Minister snydt af forkerte tal om danske biler

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er danske biler ældre end vores udenlandske naboers. Men det er der ifølge Detektor ikke belæg for at sige.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) tager fejl, når han hævder at biler i Danmark gennemsnitligt er ældre end i vores to nabolande, Tyskland og Sverige. Det kan DR-programmet Detektor afsløre.

Tallene bag påstanden er nemlig så usikre, at de ikke kan bruges til at sammenligne alderen på danske biler med andre europæiske lande.

Ministerens udtalelse faldt på det pressemøde, hvor regeringen fremlagde sit udspil til en ny skattereform. I skattereformen indgik også et forslag om at sænke registreringsafgiften på biler.

Simon Emil Ammitzbøll bygger udtalelsen på en figur i dette års Økonomiske Redegørelse fra august, hvor Danmark ligger nummer 21 på en liste med 27 europæiske lande. Den statistik bygger på tal fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA). Men de fortæller til Detektor, at de ikke selv har lavet beregningerne.

I stedet henviser de til organisationen Det Internationale Institut for Anvendt Systemanalyse, som dog oplyser til Detektor, at de intet kender til beregningerne. Derfor vælger EEA helt at fjerne statistikken fra deres hjemmeside.

For at finde troværdige tal for de tyske og svenske bilers alder har Detektor taget kontakt til transportekspert Ismir Mulalic, der er lektor på Danmarks Tekniske Universitet. Han henviser til tal direkte fra de nationale statistikbureauer.

Og hvis man kigger her, havde Danmarks personbilpark en gennemsnitsalder på 8,9 år, Tysklands på 9,3 år og Sveriges på 10 år.

Minister erkender fejl

Efter henvendelse fra Detektor erkender Simon Emil Ammitzbøll, at tallene fra EEA ikke kan bruges som dokumentation for hans påstand.

“Detektors gennemgang viser, at statistikken fra Det Europæiske Miljøagentur desværre kan være fejlbehæftet og ikke udgør et sikkert grundlag for at sammenligne bilparkens alder i forskellige lande. Det er beklageligt, og der er tydeligvis behov for, at der fremadrettet udarbejdes mere konsolideret og veldokumenteret international statistik på bilområdet”.

Forrige artikel Genudsender DR 82% af tiden? Genudsender DR 82% af tiden? Næste artikel Den Korte Avis tager helt fejl af tal om flygtninge i job Den Korte Avis tager helt fejl af tal om flygtninge i job
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.