Svensk avis misbrugt i falsk nyhed om voldtægt

En falsk nyhed misbrugte i weekenden både logo og navnet på en svensk avis. Historien påstod, at en somalisk mand havde voldtaget en pige. Nogen forsøger at opildne til racehad, mener chefredaktør.

En mand med somalisk baggrund har voldtaget en pige i den sydsvenske by Sölvesborg. Sådan lyder budskabet i en artikel, der dukkede op på de sociale medier i den forgange weekend. Det er angiveligt den svenske avis Blekinge Låns Tidning (BLT), der kan berette om forbrydelsen. Men avisen har aldrig skrevet den historie.

Selv om den falske nyhed rent faktisk bærer BLTs logo og er skrevet med samme skrifttype, som avisen bruger på sin hjemmeside, så var det ikke på avisens hjemmeside, at man kunne læse artiklen. Det så bare sådan ud.

For at øge troværdigheden endnu mere, så var artiklen forsynet med navnet på en af avisens journalister som skribent.

”Som jeg ser det, har artiklen kun ét formål, og det er at sprede og opildne til fremmedhad i et lokalsamfund,” siger Mimmi Karlsson-Bernfalsk, der er avisens chefredaktør.

Det var en læser, som opdagede nyheden på de sociale medier og blev mistænksom. Læseren henvendte sig derfor til avisen.

”Jeg blev bestyrtet. Det er ekstremt alvorligt, at man udnytter BLTs troværdighed til at fabrikere falske nyheder, som efter alt at dømme har fået stor udbredelse,” siger Mimmi Karlsson-Bernfalsk.

Avisen oplyser desuden, at den vil anmelde sagen til politiet.

Kilde: Skærmbillede med opslaget, DR.

Det er i øvrigt langt fra første gang, at et etableret medie må se navn og logo tyvstjålet og brugt til at sprede falske nyheder. Tidligere på året blev både konditoren Mette Blomsterberg, ernæringseksperten Christian Bitz og Ekstra Bladet ofre for et lignende fupnummer.

Det skete i en artikel, der fik stor opmærksomhed på de sociale medier, og som angiveligt kunne afsløre, at den egentlige årsag til, at den kendte konditor tidligere på året valgte at trække sig som dommer i DR-programmet ”Den Store Bagedyst”, var, at hun tog for meget på i vægt. Herefter hævdede artiklen, at Mette Blomsterberg havde kastet sig ud i en slankekur, som hun har fået anbefalet af ernæringseksperten Christian Bitz. Men hele historien var opspind fra ende til anden, og hovedformålet var tilsyneladende at gøre reklame for et slankemiddel, som hverken Christian Bitz eller Mette Blomsterberg i øvrigt havde kendskab til.

Klikkede man på Facebookopslaget, havnede man på hjemmesiden www.eb-dk.com, der umiddelbart lignede Ekstra Bladets hjemmeside.

Forrige artikel Fejl får Esbjerg Kommune til at 'finansiere' Venstre-annonce Fejl får Esbjerg Kommune til at 'finansiere' Venstre-annonce Næste artikel Kunstig intelligens fremkalder realistiske billeder af falske kendisser Kunstig intelligens fremkalder realistiske billeder af falske kendisser
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.