Minister snydt af forkerte tal om danske biler

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er danske biler ældre end vores udenlandske naboers. Men det er der ifølge Detektor ikke belæg for at sige.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) tager fejl, når han hævder at biler i Danmark gennemsnitligt er ældre end i vores to nabolande, Tyskland og Sverige. Det kan DR-programmet Detektor afsløre.

Tallene bag påstanden er nemlig så usikre, at de ikke kan bruges til at sammenligne alderen på danske biler med andre europæiske lande.

Ministerens udtalelse faldt på det pressemøde, hvor regeringen fremlagde sit udspil til en ny skattereform. I skattereformen indgik også et forslag om at sænke registreringsafgiften på biler.

Simon Emil Ammitzbøll bygger udtalelsen på en figur i dette års Økonomiske Redegørelse fra august, hvor Danmark ligger nummer 21 på en liste med 27 europæiske lande. Den statistik bygger på tal fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA). Men de fortæller til Detektor, at de ikke selv har lavet beregningerne.

I stedet henviser de til organisationen Det Internationale Institut for Anvendt Systemanalyse, som dog oplyser til Detektor, at de intet kender til beregningerne. Derfor vælger EEA helt at fjerne statistikken fra deres hjemmeside.

For at finde troværdige tal for de tyske og svenske bilers alder har Detektor taget kontakt til transportekspert Ismir Mulalic, der er lektor på Danmarks Tekniske Universitet. Han henviser til tal direkte fra de nationale statistikbureauer.

Og hvis man kigger her, havde Danmarks personbilpark en gennemsnitsalder på 8,9 år, Tysklands på 9,3 år og Sveriges på 10 år.

Minister erkender fejl

Efter henvendelse fra Detektor erkender Simon Emil Ammitzbøll, at tallene fra EEA ikke kan bruges som dokumentation for hans påstand.

“Detektors gennemgang viser, at statistikken fra Det Europæiske Miljøagentur desværre kan være fejlbehæftet og ikke udgør et sikkert grundlag for at sammenligne bilparkens alder i forskellige lande. Det er beklageligt, og der er tydeligvis behov for, at der fremadrettet udarbejdes mere konsolideret og veldokumenteret international statistik på bilområdet”.

Forrige artikel Genudsender DR 82% af tiden? Genudsender DR 82% af tiden? Næste artikel Den Korte Avis tager helt fejl af tal om flygtninge i job Den Korte Avis tager helt fejl af tal om flygtninge i job
Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

Falsk video: Saddam Hussein siger, at USA truede med coronavirus

På den indiske del af Facebook florerer der i øjeblikket et opsigtsvækkende videoklip fra 1990’erne, hvori den afdøde irakiske diktator Saddam Hussein fortæller, at USA har truet med at sprede coronavirus i Irak. Men videoen er ifølge det franske nyhedsbureau AFP manipuleret.

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

Sådan ser coronavirussen ud i virkeligheden

De fleste har en idé om, hvordan coronavirussen ser ud. Den samme illustration er nemlig brugt igen og igen i medierne - den ligner en kugle, som har en slags antenner fordelt ud over sig. Men virkeligheden er en helt anden. 

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Styrelse advarer mod hjemmelavet håndsprit

Efter de første smittetilfælde af covid-19 blev konstateret i landet, gik der ikke lang tid før, der blev meldt udsolgt af håndsprit i danske supermarkeder. Flere har derfor tyet til hjemmelavede løsninger, men myndighederne advarer om falsk tryghed. 

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.