EU opruster i kampen mod russisk misinformation

I år afholdes valg i både Frankrig, Tyskland og Holland, og hos EU forventer man, at Rusland vil forsøge at præge valgkampene med falske nyheder. Derfor skal EU’s særlige task force mod falske nyheder styrkes.

 


EU’s særlige task force mod russisk misinformation kommer på overarbejde i 2017. Man forventer nemlig, at Rusland vil forsøge at påvirke parlamentsvalgene i Tyskland, Holland og præsidentvalget i Frankrig gennem spredningen af falske historier, fortæller DR’s egen EU-korrespondent til DR Nyheder.

I forbindelse med valgene skal der derfor afsættes ekstra ressourcer til EU’s task force mod falske nyheder, East Stratcom, som Mandag Morgen også tidligere har skrevet om.

Arbejdsgruppen, der er en del af EU’s Udenrigstjeneste, begyndte at arbejde i marts 2015 og har indtil videre kun ti ansatte til at opspore og afsløre de falske historier fra især Rusland. East Stratcom har oprindeligt fokuseret sit arbejde i østeuropæiske lande, men har på det seneste også måttet rette opmærksomheden mod falske historier i EU-landene som angiveligt er spredt via russiske kanaler.

Ifølge det tyske medie Deustche Welle har East Stratcom blandt andet beskæftiget sig med en falsk historie om muslimers afbrænding af Tysklands ældste kirke i Dortmund nytårsnat og en anden historie der går på, at 700.000 tyskere årligt forlader landet på grund af kansler Merkels flygtningepolitik.

Også i Italien har der været eksempler på fordrejning af sandheden af russisk afstamning. Ifølge DR streamede den russiske nyhedstjeneste RT fra en begivenhed i forbindelse med den italienske folkeafstemning i efteråret og udlagde det som en protest mod den italienske premierminister Renzi. Det viste sig i virkeligheden at være en støttedemonstration til fordel for selv samme.

Formålet med de fordrejede og falske historier er angiveligt at destabilisere EU-landene og samarbejdet landene imellem. Derfor forventes det også, at man fra russisk side vil støtte anti-EU kandidaterne i de kommende europæiske valgkampe ved at sprede misinformation gennem medierne.

Du kan læse hele DR’s nyhed her eller læse mere om EU’s arbejde med russisk misinformation her.

 

Forrige artikel Trumpismen: Lige så populær i Danmark som i USA? Trumpismen: Lige så populær i Danmark som i USA? Næste artikel Jurist og samfundsdebattør: Vi skal bekæmpe falske nyheder ved at nedbryde ekkokamrene Jurist og samfundsdebattør: Vi skal bekæmpe falske nyheder ved at nedbryde ekkokamrene
To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.  

Historisk skifte:  Vælgerne har fået større tillid til politikerne

Historisk skifte: Vælgerne har fået større tillid til politikerne

15 års nedtur er stoppet. Efter valget i juni er vælgernes tillid til politikerne nu atter på vej op. Danmark trodser dermed overraskende den internationale tendens. Tilliden er tilbage på niveauet fra før den stramme krisepolitik i 2010. Det viser stor valgundersøgelse.

Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.