Nej, skuespilleren Morgan Freeman er ikke død

Den kendte amerikanske skuespiller Morgen Freeman er løjet død i en falsk nyhed. Og det er i øvrigt mindste tredje gang, at han kan læse om sin egen bortgang.

Thomas Hedin

Den amerikanske skuespiller Morgan Freemand er død, 80 år gammel. Sådan lyder budskabet i en artikel, der er blevet delt over 60.000 gange på Facebook, og som også er nået frem til danske internetbrugere. Men nyheden har intet på sig.

Ifølge artiklen døde Morgan Freeman i weekenden i sit hjem i byen Charleston i den amerikanske delstat Mississippi.

Leverandøren af nyheden er tilsyneladende den falske nyhedsside ActionNews3.com - der på sin hjemmeside dog kun kalder sig Action News - og er endnu et eksempel på et falsk nyhedsmedie, der erklærer kendte personligheder for døde. Det giver de falske medier penge i kassen, fordi det tiltrækker læsere og nye følgere på Facebook. Og når læserne klikker på Facebookknappen 'synes godt om', får hjemmesiden mulighed for at vise reklamer til endnu flere følgere, hvilket skæpper godt i bagmændenes kasse. 

Det er langt fra første gang, at skuespilleren afgår ved døden. Samme løgnhistorie blev spredt i 2012 og 2015. 

TjekDet har tidligere advaret om lignende falske historie om døde kendisser. I marts i år var det den britiske skuespiller og komiker Rowan Atkinson - også kendt som Mr. Bean i tv-serien af samme navn - der blev løjet død. I maj måned måtte den tidligere og legendariske cykelrytter Lance Armstrong tage til genmæle på Instagram, efter en falsk nyhed erklærede ham for død. En anden amerikansk skuespiller, der har måtte læse om sin egen død er skuespilleren Eddie Murphy, ligesom den amerikanske countrysanger Willie Nelson har været igennem samme mølle

Det kan være svært at gennemskue om nyheden er sand eller falsk. Men et væsentligt signal er, at ingen af de større etablerede medier har skrevet samme historie. Hjemmesiden 'Dead or Alive' har i øvrigt gjort det til sine fornemmeste opgave at tage kampen op mod de mange falske historier om døde kendisser. På hjemmesiden kan man tjekke, om en kendt skuespiller reelt er død eller i levende live. 

I vores guide til at afsløre falske nyheder kan du finde flere tip til, hvordan du kan afsløre en falsk nyhed.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu