Nej, forskere anbefaler ikke at drikke en øl mod hovedpine

Forskere anbefaler indtag af øl som kur mod hovedpine. Sådan lyder budskabet i en artikel, der florerer på nettet. Men det har vi aldrig anbefalet, oplyser en af forskerne bag studiet, der ligger til grund for påstanden.

Forskere anbefaler at drikke en øl mod hovedpine.

Kilde: Artikel fra clickbaitmediet detdette.dk.


Den ledende forsker og hans kolleger bag det britiske studie, som artiklen tilsyneladende henviser til, har ikke anbefalet, at drikke alkohol mod hovedpine. Studiet har slet ikke undersøgt, om alkohol specifikt lindrer 'naturlig' hovedpine. Forsøgspersonerne blev derimod bevidst påført smerter af forskellig art. 

Glem smertestillende piller! Forskere anbefaler at drikke en øl. Tilsyneladende virker det godt på en "seriøs hovedpine".

Sådan lyder budskabet i en meget kortfattet artikel, som har vakt stor opmærksomhed og blevet delt flittigt på Facebook. Artiklen har tilsammen fået mindst 5.900 kommentarer, likes og delinger på det sociale medie.

Ifølge artiklen er det forskere fra det britiske University of Greenwich, som på baggrund af et studie konkluderer, at indtagelsen af øl kan reducere smerten ved hovedpine.

Men den påstand afviser den ledende forsker, at man kan udlede af hans studie, der er et såkaldt meta-studie, der gennemgår andres forskning på et bestemt område.

Trevor Thompson

“En sådan anbefaling ville virkelig kun være pålidelig, hvis vores undersøgelse havde fokus på mennesker med hovedpine,” forklarer hovedforfatteren, Trevor Thompson, som er lektor i psykologi ved University of Greenwich.

LÆS OGSÅ: Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Han henviser til, at forsøgspersonerne i de forskningsprojekter, som hans studie har gennemgået, ikke havde hovedpine, men derimod bevidst blev påført smerte. Det er for eksempel sket ved, at personerne er blevet udsat for høj varme eller iskoldt vand. Og når studiet ikke har undersøgt en sammenhæng mellem specifikt alkohol og hovedpine, så kan man ikke konkludere, at alkohol virker lindrende på smerter fra hovedpine.

”Vores forskning fokuserede på at undersøge de lindrende effekter af alkohol på smerte, der er blevet påført som en del af et eksperiment, fremfor naturligt forekommende smerte. Til trods for at begge slags smerte ’gør ondt’, så er der flere forskelle imellem dem. Derfor vil det ikke være en god idé at lave generelle anbefalinger fra den ene til den anden type af smerte,” uddyber Trevor Thompson over for TjekDet og fortsætter:

“Vi fandt at indtag af alkohol svarende til cirka to øl lindrede smerte i en sådan grad, at det måske kunne opfattes som meningsfuldt - men som jeg sagde, så kiggede vi ikke på hovedpine.”

Kurerer ikke hovedpine

At alkohol godt kan virke smertestillende, bekræftes af Jakob Møller Hansen, som er leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine, der er en del af Rigshospitalet. Han har for TjekDet kigget nærmere på det britiske studies konklusioner.

Jakob Møller Hansen

”Alkohol i relativt beskedne mængder virker smertestillende. Det er ikke så overraskende. Det bekræfter kendt viden,” siger Jakob Møller Hansen til TjekDet.

LÆS OGSÅ: Nej, ny forskning viser ikke, at bare én enkelt energidrik kan koste dig livet

Men at man ligefrem anbefaler alkohol som kur mod hovedpine, er der ikke forskningsmæssigt belæg for at sige ud fra studiet.

”Det passer ikke. Den artikel, du har sendt, viser ikke dét,” siger Jakob Møller Hansen.

Du bliver fuld af at bekæmpe smerte med øl

For at opnå den smertelindrende effekt af alkohol, skal man i praksis indtage en mængde, der er så stor, at man ikke kan færdes sikkert i trafikken.

”Det de britiske forskere skriver om mængden og effekten af den alkohol, man skal indtage for lindre smerte – det vil sige 3-4 standarddrinks og en blodalkoholprocent på 0,08 – det er i hvert fald nok til, at man ikke kan køre bil,” fastslår Jakob Møller Hansen om det britiske meta-studie.

LÆS OGSÅ: Nyt studie fastslår ikke, at mobilen giver dig kræft

Da vi spørger Trevor Thomson, hvad han selv ville gøre, hvis han havde hovedpine lige nu, kommer svaret prompte:

“Formentlig tage paracetamol!”.

Det er navnet på det smertestillende stof i for eksempel en panodil.

Forrige artikel Det er fup: Legoland giver ikke 5 gratis billetter væk per familie Det er fup: Legoland giver ikke 5 gratis billetter væk per familie Næste artikel Fald ikke i fælden: Ole Henriksen har ikke lanceret ny slankepille Fald ikke i fælden: Ole Henriksen har ikke lanceret ny slankepille
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.