EU opruster i kampen mod russisk misinformation

I år afholdes valg i både Frankrig, Tyskland og Holland, og hos EU forventer man, at Rusland vil forsøge at præge valgkampene med falske nyheder. Derfor skal EU’s særlige task force mod falske nyheder styrkes.

 


EU’s særlige task force mod russisk misinformation kommer på overarbejde i 2017. Man forventer nemlig, at Rusland vil forsøge at påvirke parlamentsvalgene i Tyskland, Holland og præsidentvalget i Frankrig gennem spredningen af falske historier, fortæller DR’s egen EU-korrespondent til DR Nyheder.

I forbindelse med valgene skal der derfor afsættes ekstra ressourcer til EU’s task force mod falske nyheder, East Stratcom, som Mandag Morgen også tidligere har skrevet om.

Arbejdsgruppen, der er en del af EU’s Udenrigstjeneste, begyndte at arbejde i marts 2015 og har indtil videre kun ti ansatte til at opspore og afsløre de falske historier fra især Rusland. East Stratcom har oprindeligt fokuseret sit arbejde i østeuropæiske lande, men har på det seneste også måttet rette opmærksomheden mod falske historier i EU-landene som angiveligt er spredt via russiske kanaler.

Ifølge det tyske medie Deustche Welle har East Stratcom blandt andet beskæftiget sig med en falsk historie om muslimers afbrænding af Tysklands ældste kirke i Dortmund nytårsnat og en anden historie der går på, at 700.000 tyskere årligt forlader landet på grund af kansler Merkels flygtningepolitik.

Også i Italien har der været eksempler på fordrejning af sandheden af russisk afstamning. Ifølge DR streamede den russiske nyhedstjeneste RT fra en begivenhed i forbindelse med den italienske folkeafstemning i efteråret og udlagde det som en protest mod den italienske premierminister Renzi. Det viste sig i virkeligheden at være en støttedemonstration til fordel for selv samme.

Formålet med de fordrejede og falske historier er angiveligt at destabilisere EU-landene og samarbejdet landene imellem. Derfor forventes det også, at man fra russisk side vil støtte anti-EU kandidaterne i de kommende europæiske valgkampe ved at sprede misinformation gennem medierne.

Du kan læse hele DR’s nyhed her eller læse mere om EU’s arbejde med russisk misinformation her.

 

Forrige artikel Trumpismen: Lige så populær i Danmark som i USA? Trumpismen: Lige så populær i Danmark som i USA? Næste artikel Jurist og samfundsdebattør: Vi skal bekæmpe falske nyheder ved at nedbryde ekkokamrene Jurist og samfundsdebattør: Vi skal bekæmpe falske nyheder ved at nedbryde ekkokamrene
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.