Minister snydt af forkerte tal om danske biler

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er danske biler ældre end vores udenlandske naboers. Men det er der ifølge Detektor ikke belæg for at sige.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) tager fejl, når han hævder at biler i Danmark gennemsnitligt er ældre end i vores to nabolande, Tyskland og Sverige. Det kan DR-programmet Detektor afsløre.

Tallene bag påstanden er nemlig så usikre, at de ikke kan bruges til at sammenligne alderen på danske biler med andre europæiske lande.

Ministerens udtalelse faldt på det pressemøde, hvor regeringen fremlagde sit udspil til en ny skattereform. I skattereformen indgik også et forslag om at sænke registreringsafgiften på biler.

Simon Emil Ammitzbøll bygger udtalelsen på en figur i dette års Økonomiske Redegørelse fra august, hvor Danmark ligger nummer 21 på en liste med 27 europæiske lande. Den statistik bygger på tal fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA). Men de fortæller til Detektor, at de ikke selv har lavet beregningerne.

I stedet henviser de til organisationen Det Internationale Institut for Anvendt Systemanalyse, som dog oplyser til Detektor, at de intet kender til beregningerne. Derfor vælger EEA helt at fjerne statistikken fra deres hjemmeside.

For at finde troværdige tal for de tyske og svenske bilers alder har Detektor taget kontakt til transportekspert Ismir Mulalic, der er lektor på Danmarks Tekniske Universitet. Han henviser til tal direkte fra de nationale statistikbureauer.

Og hvis man kigger her, havde Danmarks personbilpark en gennemsnitsalder på 8,9 år, Tysklands på 9,3 år og Sveriges på 10 år.

Minister erkender fejl

Efter henvendelse fra Detektor erkender Simon Emil Ammitzbøll, at tallene fra EEA ikke kan bruges som dokumentation for hans påstand.

“Detektors gennemgang viser, at statistikken fra Det Europæiske Miljøagentur desværre kan være fejlbehæftet og ikke udgør et sikkert grundlag for at sammenligne bilparkens alder i forskellige lande. Det er beklageligt, og der er tydeligvis behov for, at der fremadrettet udarbejdes mere konsolideret og veldokumenteret international statistik på bilområdet”.

Forrige artikel Genudsender DR 82% af tiden? Genudsender DR 82% af tiden? Næste artikel Den Korte Avis tager helt fejl af tal om flygtninge i job Den Korte Avis tager helt fejl af tal om flygtninge i job
To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.  

Historisk skifte:  Vælgerne har fået større tillid til politikerne

Historisk skifte: Vælgerne har fået større tillid til politikerne

15 års nedtur er stoppet. Efter valget i juni er vælgernes tillid til politikerne nu atter på vej op. Danmark trodser dermed overraskende den internationale tendens. Tilliden er tilbage på niveauet fra før den stramme krisepolitik i 2010. Det viser stor valgundersøgelse.

Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.