Nu vil EU have danskernes hjælp til at bekæmpe falske nyheder

Et spørgeskema skal afdække danskernes forhold til falske nyheder. Svarene skal blive til EU-lovgivning.

Kære dansker, hvordan skal vi bekæmpe falske nyheder i Europa?

Det vil EU gerne have dit bud på.

Derfor lagde EU-kommissionen mandag et nyt spørgeskema om netop falske nyheder ud på deres hjemmeside. Fra nu og indtil den 23. februar opfordrer de dig og alle andre borgere i EU til at klikke ind på spørgeskemaet og svare på 20 spørgsmål om dine erfaringer med falske nyheder og ikke mindst, hvordan du mener, man kan stoppe udbredelsen af historierne.

Nogle af spørgsmålene i undersøgelsen lyder blandt andet: Hvordan skelner du faktuel korrekt information fra falske nyheder? Og hvor meget skal offentlige myndigheder gøre for at stoppe spredningen af falske nyheder ifølge dig?

“Europæiske borgere har brug for at have kompetencer og redskaber til rådighed for at håndtere det hav af information, som er tilgængeligt online, sagde Europa-kommissær for den digitale økonomi, Mariya Gabriel på en konference i mandags, hvor hun samtidig inviterede folk til at svare på spørgeskemaet. Det skriver EU Observer. 

En EU-arbejdsgruppe af eksperter samler svarene, når de mødes i begyndelsen af det nye år. Arbejdsgruppen skal så rådgive EU-kommissionen, og resultaterne gerne ende i lovgivning, der skal hindre spredningen af falske nyheder.

Historierne er effektive

Særligt de lovlige falske nyheder bliver gået efter i sømmene i EU’s undersøgelse. For lige nu er historierne kun forbudt, hvis de for eksempel opfordrer til terror eller anden vold.

EU-kommissionen forklarer, at spørgeundersøgelsen er relevant netop nu, fordi falske nyheder er mere effektive end nogensinde. De kan nemt udgives og deles på sociale medier og dermed nå ud globalt. Og i fremtiden kan spredningen af misinformation og det pure opspind blive endnu større.

“Misinformation udvikler sig konstant i takt med teknologien,” sagde Mariya Gabriel i mandags ifølge EU Observer.

Du kan finde og svare på spørgeskemaet HER.

Forrige artikel Hovedstaden sidder tungt på de veluddannede Hovedstaden sidder tungt på de veluddannede Næste artikel Store udsving mellem kommunerne i udgifterne til førtidspension Store udsving mellem kommunerne i udgifterne til førtidspension
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.