Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Foto: PixaBay
Martin Breindahl Kruse

Vinelskere har i den seneste tid kunne støde på en dejlig nyhed hos flere danske netmedier. 

Et canadisk studie skulle nemlig være nået frem til, at et glas rødvin ikke alene er sundt, men endda lige så godt for kroppen som en hel times motion. For rødvin indeholder naturstoffet resveratrol, der blandt andet findes i skallen på røde vindruer. Og stoffet styrker hjertet, øger hjertefrekvensen og øger musklernes ydeevne - fuldstændig som en løbetur eller anden motion. 

Det kan man blandt andet læse i artikler hos netmedierne dagens.dk, visdom.dk, bedrelivsstil.dk og grinebibelen.dk, som tilsammen har mere end 350.000 følgere på Facebook. 

Men der er et stort problem med artiklerne. De udlægger nemlig det canadiske studie helt forkert. Faktisk er det ligefrem noget vås at hævde, at et glas rødvin kan erstatte en times motion, siger forskere.  

Du skal være hønefuld på løbebåndet 

Jason Dyck
 
Professor ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på University of Alberta

Bag studiet står blandt andet Jason Dyck, der er professor ved University of Alberta. Han oplyser, at selv om stoffet resveratrol er godt for kroppen i forbindelse med fysisk udfoldelse, og selv om stoffet rent faktisk findes i rødvin, så kan man altså slet ikke drage den konklusion, at rødvin er lige så godt for kroppen som motion. 

Det skyldes i al sin enkelhed, at resveratrol er godt for kroppen i forbindelse med motion og ikke i stedet for motion. 

Og i øvrigt skal du drikke en anselig mængde vin, før du får så meget resveratrol indenbords, som forskerne tildelte studiets forsøgsdyr. 

“Hvis du drikker vin for at få resveratrol, skal du drikke et sted mellem 100 og 1.000 flasker om dagen,” siger Jason Dyck i en pressemeddelelse, hvor han forsøger at aflive fejltolkningerne af studiets resultater, der også har floreret i flere internationale medier.  

Rotter er ikke mennesker  

Ole Vang, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, ryster også på hovedet over netmediernes udlægning af studiet. Hvis man vil i god form, må man nu engang dyrke motion, siger han. 

Ole Vang
 
Lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet

“Det er noget notorisk sludder at påstå, at et glas vin er lige så godt som en times motion. Det er et eksempel på, at man hører, hvad man gerne vil høre. Du skal stadigvæk ud og røre dig”. 

Han påpeger desuden, at studiet undersøger effekten af resveratrol på rotter, hvilket gør det svært at overføre resultatet direkte til mennesker.  

“Det er generelt svært at overføre resultater fra forsøgsdyr til mennesker. Ret ofte bliver vi snydt, når vi undersøger, om vi ser de samme resultater hos mennesker, som vi har fundet hos forsøgsdyr. Og det er derfor, vi ikke tror endeligt på noget, før vi ser samme effekt hos mennesker”.  

Selvom du altså ikke kan erstatte motion med rødvin, vurderer Ole Vang dog, at resveratrol kan have flere positive sundhedseffekter sammen med andre aktive stoffer i kosten. Han mener dog, at der både skal forskes mere i, hvad naturstoffet kan gøre, og i hvilke sammenhænge det med fordel kan bruges.   

Påstanden er stadig derude

Når det nu viser sig, at hverken den danske forsker eller forskeren bag studiet mener, at du kan erstatte motion med rødvin, hvorfor går denne påstand så igen i flere artikler hos danske netmedier? Det spørgsmål har TjekDet søgt svar på hos Dagens.dk, Visdom.dk, Bedrelivsstil.dk og Grinebibelen.dk. 

To af netmedierne er vendt tilbage med et svar. 

“Vi har gennemgået artiklen og er kommet frem til, at vi ikke har været tilstrækkeligt tydelige i den oprindelige rubrik. Vi har derfor ændret den nu, samt opdateret artiklen med en rettelse for at tydeliggøre dette yderligere,” oplyser Grinebibelen.dk, der er en del af det store netmedie Newsner, i en mail. Og rigtignok er artiklens overskrift nu ændret. Og der er tilføjet en rettelse i toppen af artiklen. Men læser man resten af artiklen, så fremgår det fortsat, at “forskning viser nemlig, at lidt rødvin kan kompensere for manglende motion”.

Visdom.dk skriver i en mail, at netmediet nu har tilføjet en præcisering og foretaget ændringer i artiklen.

Fakta
OPDATERING 31-10-2018: Denne artikel er blevet opdateret efter offentliggørelse med en kommentar fra Visdom.dk, der oplyser, at netmediet nu har tilføjet en præcisering og foretaget ændringer i artiklen


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu