Nej, skuespilleren Morgan Freeman er ikke død

Den kendte amerikanske skuespiller Morgen Freeman er løjet død i en falsk nyhed. Og det er i øvrigt mindste tredje gang, at han kan læse om sin egen bortgang.

Den amerikanske skuespiller Morgan Freemand er død, 80 år gammel. Sådan lyder budskabet i en artikel, der er blevet delt over 60.000 gange på Facebook, og som også er nået frem til danske internetbrugere. Men nyheden har intet på sig.

Ifølge artiklen døde Morgan Freeman i weekenden i sit hjem i byen Charleston i den amerikanske delstat Mississippi.

Leverandøren af nyheden er tilsyneladende den falske nyhedsside ActionNews3.com - der på sin hjemmeside dog kun kalder sig Action News - og er endnu et eksempel på et falsk nyhedsmedie, der erklærer kendte personligheder for døde. Det giver de falske medier penge i kassen, fordi det tiltrækker læsere og nye følgere på Facebook. Og når læserne klikker på Facebookknappen 'synes godt om', får hjemmesiden mulighed for at vise reklamer til endnu flere følgere, hvilket skæpper godt i bagmændenes kasse. 

Det er langt fra første gang, at skuespilleren afgår ved døden. Samme løgnhistorie blev spredt i 2012 og 2015. 

TjekDet har tidligere advaret om lignende falske historie om døde kendisser. I marts i år var det den britiske skuespiller og komiker Rowan Atkinson - også kendt som Mr. Bean i tv-serien af samme navn - der blev løjet død. I maj måned måtte den tidligere og legendariske cykelrytter Lance Armstrong tage til genmæle på Instagram, efter en falsk nyhed erklærede ham for død. En anden amerikansk skuespiller, der har måtte læse om sin egen død er skuespilleren Eddie Murphy, ligesom den amerikanske countrysanger Willie Nelson har været igennem samme mølle

Det kan være svært at gennemskue om nyheden er sand eller falsk. Men et væsentligt signal er, at ingen af de større etablerede medier har skrevet samme historie. Hjemmesiden 'Dead or Alive' har i øvrigt gjort det til sine fornemmeste opgave at tage kampen op mod de mange falske historier om døde kendisser. På hjemmesiden kan man tjekke, om en kendt skuespiller reelt er død eller i levende live. 

I vores guide til at afsløre falske nyheder kan du finde flere tip til, hvordan du kan afsløre en falsk nyhed.

Forrige artikel Falsk nyhed: Politiet har erklæret Oslo for tabt Falsk nyhed: Politiet har erklæret Oslo for tabt Næste artikel Det ligner verdens mest fortravlede gadekryds, men er det ikke Det ligner verdens mest fortravlede gadekryds, men er det ikke
De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.