Nej, skuespilleren Morgan Freeman er ikke død

Den kendte amerikanske skuespiller Morgen Freeman er løjet død i en falsk nyhed. Og det er i øvrigt mindste tredje gang, at han kan læse om sin egen bortgang.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Den amerikanske skuespiller Morgan Freemand er død, 80 år gammel. Sådan lyder budskabet i en artikel, der er blevet delt over 60.000 gange på Facebook, og som også er nået frem til danske internetbrugere. Men nyheden har intet på sig.

Ifølge artiklen døde Morgan Freeman i weekenden i sit hjem i byen Charleston i den amerikanske delstat Mississippi.

Leverandøren af nyheden er tilsyneladende den falske nyhedsside ActionNews3.com - der på sin hjemmeside dog kun kalder sig Action News - og er endnu et eksempel på et falsk nyhedsmedie, der erklærer kendte personligheder for døde. Det giver de falske medier penge i kassen, fordi det tiltrækker læsere og nye følgere på Facebook. Og når læserne klikker på Facebookknappen 'synes godt om', får hjemmesiden mulighed for at vise reklamer til endnu flere følgere, hvilket skæpper godt i bagmændenes kasse. 

Det er langt fra første gang, at skuespilleren afgår ved døden. Samme løgnhistorie blev spredt i 2012 og 2015. 

TjekDet har tidligere advaret om lignende falske historie om døde kendisser. I marts i år var det den britiske skuespiller og komiker Rowan Atkinson - også kendt som Mr. Bean i tv-serien af samme navn - der blev løjet død. I maj måned måtte den tidligere og legendariske cykelrytter Lance Armstrong tage til genmæle på Instagram, efter en falsk nyhed erklærede ham for død. En anden amerikansk skuespiller, der har måtte læse om sin egen død er skuespilleren Eddie Murphy, ligesom den amerikanske countrysanger Willie Nelson har været igennem samme mølle

Det kan være svært at gennemskue om nyheden er sand eller falsk. Men et væsentligt signal er, at ingen af de større etablerede medier har skrevet samme historie. Hjemmesiden 'Dead or Alive' har i øvrigt gjort det til sine fornemmeste opgave at tage kampen op mod de mange falske historier om døde kendisser. På hjemmesiden kan man tjekke, om en kendt skuespiller reelt er død eller i levende live. 

I vores guide til at afsløre falske nyheder kan du finde flere tip til, hvordan du kan afsløre en falsk nyhed.

Forrige artikel Greenpeace fejler i faktatjek af Lars Løkke Rasmussens 'selvros' Greenpeace fejler i faktatjek af Lars Løkke Rasmussens 'selvros' Næste artikel Ekspert afviser Støjbergs forklaring: Partshøring er ikke vanskelig jura Ekspert afviser Støjbergs forklaring: Partshøring er ikke vanskelig jura
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.