Nu vil EU have danskernes hjælp til at bekæmpe falske nyheder

Et spørgeskema skal afdække danskernes forhold til falske nyheder. Svarene skal blive til EU-lovgivning.

Kære dansker, hvordan skal vi bekæmpe falske nyheder i Europa?

Det vil EU gerne have dit bud på.

Derfor lagde EU-kommissionen mandag et nyt spørgeskema om netop falske nyheder ud på deres hjemmeside. Fra nu og indtil den 23. februar opfordrer de dig og alle andre borgere i EU til at klikke ind på spørgeskemaet og svare på 20 spørgsmål om dine erfaringer med falske nyheder og ikke mindst, hvordan du mener, man kan stoppe udbredelsen af historierne.

Nogle af spørgsmålene i undersøgelsen lyder blandt andet: Hvordan skelner du faktuel korrekt information fra falske nyheder? Og hvor meget skal offentlige myndigheder gøre for at stoppe spredningen af falske nyheder ifølge dig?

“Europæiske borgere har brug for at have kompetencer og redskaber til rådighed for at håndtere det hav af information, som er tilgængeligt online, sagde Europa-kommissær for den digitale økonomi, Mariya Gabriel på en konference i mandags, hvor hun samtidig inviterede folk til at svare på spørgeskemaet. Det skriver EU Observer. 

En EU-arbejdsgruppe af eksperter samler svarene, når de mødes i begyndelsen af det nye år. Arbejdsgruppen skal så rådgive EU-kommissionen, og resultaterne gerne ende i lovgivning, der skal hindre spredningen af falske nyheder.

Historierne er effektive

Særligt de lovlige falske nyheder bliver gået efter i sømmene i EU’s undersøgelse. For lige nu er historierne kun forbudt, hvis de for eksempel opfordrer til terror eller anden vold.

EU-kommissionen forklarer, at spørgeundersøgelsen er relevant netop nu, fordi falske nyheder er mere effektive end nogensinde. De kan nemt udgives og deles på sociale medier og dermed nå ud globalt. Og i fremtiden kan spredningen af misinformation og det pure opspind blive endnu større.

“Misinformation udvikler sig konstant i takt med teknologien,” sagde Mariya Gabriel i mandags ifølge EU Observer.

Du kan finde og svare på spørgeskemaet HER.

Forrige artikel Hovedstaden sidder tungt på de veluddannede Hovedstaden sidder tungt på de veluddannede Næste artikel Store udsving mellem kommunerne i udgifterne til førtidspension Store udsving mellem kommunerne i udgifterne til førtidspension
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.