Danskerne overvurderer antallet af muslimer i Danmark

De fleste tror, der bor langt flere muslimer i deres land, end der i virkeligheden gør. Det gælder både Danmark og resten af de vesteuropæiske lande, viser en ny undersøgelse. Forsker kalder det problematisk.

 

"Ud af 100 personer i dit land, hvor mange, tror du så, er muslimer?"

Det spørgsmål har det britiske analyseinstitut Ipsos MORI stillet indbyggere i 40 forskellige lande i forbindelse med deres årlige undersøgelse "Perils of Perception", der måler befolkningers opfattelse af virkeligheden. I gennemsnit svarer danskerne, at 15 ud af 100 indbyggere i Danmark er muslim. Men i virkelighedens verden er der kun en tredjedel, anslår eksperter.

Det samme mønster tegner sig i andre europæiske lande som Frankrig, Italien og Tyskland, der alle overvurderer andelen af muslimer i deres egne lande.

Det er ikke muligt at finde et præcist tal for, hvor mange muslimer, der reelt er i Danmark. Danmarks Statistik registrerer oplysninger som etnicitet og herkomst for den danske befolkning, men ikke religiøst tilhørsforhold, fordi det i Danmark betragtes som en privat sag. Flere anslår, at op mod 5 ud af 100 indbyggere i Danmark er muslimer.

Brian Arly Jacobsen, der er religionssociolog, lektor og ph.d. ved Københavns Universitet, har regnet på, hvor mange muslimer, der er i Danmark. Hans estimat er baseret på oplysninger om den etniske sammensætning i Danmark, og graden af religiøst tilhørsforhold i de etniske grupperinger, som den er målt i forskellige undersøgelser.

På den baggrund estimerer Brian Arly Jacobsen, at der er 284.000 muslimer i Danmark, svarende til et sted mellem 4 og 5 procent af befolkningen.

Den amerikanske tænketank Pew Research Institute, når frem et lignende antal, nemlig 4,1 procent. Det er det netop det tal, Ipsos MORI henviser til i deres undersøgelse.

Mere medieomtale øger danskernes vurdering af antallet

Brian Arly Jacobsen er overrasket over, at danskerne tilsyneladende tror, der er tre gange så mange muslimer i landet, end de fleste skøn lyder på. Men det kommer ikke bag på ham.

"Den bekræfter jo tidligere undersøgelser, selvom de her tal godt nok er højere, end vi tidligere har set," siger han.

"15 procent, som de adspurgte i undersøgelsen i gennemsnit forestiller sig er andelen af muslimer i Danmark, svarer jo til omkring 850.000 muslimer i Danmark, og det er der i hvert fald ikke, ikke i nærheden af".

Sidste år foretog Megafon en undersøgelse for Politiken og TV 2, der også viste, at danskerne overvurderer antallet af muslimer i Danmark. Dengang forestillede de adspurgte sig i gennemsnit, at 9,4 procent af befolkningen - svarende til ca. en halv million - var muslimer.

Men hvorfor når de to målinger frem til forskellige resultater? Brian Arly Jacobsen mener, at flere faktorer spiller ind.

"Jeg tror, det i høj grad har noget at gøre med, at muslimer er så eksponerede i medierne, og det får danskerne til at drage den følgeslutning, at så må der være mange muslimer," forklarer han og fortsætter:

"Man hører jo politikere nærmest tale om en syndflod af muslimske flygtninge, der vælter ind over Europa i øjeblikket. Når man hører den slags begreber, danner man sig et indtryk af, at der er rigtig mange," fortæller han og tilføjer, at blandt andet skudepisoden på caféen Krudttønden på Østerbro i København i oktober sidste år, samt TV 2-dokumentaren "Moskeerne bag sløret", der blev sendt tidligere i år, og ikke mindst billederne af flygtningene på de sønderjyske motorveje også har bidraget til, at de muslimske befolkningsgrupper bringes mere på banen i den offentlige debat.

Om undersøgelsen

Problematisk for debatten

Når befolkningen i den grad overvurderer, hvor mange muslimer, vi har i Danmark, mener Brian Arly Jacobsen, at det er et problematisk for den offentlige debat.

"Jeg synes altid, det er et problem, når befolkninger er misinformerede, for det betyder jo, at man ikke kan have en saglig debat på et oplyst grundlag. Og det her er et emne, som kræver det. Den ene undersøgelse efter den anden viser et behov for at oplyse befolkningen om, hvordan det egentlig hænger sammen. Om man synes fire eller fem procent muslimer er for meget eller for lidt er jo en vurderingssag, men at hævde, at der eksempelvis er otte procent er jo decideret forkert," siger han.

Brian Arly Jacobsen mener ikke, at det kun er mediernes og politikernes ansvar. Det handler også om, at befolkningen i forvejen presser på for at få det på dagsordenen. Og så har forskere som ham selv også et ansvar at leve op til.

"Alle, der deltager i den offentlige debat har et ansvar for at oplyse om de her ting. Problemet for os forskere er, at vi er tvunget til at udgive på engelsk hele tiden, og det læser den danske befolkning jo sjældent. Vi udgiver også på dansk, men det er jo svært at sige, hvor langt det når ud," fortæller han og pointerer, at det bedste sted at starte er i folkeskolen og gymnasiet, hvis man skal have oplyst befolkningen.

"Og det er en del af alle forskeres arbejde", afrunder han.

Franskmændene tror, at hver tredje er muslim

Franskmændene rammer mest ved siden af i spørgsmålet om, hvor mange muslimer, de tror, bor i landet. De franske deltagere har i gennemsnit gættet på, at 31 ud af 100 i Frankrig er muslimer. I virkeligheden er tallet 7,5.

Når det kommer til at forudsige, hvor mange muslimer, der er i de respektive lande i 2020, skyder undersøgelsens deltagere endnu mere ved siden af. Igen overvurderer franskmændene mest. De adspurgte tror, at 40 ud af 100 franskmænd i 2020 vil være muslimer. Ifølge Pew Research Center ventes antallet af være 8,3.

Hvor godt kender du selv dit land?

Udover andelen af muslimer er de adspurgte i undersøgelsen blandt andet blevet spurgt til hvor stor en del af bruttonationalproduktet, der bliver brugt til sundhedsområdet, hvor mange der finder abort moralsk forkasteligt, og hvor mange, der selv ejer den bolig de bor i.

Hvor god er du selv til at svare på hvor mange muslimer, der er i Danmark? Eller hvor mange danskere, der betegner sig selv som glade, eller hvad befolkningstallet forventes at være i 2050?

Tag quizzen med alle spørgsmålene fra undersøgelsen lige her og find ud af, om din opfattelse er tættere på virkeligheden end undersøgelsens deltagere.

 

Du kan også teste din viden for de andre lande, der er med i undersøgelsen, hos Ipsos MORI her.

 

Forrige artikel "Forvansket" interview kaster Thyra Frank for "jagthundene" Næste artikel Har Danmark en vækstkrise? Har Danmark en vækstkrise?
Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.  

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Under Folketingets åbningsdebat kritiserede Mette Frederiksen (S) partiet Venstre for at tage æren for indførelsen af akutlægehelikopterne. De kom nemlig til under Helle Thorning-Schmidt (S), sagde hun. Men det er helt forkert, for Bertel Haarder indviede som sundhedsminister den første af slagsen, lød det fra Venstres Torsten Schack Pedersen.

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Mandag var international kaffedag, og derfor delte TV 2 en artikel med den glædelige nyhed, at kaffe får os til at leve længere. Men selvom kaffe sandsynligvis er sundt, kan du ikke være sikker på, at du kan drikke dig til et længere liv.