav er ikke medskyldige i fyring af offentligt ansatte

I en kampagnevideo fra Folkebevægelsen mod EU lyder budskabet, at EU-krav sidste år medvirkede til, at 2.000 offentligt ansatte blev fyret i Danmark. Det er bare ikke sandt, siger både ekspert, Europa-Kommissionen og Finansministeriet.

 


EU har gennem tiden fået skyld for meget. Denne gang er det Folkebevægelsen mod EU, der finder det tunge skyts frem og beskylder unionen for at have medvirket til, at 2.000 offentligt ansatte i Danmark blev fyret sidste år fyret. Men det kan EU ikke, slår ekspert fast. Og EU har derfor heller ikke stillet den slags krav til Danmark, siger Finansministeriet til DR-programmet Detektor.

Påstanden finder vi i en video på Folkebevægelsen mod EU’s Facebookside, hvor Europaparlamentsmedlem Rina Ronja Kari kritiserer EU for at være medskyldig i fyringen af 2.000 offentligt ansatte.

“Sidste år blev historiske 2000 offentligt ansatte fyret. Det skyldes, at regeringen og kommunerne laver en aftale hvert år om, hvor mange penge, de må bruge på den offentlige sektor. Men det skyldes også, at EU har en lang række krav til Danmark,” siger hun i videoen.

Ekspert: EU fyrer ikke offentligt ansatte i Danmark

Men EU har aldrig stillet den slags krav til Danmark, og EU har slet ikke magt til at gøre det, slår Caroline De La Porte, der er institutleder ved Departement of Business and Politics på CBS, fast.

“EU er på ingen måder skyld i, at 2.000 personer er blev et fyret. Det er Danmark selv, der vedtager reformerne og dermed også nedskæringerne. Beslutningen er på ingen måde EU’s ansvar,” siger Caroline De La Porte til Detektor.

Hun siger også, at EU slet ikke har ikke noget juridisk grundlag for at stille den slags krav til Danmark. Det er de danske politikere, der træffer beslutning om det.

Men hvordan kan Rina Ronja Kari så nå frem til, at det er EU, der har stillet det krav?

I et andet Facebookopslag skriver hun torsdag, at dokumentationen for EUs rolle i nedskæringerne på den danske velfærd kan findes i EUs Vækst- og Stabilitetspagt, Finanspagten og Det europæiske semester, der en cyklus til koordinering af den økonomiske politik i EU-medlemslandene.

Folkebevægelsen mod EUs hjemmeside, har de samlet dokumentation for, hvordan EU påvirker velfærden i EU. Også her henviser de blandt andet til Vækst- og Stabilitetspagten.

Men nu hævder både Facebookopslaget og dokumentationenpå hjemmesiden mod, at EU kræver nedskæringer på den danske velfærd.

Er det så sandt?

EU kan slet ikke skære i den danske velfærd

Nej, det er hverken rigtigt, at EU har krævet fyringer af offentligt ansatte eller nedskæringer i den danske velfærd.

Detektor har forelagt Europa-Kommissionen udsagnene i Folkebevægelsen mod EU’s video. Og svaret er klart.

“Udsagnene, som de er beskrevet for os, er forkerte,” fremgår det af et skriftligt svar til Detektor.

Heller ikke i det danske finansministerium kan man nikke genkende til udsagnet om, at EU skulle have krævet offentligt ansatte fyret eller konkrete nedskæringer af velfærden.

“EU har ikke krævet, og kan ikke kræve, nedskæringer i den offentlige sektor i Danmark. (...) Danmark kan frit vælge størrelsen på sin offentlige sektor,” oplyser Finansministeriet til Detektor.

Men det får ikke Rina Ronja Kari til at ændre mening. Hun står fast på, at EU kræver nedskæringer af den danske velfærd.

“Det mener jeg er fuldstændig sandt. EU har et omfattende sæt regler for, hvordan vores offentlige budgetter skal være og ovenikøbet krav om reformer. Så det er sandt,” siger hun, men erkender dog, at det ikke står noget sted, at EU kræver et bestemt antal fyrede offentligt ansatte.”

Se hele faktatjekket hos Detektor.

Opdatering (9. juni kl. 20.31): Artiklen blev i første omgang publiceret med en undrerubrik og indledning, der kunne give indtryk af, at Rina Ronja Kari havde sagt, at EU direkte havde stillet krav om, at 2.000 offentligt ansatte i Danmark skulle fyres. Efter dialog med Folkebevægelsen mod EU er det præciseret, at Rina Ronja Kari mener, at EU-krav sidste år medvirkede til, at 2.000 offentligt ansatte i Danmark blev fyret.

 

Forrige artikel Løber læger og sygeplejersker to procent hurtigere hvert år? Løber læger og sygeplejersker to procent hurtigere hvert år? Næste artikel Lidl dropper plastikposer, men det er ikke nødvendigvis bedre for miljøet Lidl dropper plastikposer, men det er ikke nødvendigvis bedre for miljøet
Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har givet Østrig ret i, at landets domstole kan straffe en kvinde for at kalde profeten Muhammed for pædofil. Et knæfald for islamister, lyder det fra islamkritikere. Men den udlægning er fuldstændig misforstået, siger forskere. 

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.