Viser nyt studie virkelig, at kvinder er bedre til at køre bil end mænd?

Kvinder er bedre til at køre bil end mænd, lyder konklusionen i et nyt, norsk studie, skriver Ekstra Bladet. Men forskeren bag afviser, at hans studie siger noget om, hvilket køn, der har de bedste evner bag rattet.

Rasmus Kerrn-Jespersen

Fakta

Studie slår fast: Kvinder ER bedre til at køre bil end mænd.

Kilde: Ekstra Bladet (overskriften er ændret efterfølgende)

Forskeren bag det studie, som Ekstra Bladet baserer sin artikel på, afviser, at studiet handler om mænds og kvinders evner til at køre bil. 

“SÅ er det afgjort,” skriver Ekstra Bladet på Facebook og linker til en artikel med overskriften “Studie slår fast: Kvinder ER bedre til at køre bil end mænd.

Artiklen er delt over 1.300 gange, over 7.500 personer har kommenteret og næsten 7.700 har reageret på opslaget. Man skulle tro, at forskeren bag den undersøgelse, som avisen bygger artiklen på, ville være henrykt over al den opmærksomhed, hans forskning får.

Men det er ikke tilfældet. Det er Ole Jørgen Johansson fra Transportøkonomisk institutt Stiftelsen Norsk Senter for Samferdselsforskning, der står bag studiet. Og han er ikke imponeret over den udbredte omtale, hans forskning har fået. Artiklen lover nemlig mere, end den kan holde.

“Overskriften er på kanten af, hvad jeg kan stå inde for,” siger han og forklarer, at studiet slet ikke handler om evner til at køre bil.

“I den videnskabelige artikel skriver vi intet om kønsforskelle i evner til at køre bil. Vi skriver kun om, at der er en kønsforskel i forhold til at blive distraheret, når man kører bil,” siger han.

Overskriften er ikke eneste fejl i artiklen. Ekstra Bladet skriver også følgende:

“I et nyt norsk studie når forskerne frem til, at kvinder er bedre til at køre bil end mænd, fordi førstnævnte laver færre fejl bag rattet, da mændene er lettere at distrahere.”

Men den udlægning af studiets resultater kan Ole Jørgen Johansson ikke genkende. Forskerne har nemlig udelukkende kigget på, hvor let folk lader sig distrahere.

“Jeg vil jo mene, at evnen til at køre bil handler om flere ting, end om man har let ved at blive distraheret.”

Selvom forskerne rent faktisk når frem til, at mænd oftere bliver distraherede end kvinder, var forskellene mellem kønnene små. Og de godt 1.500 respondenter, som deltog i studiet svarede desuden, at de kun sjældent lader sig distrahere.

Ekstra Bladet retter: Kvinder er mere trygge end mænd bag rattet

Hos Ekstra Bladet erkender chefredaktør Karen Bro, at artiklen ikke giver et retvisende billede af, hvad den norske forskning konkluderer.

“Vi har tydeligvis og beklageligvis lænet os for meget alene op ad Daily Mail i denne sag,” skriver hun i en mail.

Ole Jørgen Johansson tager også kontakt til avisen og beder dem rette overskriften. Ekstra Bladet retter efter nordmandens anvisninger. Den nye overskrift lyder derfor:

“Studie slår fast: Derfor er kvinder mere trygge bag rattet end mænd”

Med den nye overskrift får avisen nu det norske studie til at handle om, at kvinder føler sig trygge bag rattet. Men studiet har jo undersøgt, hvor lette folk er at distrahere. Hvordan kan det sige noget om, hvor trygge kvinder føler sig bag rattet?

Det kan det faktisk heller ikke. Den nye overskrift bunder nemlig i en oversættelsesfejl. For det norske ord tryg skal oversættes til det danske ord sikker - altså betyder overskriften på norsk, at kvinder er sikrere bag rattet, forklarer forskeren bag undersøgelsen.

“Vi har intet grundlag for at konkludere, hvilket køn, der er tryggest (på dansk) bag rattet,” understreger Ole Jørgen Johansson og giver sin vurdering af den nye overskrift.

“For norske læsere er den nye overskrift god, men den er forkert for danskere.”

Mænd er både de værste og de bedste bilister

Det norske studie gav os altså ikke svaret på, om mænd eller kvinder er bedst bag rattet, så spørgsmålet spøger stadig.

Det er desværre ikke så ligetil at besvare, fordi man kan definere ‘den gode bilist’ på flere måder. Én ting er, om man er god til at manøvrere bilen, mens en anden er, hvor sikker man er i trafikken.

Og hvis man tager den sidste definition, findes der et dansk studie, der kan kaste lys over emnet. Bag studiet står Laila M. Martinussen, der er seniorforsker på DTU. Hun har undersøgt danskernes adfærd i trafikken. Og når hun gør resultaterne op, er konklusionen helt klar:

“Vi har undersøgt selvrapporteret adfærd, færdigheder og uheld i trafikken, og der kan vi helt klart se, at yngre mænd med en gennemsnitsalder på omkring 39 kom ud som de dårligste - altså mest usikre - bilister. De svarer, at de er gode til at manøvrere bilen men også, at de helt klart er dårligste i forhold til at overholde reglerne. Vi kunne også se, at de lavede flest bevidste overtrædelser og tiltænkte fejl,” siger hun.

Undersøgelsen spurgte i alt 3908 danskere og delte på baggrund af svarene danskerne op i fire kategorier afhængigt af, om de var sikre bilister, overholdt færdselsreglerne og havde tiltro til deres egne køreevner. Og den gruppe, der scorede lavest på at overholde færdselsreglerne og sikkerhed, bestod altså overvejende af yngre mænd.

Den gruppe, der klarede sig bedst, bestod til gengæld primært af ældre mænd med en gennemsnitsalder på 55. De var ifølge Laila M. Martinussen gode, sikre bilister og lavede få overtrædelser af færdselsreglerne.

Laila M. Martinussens forskning udråber altså mænd til både at være de værste og de bedste bilister. Man skal altså passe på med at skære kønnene over en kam.

Det er i øvrigt ikke første gang TjekDet rydder op i ukorrekte historier om evner til at køre bil. Vi har tidligere faktatjekket, om storesøskende virkelig er dårligere til at køre bil? Og set på, om kloge mennesker oftest dumper køreprøven?


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu