Obamas nye fødselsattest er en gammel nyhed

Striden om, hvorvidt den tidligere amerikanske præsident Barack Obama er født i USA eller ej, blev genoplivet i sidste uge, da hans halvbror fremviste en fødselsattest. Attesten er dog slet ikke ny. Den var til salg på auktionssiden ebay.com for otte år siden.

 


Barack Obamas halvbror, Malik Obama, har forsøgt at puste nyt liv i konspirationsteorien om, at den tidligere amerikanske præsident blev født i Kenya og dermed - ifølge den amerikanske forfatning - ikke var valgbar som præsident for USA. Malik Obama delte torsdag i sidste uge på Twitter en kopi af, hvad han antyder, er hans brors fødselsattest. Men det er så som så med beviset. Attesten så dagens lys første gang for otte år siden – og blev allerede dengang afvist som en forfalskning.

I det hele taget har der været adskillige lignende attester i omløb på nettet i tidens løb, der alle har haft det til fælles, at Barack Obamas fødested var angivet til at være uden for USA. Men de er blevet bevist eller beskyldt for at være falsknerier. Det gælder altså også den attest, som Malik Obama nu har delt.

Den dukkede op på onlineauktionssiden ebay.com i 2009, hvor en amerikansk statsborger ved navn Lucas Smith havde sat den til salg. Og Lucas Smith nøjedes ikke med at lægge den på ebay.com. Han præsenterede både sig selv og attesten i en video, der stadig kan findes på YouTube, hvor den angives at være uploadet den 22. august 2009.

Attesten var allerede i 2009 genstand for flere faktatjek i blandt andet den amerikanske avis Washington Post og faktatjekmedierne snopes.com og politifact.com. Alle tre erklærede de attesten for falsk eller tvivlsom.

Også netmediet WorldNetDaily forsøgte i 2009 at verificere attesten, men endte med at erklære den for et falsum. Det konservative medie har ellers været med helt i front i den bevægelse af kritikere, der har krævet, at Barack Obama skulle fremlægge bevis for sit fødested.

WorldNetDaily tilbød dengang Lucas Smith hjælp til at få dokumentet tjekket. Lucas Smith sagde til onlinemediet, at han lå inde med dokumenter, der beviste, at attesten var ægte, og at han ville sende papirerne til dem. Men det skete ikke. Og efter flere gange at have forsøgt at få fat i ham, konkluderede WorldNetDaily, at attesten måtte være en forfalskning.

Sådan ser attesten ud

| Forstør   Luk


Ifølge attesten blev Barack Obama født på Coast Provincial Hospital i den kenyanske storby Mombasa den 4. august 1961 klokken 7.24 om morgenen. WorldNetDaily rettede derfor henvendelse til sygehuset, men her nægtede man at be- eller afkræfte attestens ægthed. WorldNetDaily researchede videre på sagen og opstillede i en artikel den 25. august 2009 en række forhold, som antydede, at attesten ikke kunne være ægte.

 

  • Fødselsattesten ligner ikke den standard for fødselsattester, som man ellers brugte på det tidspunkt i Kenya.

 

  • Et kenyanske medie har rejst tvivl om brugen af ”Coast Province” eller ”Coast Provincial” i hospitalets navn i 1961. Ifølge Dan Branch, der er professor i afrikansk historie ved det engelske Warwick Universitet, blev begrebet ”Coast Province” ikke brugt først i 1960erne. Dengang blev de kenyanske provinser typisk omtalt som ’regioner’.

 

  • I 1961 blev Kenya omtalt som et herredømme og ikke ’Republikken Kenya’, som det fremgår af attesten. Kenya blev først en republik i 1963.

 

  • Mombasa var en del af Zanzibar indtil 12. december 1963 – og altså ikke beliggende i en kenyansk kystprovins.

 

  • På attesten oplyses navnet på en læge, James O. W. Ang’awa, der var til stede under fødslen. Men den pågældende læge var ansat på et hospital i den kenyanske hovedstad Nairobi.

 

  • Datoerne på attesten er skrevet på den måde, som man blandt andet gør i USA, nemlig måned/dag/årstal. Men store dele af Kenya var indtil 1963 en britisk kronkoloni, og i Storbritannien skrives datoer som på dansk – det vil sige dag/måned/årstal.

 

  • Fodaftryk blev angiveligt ikke brugt på fødselsattester på det tidspunkt.

 

  • Normalt vil man lave fodaftryk af begge fødder, ligesom man gør med for eksempel fingeraftryk.

 


Ifølge det amerikanske faktatjekmedie snopes.com er endnu en pointe, der betvivler attestens ægthed, at brødrenes far, Barack Obama Senior, blev født og tog noget af sin uddannelse i Nyanzaprovinsen i det sydvestlige Kenya. Det er netop det område, dele af Obama-familien boede og stadig bor i. Sarah Obama, der er stedbedstemor til den tidligere præsident, bor i Nyang’oma Kogelo, der er en lille by i samme provins. Men Mombasa, hvor den tidligere amerikanske præsident ifølge attesten blev født, ligger omkring 1600 km fra Obama-familiens provins.

Det lykkedes angiveligt ikke Lucas Smith at få nogen til at købe den formodede falske fødselsattest. Men den amerikanske tandlæge og advokat Orly Taitz viste stor interesse for dokumentet. Hun havde allerede tidligere forgæves forsøgt at overbevise en amerikansk domstol om, at Barack Obama ikke var født i USA ved at fremlægge en anden fødselsattest. Nu ville hun forsøge igen med Lucas Smith som vidne. Hun anlagde en sag på vegne af Lucas Smith, og han vidnede da også for en dommer, hvor han blandt andet sagde, at han havde fået fat i dokumentet i Kenya ved at bestikke en militærperson. Hele sagen blev dog afvist af retten den 29. oktober 2009, og Lucas Smith påstod senere, at Orly Taitz havde bedt ham om at lyve i retten. En påstand hun afviste.

Halvbrødre uden den store kærlighed

Men hvorfor slår Malik Obama, der er amerikansk statsborger, og tilsyneladende skiftevis bor i Kenya og den amerikanske hovedstad Washington DC, tvivl om sin brors fødested - endda nu, hvor han ikke længere er præsident? Svaret kan måske findes i adskillige opdateringer på det sociale medie Twitter og i forskellige interviews, han har givet til medier. Her har Malik beskyldt Barack for ikke at interessere sig for sin kenyanske familie. Det gælder både økonomisk, men også da Malik Obama forsøgte at blive valgt til guvernør for den sydvestkenyanske provins Siaya i 2013, fremgår det af et interview i avisen New York Post. Malik Obama har desuden flere gange - både under og efter det amerikanske præsidentvalg sidste år - uden omsvøb støttet op om og hyldet den nyvalgte amerikanske præsident, Donald Trump.

Søndag kaldte Malik Obama i øvrigt den slagne præsidentkandidat Hillary Clinton (Dem.) for en slyngel og anklagede hende for at have sat gang i rygterne om, at Barack Obama slet ikke er født i USA. Det skulle være sket, da hun kæmpede mod Barack Obama om at blive nomineret som demokraternes præsidentkandidat i 2008. En påstand, som også Donald Trump har fremført ved tidligere lejligheder, og som det amerikanske politikmedie Politico mener at kunne spore til en lokalpolitiker i delstaten Illinois i år 2004.

Barack Obama offentliggjorde i april 2011 sin fødselsattest. Her oplyses det, at den tidligere præsident blev født i den amerikanske delstat Hawaii. Men det fik ikke gemytterne til at falde til ro. Fra flere sider blev der sået tvivl om attestens rigtighed.

Først den 16. september sidste år lagde Donald Trump debatten på hylden for sit vedkommende. I en valgtale sagde han, at "præsident Barack Obama blev født i USA. Punktum!"

 

Forrige artikel Politikere i verbalt slagsmål om antallet af arbejdsløse - hvem har ret? Politikere i verbalt slagsmål om antallet af arbejdsløse - hvem har ret? Næste artikel Har EU-landene dannet fælles front mod tyrkisk valgkamp? Har EU-landene dannet fælles front mod tyrkisk valgkamp?
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.