Svensk avis misbrugt i falsk nyhed om voldtægt

En falsk nyhed misbrugte i weekenden både logo og navnet på en svensk avis. Historien påstod, at en somalisk mand havde voldtaget en pige. Nogen forsøger at opildne til racehad, mener chefredaktør.

En mand med somalisk baggrund har voldtaget en pige i den sydsvenske by Sölvesborg. Sådan lyder budskabet i en artikel, der dukkede op på de sociale medier i den forgange weekend. Det er angiveligt den svenske avis Blekinge Låns Tidning (BLT), der kan berette om forbrydelsen. Men avisen har aldrig skrevet den historie.

Selv om den falske nyhed rent faktisk bærer BLTs logo og er skrevet med samme skrifttype, som avisen bruger på sin hjemmeside, så var det ikke på avisens hjemmeside, at man kunne læse artiklen. Det så bare sådan ud.

For at øge troværdigheden endnu mere, så var artiklen forsynet med navnet på en af avisens journalister som skribent.

”Som jeg ser det, har artiklen kun ét formål, og det er at sprede og opildne til fremmedhad i et lokalsamfund,” siger Mimmi Karlsson-Bernfalsk, der er avisens chefredaktør.

Det var en læser, som opdagede nyheden på de sociale medier og blev mistænksom. Læseren henvendte sig derfor til avisen.

”Jeg blev bestyrtet. Det er ekstremt alvorligt, at man udnytter BLTs troværdighed til at fabrikere falske nyheder, som efter alt at dømme har fået stor udbredelse,” siger Mimmi Karlsson-Bernfalsk.

Avisen oplyser desuden, at den vil anmelde sagen til politiet.

Kilde: Skærmbillede med opslaget, DR.

Det er i øvrigt langt fra første gang, at et etableret medie må se navn og logo tyvstjålet og brugt til at sprede falske nyheder. Tidligere på året blev både konditoren Mette Blomsterberg, ernæringseksperten Christian Bitz og Ekstra Bladet ofre for et lignende fupnummer.

Det skete i en artikel, der fik stor opmærksomhed på de sociale medier, og som angiveligt kunne afsløre, at den egentlige årsag til, at den kendte konditor tidligere på året valgte at trække sig som dommer i DR-programmet ”Den Store Bagedyst”, var, at hun tog for meget på i vægt. Herefter hævdede artiklen, at Mette Blomsterberg havde kastet sig ud i en slankekur, som hun har fået anbefalet af ernæringseksperten Christian Bitz. Men hele historien var opspind fra ende til anden, og hovedformålet var tilsyneladende at gøre reklame for et slankemiddel, som hverken Christian Bitz eller Mette Blomsterberg i øvrigt havde kendskab til.

Klikkede man på Facebookopslaget, havnede man på hjemmesiden www.eb-dk.com, der umiddelbart lignede Ekstra Bladets hjemmeside.

Forrige artikel Fejl får Esbjerg Kommune til at 'finansiere' Venstre-annonce Fejl får Esbjerg Kommune til at 'finansiere' Venstre-annonce Næste artikel Dansk bank advarer sine kunder mod falske hackeropkald Dansk bank advarer sine kunder mod falske hackeropkald
Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

De fattigstes indkomst er mere end fordoblet siden 2008, mens de rigestes kun er steget med én procent, ifølge Anders Samuelsen. Men Mellemfolkeligt Samvirke mener, at uligheden mellem top og bund er steget. To forskere forklarer, hvorfor begge dele er sandt.  

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Debatten om daginstitutionerne fylder i medierne op til det kommende folketingsvalg. Og ikke alle forældre køber, at børn trives i vuggestuer. Men danske forældre indtager faktisk den europæiske førsteplads i at få de mindste passet i daginstitution, fortæller EU-tal. 

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om.