Har Obama udvalgt landene til Trumps indrejseforbud?

Ifølge flere medier har Obama gjort det muligt for Trump at forbyde borgere fra syv muslimske lande indrejse i USA, fordi listen er blevet udfærdiget under Obamas præsidentembede. Men er det rigtigt, at Obama har en del af ansvaret?

 


Da den amerikanske præsident Donald Trump 27. januar udstedte et dekret, som bl.a. forbyder statsborgere fra Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen at rejse ind i USA de næste 90 dage, affødte det stor kritik fra både ind- og udland. Kritikken er i især gået på, at forbuddet gælder lande, der er overvejende muslimske - og derfor diskriminerer. Bl.a. den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har på de sociale medier kritiseret indrejseforbuddet.


Indrejseforbuddets formål er ifølge præsidenten at forhindre "radikale islamistiske terroristers" adgang til USA, og de syv lande på listen er udvalgt, fordi de "giver grund til bekymring". Men bl.a. Saudi Arabien er ikke på listen, selvom størstedelen af de terrorister, der udførte angrebet 11. september 2001 var fra Saudi Arabien.

Så hvad ligger til grund for udvælgelsen af de syv lande?

Angiveligt er det en lov vedtaget af tidligere præsident Obama i 2015, der har gjort indrejseforbuddet mod de syv lande muligt. Men er det virkelig rigtigt, at Obama har udpeget de syv lande?

Det har det amerikanske faktatjeksite Snopes.com set nærmere på. Og ifølge Snopes er der både elementer af sandt og falsk i det udsagn.

De syv lande, der er ramt af præsident Trumps indrejseforbud er ikke nævnt ved navn, men i stedet refereret til som "lande eller områder, der giver anledning til bekymring". Disse lande blev første gang nævnt i en lov om stramning af visumreglerne (Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act), som Obama fik vedtaget i 2015. Listen blev udvidet til de syv lande i februar 2016 af Ministeriet for National Sikkerhed (Department of Homeland Security).

Loven fra 2015 er en del af en større lovpakke, der blev vedtaget i 2016, og indeholder ikke noget indrejseforbud. I stedet er loven en stramning af de gældende visumregler, der betyder, at personer med dobbelt statsborgerskab, hvoraf det ene er i enten Irak, Syrien, Iran eller Sudan, har mistet muligheden for at søge turist- eller arbejdsvisum i USA i op til 90 dage. Personer med statsborgerskab i de pågældende lande har dog ikke som følge af Obamas stramning i 2015 mistet muligheden for at søge visum til USA, men har i stedet skulle møde op til samtaler ved de amerikanske konsulater for at søge om visum.

Sandt er det altså, at listen over lande, som præsident Trump har forbudt adgang til USA, stemmer overens med de lande, der blev ramt af Obamas stramninger for visumregler i 2015. Men det holder på den anden side heller ikke helt at sige, at Obamas lovgivning har muliggjort Trumps indrejseforbud.

Du kan læse hele Snopes faktatjek her.

 

Forrige artikel Har flere millioner stemt ulovligt til præsidentvalget? Næste artikel Har Obama takket ja til tusindvis af illegale flygtninge? Har Obama takket ja til tusindvis af illegale flygtninge?
Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

'Annoncer' med falske citater fra LA-politikere florerer på Facebook

Liberal Alliances partileder vil tage stemmeretten fra folk på kontanthjælp, og partiets finansordfører mener, at folk selv er skyld i om de er arbejdsløse, syge eller fattige. Det er budskaberne i to grafikker, der lige nu cirkulerer på Facebook. Der er bare et enkelt problem. Ingen af politikerne har nogensinde sagt dét, som der står på billederne. 

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.