Minister snydt af forkerte tal om danske biler

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er danske biler ældre end vores udenlandske naboers. Men det er der ifølge Detektor ikke belæg for at sige.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) tager fejl, når han hævder at biler i Danmark gennemsnitligt er ældre end i vores to nabolande, Tyskland og Sverige. Det kan DR-programmet Detektor afsløre.

Tallene bag påstanden er nemlig så usikre, at de ikke kan bruges til at sammenligne alderen på danske biler med andre europæiske lande.

Ministerens udtalelse faldt på det pressemøde, hvor regeringen fremlagde sit udspil til en ny skattereform. I skattereformen indgik også et forslag om at sænke registreringsafgiften på biler.

Simon Emil Ammitzbøll bygger udtalelsen på en figur i dette års Økonomiske Redegørelse fra august, hvor Danmark ligger nummer 21 på en liste med 27 europæiske lande. Den statistik bygger på tal fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA). Men de fortæller til Detektor, at de ikke selv har lavet beregningerne.

I stedet henviser de til organisationen Det Internationale Institut for Anvendt Systemanalyse, som dog oplyser til Detektor, at de intet kender til beregningerne. Derfor vælger EEA helt at fjerne statistikken fra deres hjemmeside.

For at finde troværdige tal for de tyske og svenske bilers alder har Detektor taget kontakt til transportekspert Ismir Mulalic, der er lektor på Danmarks Tekniske Universitet. Han henviser til tal direkte fra de nationale statistikbureauer.

Og hvis man kigger her, havde Danmarks personbilpark en gennemsnitsalder på 8,9 år, Tysklands på 9,3 år og Sveriges på 10 år.

Minister erkender fejl

Efter henvendelse fra Detektor erkender Simon Emil Ammitzbøll, at tallene fra EEA ikke kan bruges som dokumentation for hans påstand.

“Detektors gennemgang viser, at statistikken fra Det Europæiske Miljøagentur desværre kan være fejlbehæftet og ikke udgør et sikkert grundlag for at sammenligne bilparkens alder i forskellige lande. Det er beklageligt, og der er tydeligvis behov for, at der fremadrettet udarbejdes mere konsolideret og veldokumenteret international statistik på bilområdet”.

Forrige artikel Genudsender DR 82% af tiden? Genudsender DR 82% af tiden? Næste artikel Den Korte Avis tager helt fejl af tal om flygtninge i job Den Korte Avis tager helt fejl af tal om flygtninge i job
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.