Nej, forskere anbefaler ikke at drikke en øl mod hovedpine

Forskere anbefaler indtag af øl som kur mod hovedpine. Sådan lyder budskabet i en artikel, der florerer på nettet. Men det har vi aldrig anbefalet, oplyser en af forskerne bag studiet, der ligger til grund for påstanden.

Foto: PixaBay

Fakta

Forskere anbefaler at drikke en øl mod hovedpine.

Kilde: Artikel fra clickbaitmediet detdette.dk.


Den ledende forsker og hans kolleger bag det britiske studie, som artiklen tilsyneladende henviser til, har ikke anbefalet, at drikke alkohol mod hovedpine. Studiet har slet ikke undersøgt, om alkohol specifikt lindrer 'naturlig' hovedpine. Forsøgspersonerne blev derimod bevidst påført smerter af forskellig art. 

Glem smertestillende piller! Forskere anbefaler at drikke en øl. Tilsyneladende virker det godt på en "seriøs hovedpine".

Sådan lyder budskabet i en meget kortfattet artikel, som har vakt stor opmærksomhed og blevet delt flittigt på Facebook. Artiklen har tilsammen fået mindst 5.900 kommentarer, likes og delinger på det sociale medie.

Ifølge artiklen er det forskere fra det britiske University of Greenwich, som på baggrund af et studie konkluderer, at indtagelsen af øl kan reducere smerten ved hovedpine.

Men den påstand afviser den ledende forsker, at man kan udlede af hans studie, der er et såkaldt meta-studie, der gennemgår andres forskning på et bestemt område.

Trevor Thompson


Lektor i psykologi ved University of Greenwich

“En sådan anbefaling ville virkelig kun være pålidelig, hvis vores undersøgelse havde fokus på mennesker med hovedpine,” forklarer hovedforfatteren, Trevor Thompson, som er lektor i psykologi ved University of Greenwich.

LÆS OGSÅ: Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Han henviser til, at forsøgspersonerne i de forskningsprojekter, som hans studie har gennemgået, ikke havde hovedpine, men derimod bevidst blev påført smerte. Det er for eksempel sket ved, at personerne er blevet udsat for høj varme eller iskoldt vand. Og når studiet ikke har undersøgt en sammenhæng mellem specifikt alkohol og hovedpine, så kan man ikke konkludere, at alkohol virker lindrende på smerter fra hovedpine.

”Vores forskning fokuserede på at undersøge de lindrende effekter af alkohol på smerte, der er blevet påført som en del af et eksperiment, fremfor naturligt forekommende smerte. Til trods for at begge slags smerte ’gør ondt’, så er der flere forskelle imellem dem. Derfor vil det ikke være en god idé at lave generelle anbefalinger fra den ene til den anden type af smerte,” uddyber Trevor Thompson over for TjekDet og fortsætter:

“Vi fandt at indtag af alkohol svarende til cirka to øl lindrede smerte i en sådan grad, at det måske kunne opfattes som meningsfuldt - men som jeg sagde, så kiggede vi ikke på hovedpine.”

Kurerer ikke hovedpine

At alkohol godt kan virke smertestillende, bekræftes af Jakob Møller Hansen, som er leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine, der er en del af Rigshospitalet. Han har for TjekDet kigget nærmere på det britiske studies konklusioner.

Jakob Møller Hansen

Leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine, Rigshospitalet.

”Alkohol i relativt beskedne mængder virker smertestillende. Det er ikke så overraskende. Det bekræfter kendt viden,” siger Jakob Møller Hansen til TjekDet.

LÆS OGSÅ: Nej, ny forskning viser ikke, at bare én enkelt energidrik kan koste dig livet

Men at man ligefrem anbefaler alkohol som kur mod hovedpine, er der ikke forskningsmæssigt belæg for at sige ud fra studiet.

”Det passer ikke. Den artikel, du har sendt, viser ikke dét,” siger Jakob Møller Hansen.

Du bliver fuld af at bekæmpe smerte med øl

For at opnå den smertelindrende effekt af alkohol, skal man i praksis indtage en mængde, der er så stor, at man ikke kan færdes sikkert i trafikken.

”Det de britiske forskere skriver om mængden og effekten af den alkohol, man skal indtage for lindre smerte – det vil sige 3-4 standarddrinks og en blodalkoholprocent på 0,08 – det er i hvert fald nok til, at man ikke kan køre bil,” fastslår Jakob Møller Hansen om det britiske meta-studie.

LÆS OGSÅ: Nyt studie fastslår ikke, at mobilen giver dig kræft

Da vi spørger Trevor Thomson, hvad han selv ville gøre, hvis han havde hovedpine lige nu, kommer svaret prompte:

“Formentlig tage paracetamol!”.

Det er navnet på det smertestillende stof i for eksempel en panodil.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu