EU opruster i kampen mod russisk misinformation

I år afholdes valg i både Frankrig, Tyskland og Holland, og hos EU forventer man, at Rusland vil forsøge at præge valgkampene med falske nyheder. Derfor skal EU’s særlige task force mod falske nyheder styrkes.

 


EU’s særlige task force mod russisk misinformation kommer på overarbejde i 2017. Man forventer nemlig, at Rusland vil forsøge at påvirke parlamentsvalgene i Tyskland, Holland og præsidentvalget i Frankrig gennem spredningen af falske historier, fortæller DR’s egen EU-korrespondent til DR Nyheder.

I forbindelse med valgene skal der derfor afsættes ekstra ressourcer til EU’s task force mod falske nyheder, East Stratcom, som Mandag Morgen også tidligere har skrevet om.

Arbejdsgruppen, der er en del af EU’s Udenrigstjeneste, begyndte at arbejde i marts 2015 og har indtil videre kun ti ansatte til at opspore og afsløre de falske historier fra især Rusland. East Stratcom har oprindeligt fokuseret sit arbejde i østeuropæiske lande, men har på det seneste også måttet rette opmærksomheden mod falske historier i EU-landene som angiveligt er spredt via russiske kanaler.

Ifølge det tyske medie Deustche Welle har East Stratcom blandt andet beskæftiget sig med en falsk historie om muslimers afbrænding af Tysklands ældste kirke i Dortmund nytårsnat og en anden historie der går på, at 700.000 tyskere årligt forlader landet på grund af kansler Merkels flygtningepolitik.

Også i Italien har der været eksempler på fordrejning af sandheden af russisk afstamning. Ifølge DR streamede den russiske nyhedstjeneste RT fra en begivenhed i forbindelse med den italienske folkeafstemning i efteråret og udlagde det som en protest mod den italienske premierminister Renzi. Det viste sig i virkeligheden at være en støttedemonstration til fordel for selv samme.

Formålet med de fordrejede og falske historier er angiveligt at destabilisere EU-landene og samarbejdet landene imellem. Derfor forventes det også, at man fra russisk side vil støtte anti-EU kandidaterne i de kommende europæiske valgkampe ved at sprede misinformation gennem medierne.

Du kan læse hele DR’s nyhed her eller læse mere om EU’s arbejde med russisk misinformation her.

 

Forrige artikel Facebook blæser til kamp mod falske nyheder i Tyskland Næste artikel Jurist og samfundsdebattør: Vi skal bekæmpe falske nyheder ved at nedbryde ekkokamrene Jurist og samfundsdebattør: Vi skal bekæmpe falske nyheder ved at nedbryde ekkokamrene
De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.