Svensk avis misbrugt i falsk nyhed om voldtægt

En falsk nyhed misbrugte i weekenden både logo og navnet på en svensk avis. Historien påstod, at en somalisk mand havde voldtaget en pige. Nogen forsøger at opildne til racehad, mener chefredaktør.

En mand med somalisk baggrund har voldtaget en pige i den sydsvenske by Sölvesborg. Sådan lyder budskabet i en artikel, der dukkede op på de sociale medier i den forgange weekend. Det er angiveligt den svenske avis Blekinge Låns Tidning (BLT), der kan berette om forbrydelsen. Men avisen har aldrig skrevet den historie.

Selv om den falske nyhed rent faktisk bærer BLTs logo og er skrevet med samme skrifttype, som avisen bruger på sin hjemmeside, så var det ikke på avisens hjemmeside, at man kunne læse artiklen. Det så bare sådan ud.

For at øge troværdigheden endnu mere, så var artiklen forsynet med navnet på en af avisens journalister som skribent.

”Som jeg ser det, har artiklen kun ét formål, og det er at sprede og opildne til fremmedhad i et lokalsamfund,” siger Mimmi Karlsson-Bernfalsk, der er avisens chefredaktør.

Det var en læser, som opdagede nyheden på de sociale medier og blev mistænksom. Læseren henvendte sig derfor til avisen.

”Jeg blev bestyrtet. Det er ekstremt alvorligt, at man udnytter BLTs troværdighed til at fabrikere falske nyheder, som efter alt at dømme har fået stor udbredelse,” siger Mimmi Karlsson-Bernfalsk.

Avisen oplyser desuden, at den vil anmelde sagen til politiet.

Kilde: Skærmbillede med opslaget, DR.

Det er i øvrigt langt fra første gang, at et etableret medie må se navn og logo tyvstjålet og brugt til at sprede falske nyheder. Tidligere på året blev både konditoren Mette Blomsterberg, ernæringseksperten Christian Bitz og Ekstra Bladet ofre for et lignende fupnummer.

Det skete i en artikel, der fik stor opmærksomhed på de sociale medier, og som angiveligt kunne afsløre, at den egentlige årsag til, at den kendte konditor tidligere på året valgte at trække sig som dommer i DR-programmet ”Den Store Bagedyst”, var, at hun tog for meget på i vægt. Herefter hævdede artiklen, at Mette Blomsterberg havde kastet sig ud i en slankekur, som hun har fået anbefalet af ernæringseksperten Christian Bitz. Men hele historien var opspind fra ende til anden, og hovedformålet var tilsyneladende at gøre reklame for et slankemiddel, som hverken Christian Bitz eller Mette Blomsterberg i øvrigt havde kendskab til.

Klikkede man på Facebookopslaget, havnede man på hjemmesiden www.eb-dk.com, der umiddelbart lignede Ekstra Bladets hjemmeside.

Forrige artikel Fejl får Esbjerg Kommune til at 'finansiere' Venstre-annonce Fejl får Esbjerg Kommune til at 'finansiere' Venstre-annonce Næste artikel Dansk bank advarer sine kunder mod falske hackeropkald Dansk bank advarer sine kunder mod falske hackeropkald
Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.