Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

“Hvis du undrer dig over, hvor meget medierne styrer folk, Amerika har vaccineret kvæg mod coronavirus i årevis.”

Sådan lyder budskabet – skrevet på engelsk – i en grafik på sociale medier, der fremstiller det som et eksempel på, hvor meget medier manipulerer befolkningen. Samme opslag har tidligere floreret i USA med mere end 10.000 delinger tilsammen alene på Facebook.

På billedet i opslaget kan man se en medicinflaske med et mærkat, hvor der står “Bovine Rotavirus-Coronavirus Vaccine, Killed Virus”. Og det skulle altså være bevis for, at den virus, der har lukket Danmark og andre lande ned, slet ikke er ny, og at der allerede findes en vaccine mod den.

Artiklen fortsætter under billedet

En dansk facebookbruger undrer sig i deleteksten til billedet, der især har floreret blandt amerikanske brugere af det sociale medie. Billedet af en medicinflaske viser ifølge opslaget, at Amerika har vaccineret kvæg mod coronavirus i flere år. Det skulle altså være et bevis på, at coronavirus ikke er en ny virus. Men den, der har været kendt blandt kvæg, er slet ikke den samme som den, der lige nu rammer mennesker. (Foto: Skærmbillede fra Facebook).

Men konspirationen holder ikke.

Selvom man har vaccineret kvæg mod coronavirus i flere år med bovine rotavirus-coronavirus-vaccine, eller Scourguard 4KC som den faktisk hedder, så er sars-cov-2, som virussen, der kan føre til sygdommen covid-19, hedder og lige nu rammer mennesker i hele verden, helt anderledes end den, der er kendt blandt kvæg. Og en vaccine til kvæg kan ikke bruge til mennesker.

”Man har vaccineret mod coronavirus i kvægbesætninger i mange år, men coronavirus er dyrespecifik, og derfor kan vacciner, der anvendes til dyr, ikke anvendes til mennesker,” siger Rikke Søgaard, der er dyrlæge ved Center for Diagnostik på DTU.

Coronavirus er en fællesbetegnelse

Vaccinen ScourGuard 4KC, som fremgår i opslaget, findes rigtig nok. Den bliver produceret af det amerikanske medicinalfirma Zoetis, og beskytter kvæg mod flere sygdomme, herunder bovine coronavirus.

Men selvom bovine coronavirus også falder ind under fællesbetegnelsen coronavirus, betyder det ikke, at det er den samme virus som sars-cov-2, der lige nu rammer mennesker.

”Der er stor forvirring omkring coronavirus, fordi coronavirus er en familie af mange forskellige typer virus. Nu har vi den nye type, som hedder sars-cov-2, og som er årsagen til den pandemi, som vi oplever i øjeblikket. Men selvom bovine coronavirus er i samme virusfamilie, har de intet med hinanden at gøre,” siger Thomas Bruun Rasmussen, der er seniorforsker i veterinær virologi ved Statens Serum Institut.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er vaccinen ScourGuard 4KC, som man kan se et udsnit af i opslagene. Vaccinen bliver produceret af det amerikanske Zoetis og beskytter mod blandt andet virussen bovine coronavirus.

Sars-cov-2-virussen forårsager sygdommen covid-19, der er en luftvejsinfektion, hvorimod bovine coronavirus forårsager diarré.

“ScourGuard 4KC er licenseret af USA’s landbrugsministerium til vaccination af sunde, gravide køer og deres kvier som et middel mod diarré hos deres kalve, som kan være forårsaget af bovine coronavirus,” siger Christina Lood, der er talsmand for Zoetis til det amerikanske faktatjekmedie FactCheck.

Desuden understreger både Rikke Søgaard og Thomas Bruun Rasmussen, at bovine coronavirus er artsspecifik og derfor ikke kan ramme mennesker.

Medicin til dyr er kun til dyr

Hvis man følger opslagets budskab, kan man få det fejlagtige indtryk, at vaccinen også kan bruges til – og virker på – mennesker. Og det advarer Thomas Bruun Rasmussen kraftigt imod.

"Det er en rigtig, rigtig dårlig idé. For det første vil den ikke virke, for der er ikke nogen krydsbeskyttelse, så vaccinen vil slet ikke virke mod den nye coronavirus, og for det andet skal medicin være godkendt til mennesker, før man må bruge det på mennesker," siger han.

Hvis man læser indlægssedlen til StuarGuard 4KC, står der da også “For veterinary use only”, altså at vaccinen kun må bruges på dyr.

Konspirationsteorierne trives

Det er langtfra første gang, der florerer konspirerende teorier om coronavirus og formentlig heller ikke den sidste.

Fælles for mange af historierne er, ud over at de er falske, at de sår tvivl om, hvordan – eller som i dette tilfælde hvornår – coronavirus er opstået.

TjekDet har blandt andet undersøgt en sejlivet teori, der hævder, at coronavirus er skabt af medicinalindustrien, så de kan tjene penge på at sælge en vaccine. Men heller ikke den teori har nogen gang på jord.

Forrige artikel Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber? Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber? Næste artikel Stor reklame i dansk avis: Luftrenser fjerner coronavirus fra luft og overflader Stor reklame i dansk avis: Luftrenser fjerner coronavirus fra luft og overflader
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.