Falsk sikkerhedsrådgiver analyserer svensk flygtningepolitik

Torsdag interviewede den amerikanske nyhedskanal Fox News en mand, der blev præsenteret som sikkerhedsrådgiver for den svenske regering. Men i Stockholm kender myndighederne ikke noget til manden.

 


For anden gang i den seneste uges tid spærrede svenskerne øjnene op, da de i torsdags igen blev centrum for en historie i amerikansk politik. Den amerikanske nyhedskanal Fox News bragt et interview med en mand, der blev præsenteret som svensk sikkerhedsrådgaver. Men et faktatjek fra avisen Dagens Nyheter viser, at manden er ukendt af de svenske myndigheder.

Da den amerikanske præsident Donald Trump forrige lørdag i en tale henviste til “det, der skete i Sverige”, var det uklart, hvad han mente. Han har senere forklaret, at han refererede til et tv-interview om indvandrere i Sverige. Det var i den forbindelse, at Fox-værten Bill O´Reilly havde en Nils Bildt, som af tv-stationen blev præsenteret som ”svensk forsvars- og sikkerhedsrådgiver”, i studiet. Men ifølge Dagens Nyheter har Nils Bildt ikke boet i Sverige i over 20 år, og hverken det svenske forsvarsministerium eller udenrigsministerium kender Nils Bildt.

“Vi har ingen talsmand ved det navn,” siger Marie Pilsäter fra Forsvarsministeriet, til Dagens Nyheter. Og samme besked kommer fra Udenrigsministeriet.

”Vi ved ikke, hvem han er,” meddeler ministeriet.

I tv-indslaget bliver Nils Bildt spurgt, hvorvidt Sveriges ”lempelige indvandrerpolitik, især overfor flygtninge, har betydet øget kriminalitet”. Til det svarer Nils Bildt, at Sverige bestemt har ”problemer med kriminalitet”, og han hævdede, at det skyldtes den øget tilstrømning af flygtninge. Samtidig slog han fast, at den svenske regering "ikke har en detaljeret plan for at integrere de mange immigranter, så de bliver produktive medlemmer af samfundet”.

”Den svenske politiske debat er helt forkert. Hvis man ikke er enig med de liberale og den gængse holdning, bliver du betragtet som en outsider og ikke taget seriøst,” sagde Bildt til Fox News.

Ifølge Dagens Nyheter er Nils Bildt søn af Sven Tolling, der er kendt inden for svensk ridesport. Nils Bildt forlod Sverige i 1994. Ni år senere ændrede han sit navn fra Tolling til Bildt. Og ifølge Nils Bildts egen hjemmeside er han medstifter at en geopolitisk strategi- og sikkerhedskonsulentfirma, CTSS Japan, der har kontorer i Washington, Bruxelles og Tokyo. Tilsyneladende er virksomhedens hjemmeside nu lukket, men i et japansk internetarkiv over hjemmesider, kan man finde en kopi af siden.

Han er i øvrigt tidligere blevet dømt for vold, viser dokumenter fra en domstol i den amerikansk delstat Virginia. I papirerne fra Arlington General District Court står han opført som Nils Tolling. Bild blev arresteret den 19. juni 2014 for at have overfaldet og truet en eller flere embedsmænd.

Dagens Nyheter har spurgt Nils Bildt, hvorfor han udgav sig for at være officiel sikkerhedsrådgiver. Han forklarer, at det var tv-stationen, der gav ham titlen. Han oplyser samtidig, at han betragter sig som uafhængig analytiker.

Ifølge Fox-programmets redaktør, David Tabacoff, blev Nils Bildt anbefalet af personer, som programmet medarbejdere har talt med. Det skriver avisen Washington Post.

Se hele faktatjekket fra Dagens Nyheter herunder.


 

Forrige artikel Er kriminaliteten blandt indvandrere og efterkommere halveret? Er kriminaliteten blandt indvandrere og efterkommere halveret? Næste artikel S-ordfører argumenterer med forkerte asyltal S-ordfører argumenterer med forkerte asyltal
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.