Danskerne overvurderer antallet af muslimer i Danmark

De fleste tror, der bor langt flere muslimer i deres land, end der i virkeligheden gør. Det gælder både Danmark og resten af de vesteuropæiske lande, viser en ny undersøgelse. Forsker kalder det problematisk.

 

"Ud af 100 personer i dit land, hvor mange, tror du så, er muslimer?"

Det spørgsmål har det britiske analyseinstitut Ipsos MORI stillet indbyggere i 40 forskellige lande i forbindelse med deres årlige undersøgelse "Perils of Perception", der måler befolkningers opfattelse af virkeligheden. I gennemsnit svarer danskerne, at 15 ud af 100 indbyggere i Danmark er muslim. Men i virkelighedens verden er der kun en tredjedel, anslår eksperter.

Det samme mønster tegner sig i andre europæiske lande som Frankrig, Italien og Tyskland, der alle overvurderer andelen af muslimer i deres egne lande.

Det er ikke muligt at finde et præcist tal for, hvor mange muslimer, der reelt er i Danmark. Danmarks Statistik registrerer oplysninger som etnicitet og herkomst for den danske befolkning, men ikke religiøst tilhørsforhold, fordi det i Danmark betragtes som en privat sag. Flere anslår, at op mod 5 ud af 100 indbyggere i Danmark er muslimer.

Brian Arly Jacobsen, der er religionssociolog, lektor og ph.d. ved Københavns Universitet, har regnet på, hvor mange muslimer, der er i Danmark. Hans estimat er baseret på oplysninger om den etniske sammensætning i Danmark, og graden af religiøst tilhørsforhold i de etniske grupperinger, som den er målt i forskellige undersøgelser.

På den baggrund estimerer Brian Arly Jacobsen, at der er 284.000 muslimer i Danmark, svarende til et sted mellem 4 og 5 procent af befolkningen.

Den amerikanske tænketank Pew Research Institute, når frem et lignende antal, nemlig 4,1 procent. Det er det netop det tal, Ipsos MORI henviser til i deres undersøgelse.

Mere medieomtale øger danskernes vurdering af antallet

Brian Arly Jacobsen er overrasket over, at danskerne tilsyneladende tror, der er tre gange så mange muslimer i landet, end de fleste skøn lyder på. Men det kommer ikke bag på ham.

"Den bekræfter jo tidligere undersøgelser, selvom de her tal godt nok er højere, end vi tidligere har set," siger han.

"15 procent, som de adspurgte i undersøgelsen i gennemsnit forestiller sig er andelen af muslimer i Danmark, svarer jo til omkring 850.000 muslimer i Danmark, og det er der i hvert fald ikke, ikke i nærheden af".

Sidste år foretog Megafon en undersøgelse for Politiken og TV 2, der også viste, at danskerne overvurderer antallet af muslimer i Danmark. Dengang forestillede de adspurgte sig i gennemsnit, at 9,4 procent af befolkningen - svarende til ca. en halv million - var muslimer.

Men hvorfor når de to målinger frem til forskellige resultater? Brian Arly Jacobsen mener, at flere faktorer spiller ind.

"Jeg tror, det i høj grad har noget at gøre med, at muslimer er så eksponerede i medierne, og det får danskerne til at drage den følgeslutning, at så må der være mange muslimer," forklarer han og fortsætter:

"Man hører jo politikere nærmest tale om en syndflod af muslimske flygtninge, der vælter ind over Europa i øjeblikket. Når man hører den slags begreber, danner man sig et indtryk af, at der er rigtig mange," fortæller han og tilføjer, at blandt andet skudepisoden på caféen Krudttønden på Østerbro i København i oktober sidste år, samt TV 2-dokumentaren "Moskeerne bag sløret", der blev sendt tidligere i år, og ikke mindst billederne af flygtningene på de sønderjyske motorveje også har bidraget til, at de muslimske befolkningsgrupper bringes mere på banen i den offentlige debat.

Om undersøgelsen

Problematisk for debatten

Når befolkningen i den grad overvurderer, hvor mange muslimer, vi har i Danmark, mener Brian Arly Jacobsen, at det er et problematisk for den offentlige debat.

"Jeg synes altid, det er et problem, når befolkninger er misinformerede, for det betyder jo, at man ikke kan have en saglig debat på et oplyst grundlag. Og det her er et emne, som kræver det. Den ene undersøgelse efter den anden viser et behov for at oplyse befolkningen om, hvordan det egentlig hænger sammen. Om man synes fire eller fem procent muslimer er for meget eller for lidt er jo en vurderingssag, men at hævde, at der eksempelvis er otte procent er jo decideret forkert," siger han.

Brian Arly Jacobsen mener ikke, at det kun er mediernes og politikernes ansvar. Det handler også om, at befolkningen i forvejen presser på for at få det på dagsordenen. Og så har forskere som ham selv også et ansvar at leve op til.

"Alle, der deltager i den offentlige debat har et ansvar for at oplyse om de her ting. Problemet for os forskere er, at vi er tvunget til at udgive på engelsk hele tiden, og det læser den danske befolkning jo sjældent. Vi udgiver også på dansk, men det er jo svært at sige, hvor langt det når ud," fortæller han og pointerer, at det bedste sted at starte er i folkeskolen og gymnasiet, hvis man skal have oplyst befolkningen.

"Og det er en del af alle forskeres arbejde", afrunder han.

Franskmændene tror, at hver tredje er muslim

Franskmændene rammer mest ved siden af i spørgsmålet om, hvor mange muslimer, de tror, bor i landet. De franske deltagere har i gennemsnit gættet på, at 31 ud af 100 i Frankrig er muslimer. I virkeligheden er tallet 7,5.

Når det kommer til at forudsige, hvor mange muslimer, der er i de respektive lande i 2020, skyder undersøgelsens deltagere endnu mere ved siden af. Igen overvurderer franskmændene mest. De adspurgte tror, at 40 ud af 100 franskmænd i 2020 vil være muslimer. Ifølge Pew Research Center ventes antallet af være 8,3.

Hvor godt kender du selv dit land?

Udover andelen af muslimer er de adspurgte i undersøgelsen blandt andet blevet spurgt til hvor stor en del af bruttonationalproduktet, der bliver brugt til sundhedsområdet, hvor mange der finder abort moralsk forkasteligt, og hvor mange, der selv ejer den bolig de bor i.

Hvor god er du selv til at svare på hvor mange muslimer, der er i Danmark? Eller hvor mange danskere, der betegner sig selv som glade, eller hvad befolkningstallet forventes at være i 2050?

Tag quizzen med alle spørgsmålene fra undersøgelsen lige her og find ud af, om din opfattelse er tættere på virkeligheden end undersøgelsens deltagere.

 

Du kan også teste din viden for de andre lande, der er med i undersøgelsen, hos Ipsos MORI her.

 

Forrige artikel "Forvansket" interview kaster Thyra Frank for "jagthundene" Næste artikel Har Danmark en vækstkrise? Har Danmark en vækstkrise?
Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.