Nej, forskere anbefaler ikke at drikke en øl mod hovedpine

Forskere anbefaler indtag af øl som kur mod hovedpine. Sådan lyder budskabet i en artikel, der florerer på nettet. Men det har vi aldrig anbefalet, oplyser en af forskerne bag studiet, der ligger til grund for påstanden.

Forskere anbefaler at drikke en øl mod hovedpine.

Kilde: Artikel fra clickbaitmediet detdette.dk.


Den ledende forsker og hans kolleger bag det britiske studie, som artiklen tilsyneladende henviser til, har ikke anbefalet, at drikke alkohol mod hovedpine. Studiet har slet ikke undersøgt, om alkohol specifikt lindrer 'naturlig' hovedpine. Forsøgspersonerne blev derimod bevidst påført smerter af forskellig art. 

Glem smertestillende piller! Forskere anbefaler at drikke en øl. Tilsyneladende virker det godt på en "seriøs hovedpine".

Sådan lyder budskabet i en meget kortfattet artikel, som har vakt stor opmærksomhed og blevet delt flittigt på Facebook. Artiklen har tilsammen fået mindst 5.900 kommentarer, likes og delinger på det sociale medie.

Ifølge artiklen er det forskere fra det britiske University of Greenwich, som på baggrund af et studie konkluderer, at indtagelsen af øl kan reducere smerten ved hovedpine.

Men den påstand afviser den ledende forsker, at man kan udlede af hans studie, der er et såkaldt meta-studie, der gennemgår andres forskning på et bestemt område.

Trevor Thompson

“En sådan anbefaling ville virkelig kun være pålidelig, hvis vores undersøgelse havde fokus på mennesker med hovedpine,” forklarer hovedforfatteren, Trevor Thompson, som er lektor i psykologi ved University of Greenwich.

LÆS OGSÅ: Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Han henviser til, at forsøgspersonerne i de forskningsprojekter, som hans studie har gennemgået, ikke havde hovedpine, men derimod bevidst blev påført smerte. Det er for eksempel sket ved, at personerne er blevet udsat for høj varme eller iskoldt vand. Og når studiet ikke har undersøgt en sammenhæng mellem specifikt alkohol og hovedpine, så kan man ikke konkludere, at alkohol virker lindrende på smerter fra hovedpine.

”Vores forskning fokuserede på at undersøge de lindrende effekter af alkohol på smerte, der er blevet påført som en del af et eksperiment, fremfor naturligt forekommende smerte. Til trods for at begge slags smerte ’gør ondt’, så er der flere forskelle imellem dem. Derfor vil det ikke være en god idé at lave generelle anbefalinger fra den ene til den anden type af smerte,” uddyber Trevor Thompson over for TjekDet og fortsætter:

“Vi fandt at indtag af alkohol svarende til cirka to øl lindrede smerte i en sådan grad, at det måske kunne opfattes som meningsfuldt - men som jeg sagde, så kiggede vi ikke på hovedpine.”

Kurerer ikke hovedpine

At alkohol godt kan virke smertestillende, bekræftes af Jakob Møller Hansen, som er leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine, der er en del af Rigshospitalet. Han har for TjekDet kigget nærmere på det britiske studies konklusioner.

Jakob Møller Hansen

”Alkohol i relativt beskedne mængder virker smertestillende. Det er ikke så overraskende. Det bekræfter kendt viden,” siger Jakob Møller Hansen til TjekDet.

LÆS OGSÅ: Nej, ny forskning viser ikke, at bare én enkelt energidrik kan koste dig livet

Men at man ligefrem anbefaler alkohol som kur mod hovedpine, er der ikke forskningsmæssigt belæg for at sige ud fra studiet.

”Det passer ikke. Den artikel, du har sendt, viser ikke dét,” siger Jakob Møller Hansen.

Du bliver fuld af at bekæmpe smerte med øl

For at opnå den smertelindrende effekt af alkohol, skal man i praksis indtage en mængde, der er så stor, at man ikke kan færdes sikkert i trafikken.

”Det de britiske forskere skriver om mængden og effekten af den alkohol, man skal indtage for lindre smerte – det vil sige 3-4 standarddrinks og en blodalkoholprocent på 0,08 – det er i hvert fald nok til, at man ikke kan køre bil,” fastslår Jakob Møller Hansen om det britiske meta-studie.

LÆS OGSÅ: Nyt studie fastslår ikke, at mobilen giver dig kræft

Da vi spørger Trevor Thomson, hvad han selv ville gøre, hvis han havde hovedpine lige nu, kommer svaret prompte:

“Formentlig tage paracetamol!”.

Det er navnet på det smertestillende stof i for eksempel en panodil.

Forrige artikel Det er fup: Legoland giver ikke 5 gratis billetter væk per familie Det er fup: Legoland giver ikke 5 gratis billetter væk per familie Næste artikel Det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre Det hjælper ikke at hoste under et hjerteanfald – det kan gøre det hele værre
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.