Robotter spiller en markant rolle i spredningen af falske nyheder

En undersøgelse af 14 millioner opslag på Twitter har løftet noget af sløret for, hvordan falske nyheder bliver spredt på det sociale medie. Den største skurk er robotter.

Thomas Hedin
 


Forskere på det amerikanske universitet Indiana University har gennemgået 400.000 påstande, der er blevet slået op på Twitter på vegne af 122 hjemmesider, som formodes at sprede falske nyheder. Og konklusionen er entydig: Det er computere, der styrer de Twitterprofiler, som især videreformidler falske nyheder på det sociale medie, skriver flere amerikanske medier, der har kigget nærmere på undersøgelsens resultater.

De 400.000 påstande blev holdt op mod mere end en million opslag på Twitter, hvor der henvises til faktatjekartikler fra blandt andet de amerikanske faktatjekmedier Snopes, PolitiFact og FactCheck. Forskerne kunne herefter se, hvor mange af de 400.000 påstande, der var blevet erklæret for falske. Og ikke mindst, hvem der har delt de falske nyheder.

En særlig algoritme kunne således afsløre, at det især robotprofiler, der står bag den massive deling af falske nyheder for alle vinde. Robotterne holde øje med nye opslag fra de formodede kilder til falske nyheder, som de herefter automatisk deler med andre. I enkelte tilfælde kan der være tale om avancerede programmer, der ligefrem kan gå i dialog med de levende Twitter-brugere og svare på specifikke spørgsmål.

“Det er forholdsvis få brugerprofiler, der står bag den meget store del af udbredelsen af opslag, der indeholder misinformation. Og de profiler er sandsynligvis robotter,” fremgår det af forskernes rapport.

Undersøgelsen fokuserer kun på Twitter, men forskerne vurderer, at også andre sociale medier er styret af robotter. Konspirationsteorier spredes også på Facebook af brugerprofiler, der formodentlig styres af computere. Men da blandt andet Facebook og Snapchat er forholdsvis lukkede medier, kan forskerne ikke gennemføre samme undersøgelse hos dem.

Forskerne fra Indiana University har tidligere undersøgt, hvor mange robotprofiler, der egentlig er på nettet. Her nåede de frem til, at mellem 9 og 15 pct. af alle aktive engelsksprogede profiler på Twitter er styret af robotter.

Hvis man forsigtigt antager, at estimatet også er gældende for samtlige på det tidspunkt omkring 319 mio. aktive Twitter-brugere – altså ikke alene de engelsksprogede – svarer det til, at der kun sidder levende mennesker bag mellem 271 og 290 mio.  af profilerne, mens op mod 48 mio. er styret af computere.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu