Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Føtex, Ikea og endda en lille fynsk landsby oplever strid modvind på sociale medier, efter at vrede facebookbrugere har fået det skrupforkerte indtryk, at de tre har valgt at sløjfe ordet jul og i stedet bruge ordet vinter.

Nu stormer det også om supermarkedskæden Aldi, der især på Facebook får kritik for at have erstattet deres klassiske julemedister med en vintermedister.

Særligt ét bestemt vredesudbrud mod Aldis medister har fået facebookbrugerne til tasterne. Facebookbrugeren Henrik Hove kritiserer i et opslag butikskæden og opfordrer andre brugere til at dele budskabet. Det har mere end 11.000 facebookbrugere gjort.

Artiklen fortsætter under billedet

Henrik Hove udtrykker bekymring for, hvad juletræet mon skal hedde nu, hvor Aldi har afskaffet julemedisteren til fordel for en vintermedister. Et pyntet juletræ pryder hans opslag på Facebook.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, er også med i debatten om Aldis vintermedister. I et opslag på Facebook giver han udtryk for, at han mener, at der er en "ny og træls tendens", hvor ordet vinter erstatter ordet jul. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

I sit facebookopslag har Peter Skaarup selv et eksempel på, at ordet vinter skulle erstatte ordet jul, nemlig Aldis vintermedister, som han vedlægger et billede af.   

Men det er fuldstændig forkert, at Aldi skulle have droppet julemedisteren til fordel for en vinterudgave, siger Aldis kommunikationschef, Kristian Jessen.

"Vi har julemedister i Aldi og fejrer jul ligesom alle andre. Det er forskellige produkter med forskellige krydderier. Der er for eksempel allehånde i julemedisteren. Det er der ikke i vintermedisteren,” siger han.

TjekDets gennemgang af Aldis tilbudsaviser viser også, at supermarkedets julemedister endda er på tilbud i øjeblikket. Desuden har Aldi i alt otte forskellige slags medisterpølser. Herunder fire årstidspølser med navnene forårsmedister, sommermedister, efterårsmedister og altså den ombruste vintermedister.

Vintermedister siden 2015

Henrik Hove deler sit udbrud mod Aldi med et billede af et juletræ og spørger, “Hvad det så skal hedde nu?”, med henvisning til at “Julemedister nu hedder vinterpølse i Aldi.”

Men Aldis vintermedister er slet ikke ny. Faktisk har den været at finde i Aldis køledisk i vintermånederne siden 2015. Julemedisteren er en klassiker, der går meget længere tilbage, siger Aldis Kristian Jessen.

Adskillige af de mange facebookbrugere, der har delt og kommenteret opslaget, mener, at Aldis vintermedister er udtryk for et knæfald for islam, da muslimer ifølge kommentarerne ikke holder af juleprodukter.

Henrik Hove mener da også selv, at Aldi med vintermedisteren laver om på den danske jul.

“Det er altså stadig Danmark, og her skal de fandeme ikke lave om på vores jul,” skriver han og opfordrer alle – der holder af danske traditioner – til at dele budskabet.

Aldi afviser dog, at de skulle lave om på juletraditioner og drosle ned på juleriet i supermarkederne.

Er der mere eller mindre juleri i Aldi i forhold til sidste år?

“Jeg tror bestemt, det er det samme. Aldi er en tysk virksomhed fra juletræets moderland. Hvis der er nogen, der fejrer jul, så er det i den grad os,” siger Kristian Jessen.

Er navnet vintermedister et hensyn til islam?

“Nej, selvfølgelig ikke. Det er ikke et knæfald for nogen som helst. Aldi er en stor multikulturel virksomhed, men vi fejrer selvfølgelig jul, fordi vi er rodfæstet i en nordeuropæisk tradition. Vi sælger både halalslagtet kød og julemedister, og der er svinekød i alle vores medistre” siger han.

Og Aldi har dokumentationen i orden. Der er vitterlig mange forskellige medisterpølser i deres sortiment.

Artiklen fortsætter under billederne

Aldi sælger medisterpølse alt efter årstiden. Vi er dykket ned i Aldis tilbudsaviser siden oktober 2018. På det tidspunkt finder vi kødet solgt under navnet vintermedister. En måned senere er der tilbud på julemedister. Det samme gør sig gældende i år. Klik på de enkelte billeder herover for at se tilbudsaviserne. 

Peter Skaarup: Julen udhules

Peter Skaarup afviser, at hans facebookopslag giver det indtryk, at Aldi har sløjfet julemedisteren. Han mener derfor heller ikke, at Aldi skulle have skiftet ordet jul ud med vinter. 

"Nej, jeg tror også, at de i deres katalog også et sted har julemedister. Men det er bare en tendens, jeg ser, og derfor lagde jeg det op," siger han.   

Men leder du ikke efter en historie, der ikke er der, hvis de ikke erstattet ordet jul med vinter? 

"Jeg synes, at det virker kunstigt, og det er nyt for mig, at man opererer med det her vinterbegreb i sin markedsføring af noget, der er jul. Jeg ved godt, at der er gode forklaringer - eller forklaringer i hvert fald - men der er bare en tendens til, at der er noget på vej, der er med til udhule juletraditionen," siger Peter Skaarup. 

Så du tænker, at Aldi gerne vil udhule juletraditionen?

"Nej, jeg tænker ikke, at det er med åbne øjne, at de siger, at nu har vi ikke noget, der hedder jul. Nu har vi noget, der hedder vinter. At man kalder noget, der egentlig er jul, for noget andet, er noget mærkeligt noget," siger han.     

Ingen kommentarer til forkert opslag

Henrik Hove, der står bag facebookopslaget, mener, at navnet vintermedister har rod i, at Aldi ikke vil bruge ordet jul.

"Jeg lavede det (opslaget, red.) i ren og skær irritation over, at vi er nået dertil, hvor ingen længere tør kalde ting det, de egentlig er. Kald nu jul for jul, fordi det er jo det, vi har her i landet. Om man er bange for islam, det ved jeg ikke, men det var bare dertil, jeg var nået," siger Henrik Hove.

Aldi har også en julemedister. Hvad siger du til det?

"Ingen kommentarer."

Mere end 11.000 mennesker har delt dit budskab, og Aldi modtager nu dårlige anmeldelser i flæng. Er du ikke nødt til at tage ansvar for det, du har skrevet, når det er faktuelt forkert?

"Ingen kommentarer."

Artiklen er opdateret 18. november 2019 15:29: Tilføjet kommentar fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Artiklen er opdateret 19. november 2019 10:10: I forbindelse med udgivelsen af denne artikel har Henrik Hove slettet sit facebookopslag.

Forrige artikel Hverken Ikea eller Føtex dropper julen Hverken Ikea eller Føtex dropper julen Næste artikel Har Fakta sløjfet julen? Tusinder deler falsk opslag, der driver gæk med DF-politiker Har Fakta sløjfet julen? Tusinder deler falsk opslag, der driver gæk med DF-politiker
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.