Tvinges 10-årige piger til at sove med gamle mænd? DF’er overdriver ung alder på barnebrude

Danske myndigheder kender ikke til tiårige barnebrude. Og praksis på asylcentrene er at adskille alle par, hvor den ene er under 15 år.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

I et debatindlæg i Fyns Amts Avis og i et facebookopslag tager tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Dorthe Ullemose den nu forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i forsvar.

Anledningen til forsvarstalen er, at et flertal i Folketinget har nedsat en undersøgelseskommission, der nu skal kulegrave Inger Støjbergs rolle i sagen om ulovlige adskillelser af asylpar, hvor en af parterne var under 18 år.

Dorthe Ullemose mener dog ikke, at Inger Støjberg har gjort noget galt:

“Efter min mening gjorde Støjberg det rigtige ved at gribe ind og forhindre overgreb mod piger,” skriver DF’eren, der i dag er byrådsmedlem i Svendborg Kommune, på Facebook og i et indlæg i Fyns Amts Avis. Hun tilføjer:

“Selvfølgelig skal vi i Danmark ikke acceptere, at små piger ned til tiårsalderen tvinges til at sove med gamle mænd på vores asylcentre.”

På Facebook har Dorthe Ullemose desuden forsynet sit forsvar for den tidligere minister med et foto af en stribe mænd med palæstinensiske tørklæder, der holder helt hvidklædte småpiger i hånden.

Artiklen fortsætter under billedet

Skærmbillede af Dorthe Ullemoses facebookopslag fra 12. september 2019.

Men Udlændingestyrelsen kender slet ikke til unge asylpar ned til tiårsalderen. Og praksis er, at danske myndigheder i forvejen adskiller asylpar, hvor pigen eller drengen måtte være under 15 år. Det foregik også før Inger Støjbergs instruks i februar 2016.

Instruks adskilte ikke tiårige

Tilbage i februar 2016 udsendte Udlændinge- og Integrationsministeriet en pressemeddelelse om, at ingen asylansøgere under 18 år fremover måtte blive indkvarteret med en ægtefælle eller samlever i danske asylcentre. Samtidig blev pressemeddelelsen sendt som en instruks til Udlændingestyrelsen, der håndterer asylsager. Herefter blev de mindreårige asylpar uden videre adskilt. På det tidspunkt var der 34 par af slagsen.

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, gik herefter ind i sagen og kendte adskillelsen af de mindreårige asylpar ulovlig efter både dansk ret og internationale konventioner. Det var nemlig ikke lovligt at adskille parrene uden først at vurdere, om det nu også var det bedste for de mindreårige under 18 år. 

Ombudsmanden ønsker ikke at udtale sig til TjekDet, da sagen om den ulovlige instruks nu er ude af hans hænder og i stedet er en opgave for den nye undersøgelseskommission.

Dog henviser han til sin redegørelse fra marts 2017, der indeholder en oversigt over de 34 asylpar og deres alder, da instruksen udgik fra ministeriet.

Og der er slet ikke ingen par imellem de 34, hvor pigen var ned til ti år, fremgår det af Ombudsmandens redegørelse.

Artiklen fortsætter under grafikken


Adskiller alle par under 15 år

De to yngste personer blandt parrene var to piger på 14 år, der dannede par med mænd på henholdsvis 24 og 28 år. Og de to par var desuden allerede adskilt, inden instruksen blev sendt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Udlændingestyrelsen.

“Om disse par er det oplyst, at det ene aldrig har været indkvarteret sammen, mens det andet par blev besluttet adskilt den 31. januar 2016,” skriver Ombudsmanden.

Asylpar, hvor den ene part er under 15 år gammel, bliver ikke indkvarteret sammen, oplyser Udlændingestyrelsen til Ombudsmanden, da han laver sin redegørelse:

”Forud for 10. februar 2016 har styrelsen fulgt en praksis for indkvartering af mindreårige med en ægtefælle eller samlever, hvor styrelsen ikke indkvarterede mindreårige under 15 år sammen med myndige eller ikke myndige ægtefæller eller samlevere,” beretter Udlændingestyrelsen.

Derfor er der altså heller ikke piger ned til tiårsalderen, der bliver tvunget i seng med gamle mænd på danske asylcentre. Praksis på asylcentrene er nemlig i stedet, at piger under 15 år bliver adskilt fra deres samlever eller ægtefælle uden tøven.

Og til TjekDet oplyser Udlændingestyrelsen, at de ikke umiddelbart kender til nogen asylpar – hverken før eller efter instruksen – med piger helt ned til tiårsalderen.

Men hvordan har Dorthe Ullemose så kendskab til så unge asylpar, når hverken Ombudsmanden eller Udlændingestyrelsen har?

Det har TjekDet ikke kunnet få svar på, da Dorthe Ullemose ikke har reageret på vores henvendelser.

Artiklen fortsætter under billedet

Folketinget samles i salen juli 2015, og der knipses billeder af nyvalgte Dorthe Ullemose (DF). (Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix)

Hvidklædte piger er ikke brude, skriver medier

Til facebookudgaven af sit indlæg har Dorthe Ullemose vedlagt et foto, der unægtelig viser en stribe unge piger klædt i, hvad der kunne ligne brudekjoler. Hun skriver i sit opslag ikke noget om, hvor billedet stammer fra, og hvad der foregår på billedet. Ifølge TjekDets research tyder det dog ikke på, at pigerne på fotoet skal giftes med de ældre mænd, de holder i hånden.

Fotoet optræder tidligst på nettet tilbage i august 2009. Adskillige islamkritiske blogs verden over anvender fotoet som bevis for en "pædofilikultur" blandt muslimer og peger på, at det skulle være taget i Yemen.

Men på mændenes tørklæder kan man ane logoet for den militante palæstinensiske gruppe Hamas. Det peger på, at fotoet snarere er taget i Palæstina end i Yemen. På et andet foto fra samme begivenhed holder flere af mændene også palæstinensiske flag i hænderne.

Artiklen fortsætter under artiklen

Fotoet af de unge piger i hvidt med palæstinensiske mænd stammer angiveligt fra et bryllup i Gaza i juli 2009. Ifølge to amerikanske faktatjekmedier er pigerne ikke brude, men brudepiger, og mændene skulle giftes med kvinder, der ikke er på fotoet.

Flere medier sår desuden tvivl om udlægningen på de islamkritiske blogs. Det amerikanske faktatjekmedie Snopes vurderer ud fra artikler fra den amerikanske avis The New York Times og det franske nyhedsbureau AFP, at fotoet stammer fra et bryllup organiseret af Hamas i Gaza.

Men mændene på fotoet skulle slet ikke giftes med pigerne på fotoet. Det samme skriver Hoax-Slayer, et andet amerikansk faktatjekmedie og de franske faktatjekkere 20Minutes.

Ifølge medierne er pigerne på fotoet i stedet brudepiger og yngre slægtninge til de brudgomme og brude, der rent faktisk skulle giftes.

Det er dog ikke lykkedes TjekDet at finde billeder af de egentlige brude, som ifølge The New York Times skulle være klædt i sort til den type bryllupper.

I debatindlægget og facebookopslaget skriver Dorthe Ullemose også, at Islam er en “kvindeundertrykkende bevægelse, hvis mål er, at alle i verden skal underkaste sig en profet, der i sin tid giftede sig med en ni-årig pige”.

Her træffer lokalpolitikeren fra Dansk Folkeparti til gengæld alderen omtrent korrekt.

For slår man op i Haditherne, der er beretninger om, hvad profeten Muhammed gjorde og sagde, kan man læse, at profeten rent faktisk blev gift med den seksårige Aisha, men at ægteskabet blev fuldbyrdet, da hun var ni år gammel.

Forrige artikel Misvisende møgfald mod den nye ferielov får tusindvis til tasterne  Misvisende møgfald mod den nye ferielov får tusindvis til tasterne Næste artikel Er du intelligent, hvis du ofte spilder mad ud over dig selv? Er du intelligent, hvis du ofte spilder mad ud over dig selv?
Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Et studie viser, at børn født i december er sødere end personer født i årets første 11 måneder. Det kan man læse i en artikel, der har fanget tusindvis af danskeres opmærksomhed. Men påstanden rammer ved siden af, fastslår forskeren bag studiet. 

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne  i amerikansk valgkamp

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne i amerikansk valgkamp

De færreste amerikanske vælgere ved, at apps på deres mobil sender geodata til firmaer, som bruger dem til at målrette politiske kampagner mod dem. Noget, der er ulovligt i EU. Lokalitetsdata kan for eksempel afsløre, om man ofte går i kirke, til lægen eller i skydeklub.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Hver femte elev, der uddanner sig til kok, tjener eller receptionist, har været udsat for sexchikane på lærepladsen, hævder en rapport fra Institut for Menneskerettigheder. Men rapporten er ikke repræsentativ og kan derfor ikke sige noget generelt om omfanget, slår eksperter fast.

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.