Danskerne overvurderer antallet af muslimer i Danmark

De fleste tror, der bor langt flere muslimer i deres land, end der i virkeligheden gør. Det gælder både Danmark og resten af de vesteuropæiske lande, viser en ny undersøgelse. Forsker kalder det problematisk.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 

"Ud af 100 personer i dit land, hvor mange, tror du så, er muslimer?"

Det spørgsmål har det britiske analyseinstitut Ipsos MORI stillet indbyggere i 40 forskellige lande i forbindelse med deres årlige undersøgelse "Perils of Perception", der måler befolkningers opfattelse af virkeligheden. I gennemsnit svarer danskerne, at 15 ud af 100 indbyggere i Danmark er muslim. Men i virkelighedens verden er der kun en tredjedel, anslår eksperter.

Det samme mønster tegner sig i andre europæiske lande som Frankrig, Italien og Tyskland, der alle overvurderer andelen af muslimer i deres egne lande.

Det er ikke muligt at finde et præcist tal for, hvor mange muslimer, der reelt er i Danmark. Danmarks Statistik registrerer oplysninger som etnicitet og herkomst for den danske befolkning, men ikke religiøst tilhørsforhold, fordi det i Danmark betragtes som en privat sag. Flere anslår, at op mod 5 ud af 100 indbyggere i Danmark er muslimer.

Brian Arly Jacobsen, der er religionssociolog, lektor og ph.d. ved Københavns Universitet, har regnet på, hvor mange muslimer, der er i Danmark. Hans estimat er baseret på oplysninger om den etniske sammensætning i Danmark, og graden af religiøst tilhørsforhold i de etniske grupperinger, som den er målt i forskellige undersøgelser.

På den baggrund estimerer Brian Arly Jacobsen, at der er 284.000 muslimer i Danmark, svarende til et sted mellem 4 og 5 procent af befolkningen.

Den amerikanske tænketank Pew Research Institute, når frem et lignende antal, nemlig 4,1 procent. Det er det netop det tal, Ipsos MORI henviser til i deres undersøgelse.

Mere medieomtale øger danskernes vurdering af antallet

Brian Arly Jacobsen er overrasket over, at danskerne tilsyneladende tror, der er tre gange så mange muslimer i landet, end de fleste skøn lyder på. Men det kommer ikke bag på ham.

"Den bekræfter jo tidligere undersøgelser, selvom de her tal godt nok er højere, end vi tidligere har set," siger han.

"15 procent, som de adspurgte i undersøgelsen i gennemsnit forestiller sig er andelen af muslimer i Danmark, svarer jo til omkring 850.000 muslimer i Danmark, og det er der i hvert fald ikke, ikke i nærheden af".

Sidste år foretog Megafon en undersøgelse for Politiken og TV 2, der også viste, at danskerne overvurderer antallet af muslimer i Danmark. Dengang forestillede de adspurgte sig i gennemsnit, at 9,4 procent af befolkningen - svarende til ca. en halv million - var muslimer.

Men hvorfor når de to målinger frem til forskellige resultater? Brian Arly Jacobsen mener, at flere faktorer spiller ind.

"Jeg tror, det i høj grad har noget at gøre med, at muslimer er så eksponerede i medierne, og det får danskerne til at drage den følgeslutning, at så må der være mange muslimer," forklarer han og fortsætter:

"Man hører jo politikere nærmest tale om en syndflod af muslimske flygtninge, der vælter ind over Europa i øjeblikket. Når man hører den slags begreber, danner man sig et indtryk af, at der er rigtig mange," fortæller han og tilføjer, at blandt andet skudepisoden på caféen Krudttønden på Østerbro i København i oktober sidste år, samt TV 2-dokumentaren "Moskeerne bag sløret", der blev sendt tidligere i år, og ikke mindst billederne af flygtningene på de sønderjyske motorveje også har bidraget til, at de muslimske befolkningsgrupper bringes mere på banen i den offentlige debat.

Om undersøgelsen

Problematisk for debatten

Når befolkningen i den grad overvurderer, hvor mange muslimer, vi har i Danmark, mener Brian Arly Jacobsen, at det er et problematisk for den offentlige debat.

"Jeg synes altid, det er et problem, når befolkninger er misinformerede, for det betyder jo, at man ikke kan have en saglig debat på et oplyst grundlag. Og det her er et emne, som kræver det. Den ene undersøgelse efter den anden viser et behov for at oplyse befolkningen om, hvordan det egentlig hænger sammen. Om man synes fire eller fem procent muslimer er for meget eller for lidt er jo en vurderingssag, men at hævde, at der eksempelvis er otte procent er jo decideret forkert," siger han.

Brian Arly Jacobsen mener ikke, at det kun er mediernes og politikernes ansvar. Det handler også om, at befolkningen i forvejen presser på for at få det på dagsordenen. Og så har forskere som ham selv også et ansvar at leve op til.

"Alle, der deltager i den offentlige debat har et ansvar for at oplyse om de her ting. Problemet for os forskere er, at vi er tvunget til at udgive på engelsk hele tiden, og det læser den danske befolkning jo sjældent. Vi udgiver også på dansk, men det er jo svært at sige, hvor langt det når ud," fortæller han og pointerer, at det bedste sted at starte er i folkeskolen og gymnasiet, hvis man skal have oplyst befolkningen.

"Og det er en del af alle forskeres arbejde", afrunder han.

Franskmændene tror, at hver tredje er muslim

Franskmændene rammer mest ved siden af i spørgsmålet om, hvor mange muslimer, de tror, bor i landet. De franske deltagere har i gennemsnit gættet på, at 31 ud af 100 i Frankrig er muslimer. I virkeligheden er tallet 7,5.

Når det kommer til at forudsige, hvor mange muslimer, der er i de respektive lande i 2020, skyder undersøgelsens deltagere endnu mere ved siden af. Igen overvurderer franskmændene mest. De adspurgte tror, at 40 ud af 100 franskmænd i 2020 vil være muslimer. Ifølge Pew Research Center ventes antallet af være 8,3.

Hvor godt kender du selv dit land?

Udover andelen af muslimer er de adspurgte i undersøgelsen blandt andet blevet spurgt til hvor stor en del af bruttonationalproduktet, der bliver brugt til sundhedsområdet, hvor mange der finder abort moralsk forkasteligt, og hvor mange, der selv ejer den bolig de bor i.

Hvor god er du selv til at svare på hvor mange muslimer, der er i Danmark? Eller hvor mange danskere, der betegner sig selv som glade, eller hvad befolkningstallet forventes at være i 2050?

Tag quizzen med alle spørgsmålene fra undersøgelsen lige her og find ud af, om din opfattelse er tættere på virkeligheden end undersøgelsens deltagere.

 

Du kan også teste din viden for de andre lande, der er med i undersøgelsen, hos Ipsos MORI her.

 

Forrige artikel "Forvansket" interview kaster Thyra Frank for "jagthundene" Næste artikel Har Danmark en vækstkrise? Har Danmark en vækstkrise?
Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

De fattigstes indkomst er mere end fordoblet siden 2008, mens de rigestes kun er steget med én procent, ifølge Anders Samuelsen. Men Mellemfolkeligt Samvirke mener, at uligheden mellem top og bund er steget. To forskere forklarer, hvorfor begge dele er sandt.  

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Debatten om daginstitutionerne fylder i medierne op til det kommende folketingsvalg. Og ikke alle forældre køber, at børn trives i vuggestuer. Men danske forældre indtager faktisk den europæiske førsteplads i at få de mindste passet i daginstitution, fortæller EU-tal. 

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om.