Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Føtex, Ikea og endda en lille fynsk landsby oplever strid modvind på sociale medier, efter at vrede facebookbrugere har fået det skrupforkerte indtryk, at de tre har valgt at sløjfe ordet jul og i stedet bruge ordet vinter.

Nu stormer det også om supermarkedskæden Aldi, der især på Facebook får kritik for at have erstattet deres klassiske julemedister med en vintermedister.

Særligt ét bestemt vredesudbrud mod Aldis medister har fået facebookbrugerne til tasterne. Facebookbrugeren Henrik Hove kritiserer i et opslag butikskæden og opfordrer andre brugere til at dele budskabet. Det har mere end 11.000 facebookbrugere gjort.

Artiklen fortsætter under billedet

Henrik Hove udtrykker bekymring for, hvad juletræet mon skal hedde nu, hvor Aldi har afskaffet julemedisteren til fordel for en vintermedister. Et pyntet juletræ pryder hans opslag på Facebook.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, er også med i debatten om Aldis vintermedister. I et opslag på Facebook giver han udtryk for, at han mener, at der er en "ny og træls tendens", hvor ordet vinter erstatter ordet jul. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

I sit facebookopslag har Peter Skaarup selv et eksempel på, at ordet vinter skulle erstatte ordet jul, nemlig Aldis vintermedister, som han vedlægger et billede af.   

Men det er fuldstændig forkert, at Aldi skulle have droppet julemedisteren til fordel for en vinterudgave, siger Aldis kommunikationschef, Kristian Jessen.

"Vi har julemedister i Aldi og fejrer jul ligesom alle andre. Det er forskellige produkter med forskellige krydderier. Der er for eksempel allehånde i julemedisteren. Det er der ikke i vintermedisteren,” siger han.

TjekDets gennemgang af Aldis tilbudsaviser viser også, at supermarkedets julemedister endda er på tilbud i øjeblikket. Desuden har Aldi i alt otte forskellige slags medisterpølser. Herunder fire årstidspølser med navnene forårsmedister, sommermedister, efterårsmedister og altså den ombruste vintermedister.

Vintermedister siden 2015

Henrik Hove deler sit udbrud mod Aldi med et billede af et juletræ og spørger, “Hvad det så skal hedde nu?”, med henvisning til at “Julemedister nu hedder vinterpølse i Aldi.”

Men Aldis vintermedister er slet ikke ny. Faktisk har den været at finde i Aldis køledisk i vintermånederne siden 2015. Julemedisteren er en klassiker, der går meget længere tilbage, siger Aldis Kristian Jessen.

Adskillige af de mange facebookbrugere, der har delt og kommenteret opslaget, mener, at Aldis vintermedister er udtryk for et knæfald for islam, da muslimer ifølge kommentarerne ikke holder af juleprodukter.

Henrik Hove mener da også selv, at Aldi med vintermedisteren laver om på den danske jul.

“Det er altså stadig Danmark, og her skal de fandeme ikke lave om på vores jul,” skriver han og opfordrer alle – der holder af danske traditioner – til at dele budskabet.

Aldi afviser dog, at de skulle lave om på juletraditioner og drosle ned på juleriet i supermarkederne.

Er der mere eller mindre juleri i Aldi i forhold til sidste år?

“Jeg tror bestemt, det er det samme. Aldi er en tysk virksomhed fra juletræets moderland. Hvis der er nogen, der fejrer jul, så er det i den grad os,” siger Kristian Jessen.

Er navnet vintermedister et hensyn til islam?

“Nej, selvfølgelig ikke. Det er ikke et knæfald for nogen som helst. Aldi er en stor multikulturel virksomhed, men vi fejrer selvfølgelig jul, fordi vi er rodfæstet i en nordeuropæisk tradition. Vi sælger både halalslagtet kød og julemedister, og der er svinekød i alle vores medistre” siger han.

Og Aldi har dokumentationen i orden. Der er vitterlig mange forskellige medisterpølser i deres sortiment.

Artiklen fortsætter under billederne

Aldi sælger medisterpølse alt efter årstiden. Vi er dykket ned i Aldis tilbudsaviser siden oktober 2018. På det tidspunkt finder vi kødet solgt under navnet vintermedister. En måned senere er der tilbud på julemedister. Det samme gør sig gældende i år. Klik på de enkelte billeder herover for at se tilbudsaviserne. 

Peter Skaarup: Julen udhules

Peter Skaarup afviser, at hans facebookopslag giver det indtryk, at Aldi har sløjfet julemedisteren. Han mener derfor heller ikke, at Aldi skulle have skiftet ordet jul ud med vinter. 

"Nej, jeg tror også, at de i deres katalog også et sted har julemedister. Men det er bare en tendens, jeg ser, og derfor lagde jeg det op," siger han.   

Men leder du ikke efter en historie, der ikke er der, hvis de ikke erstattet ordet jul med vinter? 

"Jeg synes, at det virker kunstigt, og det er nyt for mig, at man opererer med det her vinterbegreb i sin markedsføring af noget, der er jul. Jeg ved godt, at der er gode forklaringer - eller forklaringer i hvert fald - men der er bare en tendens til, at der er noget på vej, der er med til udhule juletraditionen," siger Peter Skaarup. 

Så du tænker, at Aldi gerne vil udhule juletraditionen?

"Nej, jeg tænker ikke, at det er med åbne øjne, at de siger, at nu har vi ikke noget, der hedder jul. Nu har vi noget, der hedder vinter. At man kalder noget, der egentlig er jul, for noget andet, er noget mærkeligt noget," siger han.     

Ingen kommentarer til forkert opslag

Henrik Hove, der står bag facebookopslaget, mener, at navnet vintermedister har rod i, at Aldi ikke vil bruge ordet jul.

"Jeg lavede det (opslaget, red.) i ren og skær irritation over, at vi er nået dertil, hvor ingen længere tør kalde ting det, de egentlig er. Kald nu jul for jul, fordi det er jo det, vi har her i landet. Om man er bange for islam, det ved jeg ikke, men det var bare dertil, jeg var nået," siger Henrik Hove.

Aldi har også en julemedister. Hvad siger du til det?

"Ingen kommentarer."

Mere end 11.000 mennesker har delt dit budskab, og Aldi modtager nu dårlige anmeldelser i flæng. Er du ikke nødt til at tage ansvar for det, du har skrevet, når det er faktuelt forkert?

"Ingen kommentarer."

Artiklen er opdateret 18. november 2019 15:29: Tilføjet kommentar fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Artiklen er opdateret 19. november 2019 10:10: I forbindelse med udgivelsen af denne artikel har Henrik Hove slettet sit facebookopslag.

Forrige artikel Hverken Ikea eller Føtex dropper julen Hverken Ikea eller Føtex dropper julen Næste artikel Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane? Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?
Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.