“Man skal tillade, at der er mål, der ikke bliver opfyldt”

2013 vil uden tvivl gå over i Arla Foods’ historie som året, da et længe ventet gennembrud på det kinesiske marked endelig blev en realitet. I de historiske skrifter vil der formentlig stå lidt om selve værdien og potentialet i de nye aftaler. Aftalerne skaber et omsætningspotentiale på 3,5 milliarder kroner i 2016, hvilket ikke er at kimse ad og i sig selv fortjener at blive besunget.

Men en anden historie, det også er værd at gøre plads til i historiebøgerne, er hele baggrunden for aftalen. Kinas statsejede fødevareselskab Cofco valgte nemlig Arla Foods frem for andre fødevarekoncerner på grund af det sæt af værdier, som koncernchef Peder Tuborgh siden sin tiltræden i 2005 har skabt et system omkring: bæredygtighed, økologi og fødevaresikkerhed.

[graph title="Peder Tuborgh" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/34e4d-peder-tuborgh.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/1b3f8-peder-tuborgh.jpg" text="Navn og stilling: Peder Tuborgh, koncernchef, Arla Foods."] [/graph]

Set i det lys er Kina-aftalerne dermed også indirekte en kæmpe cadeau til det mejeriselskabskoncept, som Peder Tuborgh har lagt ud. Hvis Arla Foods var blevet på sin oprindelige kurs med fokus på konventionel mælk og traditionelle relationer til mælkebønderne, havde gennembruddet i Kina formentlig ikke været en realitet. Tim Ørting Jørgensen, der er Peder Tuborghs nære allierede og manden, der i øjeblikket har ansvaret for Arlas tyske marked, er i hvert fald ikke i tvivl:

“Havde Peder ikke holdt fast i hele sustainability-dagsordenen, Arlagården og konceptet “Tættere på Naturen”, var vi ikke kommet nogen vegne i Kina.”

Logisk, tænker mange nok i dag. Naturligvis skal danske virksomheder opbygge en global vækst baseret på klare værdier. Men det har ikke altid været nemt, især ikke midt i en finanskrise. Og kun det lange, seje træk, vedholdenhed og stædighed har forløst de nye muligheder og skabt et fremtidssikret brohoved i den danske klynge af fødevarevirksomheder.

Et dansk fødevarelokomotiv

Kina-aftalerne, der i øvrigt blev krydret med rekordregnskaber i 2013, er blot to synlige gesimser på den meget stabile og nytænkende mejerikonstruktion, som Peder Tuborgh har opbygget, siden han tiltrådte i 2005. Arla Foods er i dag verdens syvendestørste mejeri og har også i den sammenhæng bevist, at satsningen på morgendagens værdier kan være det stof, der skaber forretningsmæssig succes.

Peder Tuborghs præstationer sættes yderligere i relief, når man erindrer, hvad Arla kom fra: et dansk-svensk mejeri med fokus på konventionel mælk og en helt særegen og ofte kritisk ejerkreds i form af danske mælkebønder.

“Det var den vej, vi skulle gå. En omverdensanalyse viste, at det var i den retning, forbrugerne gik, og vi havde som et kooperativ netop muligheden for at honorere deres ønsker,” siger Peder Tuborgh.

En del af hemmeligheden bag hans succes er måske netop, at han formåede at vende hele mejeriets status som andelsselskab til noget positivt. Det skete ellers i en tid, da mange var ved at erklære andelstanken for død, og der blev talt længe om, at Arlas eneste vækstmulighed var en status som aktieselskab. Dødsdommene over andelstanken kom ikke mindst på grund af de pinsler, som ejerkonstruktionen indimellem har påført topledelsen i mejerigiganten.

Den tidligere topchef Jens Bigum kæmpede eksempelvis mange seje kampe med en ofte utilfreds ejerkreds. I 2001 lød der – som mange gange før og siden – kritiske røster fra de danske mælkeproducenter. Dengang på grund af at Arla Foods’ afregninger til andre mejeriselskaber lå over afregningen til Arlas mælkebønder. Og der blev talt dunder. Til Jyllands-Posten lød det fra formanden for de danske mælkeproducenter, Povl Thomsen:

“Derfor bør de også huske, at det ikke hjælper noget, at græsset gror, når koen dør.”

Der skal hele tiden leveres

Signalerne fra dengang vidner om, hvor svært det kan være at balancere interesserne i Arla, og derfor er netop det også en af Tuborghs største ledelsespræstationer. For faktum er stadig: I den ene ende står han med en kritisk ejerkreds, der skal overleve både på den korte og den lange bane, mens der i den anden ende af forretningen står nogle ofte meget hårdere forhandlere i skikkelse af indkøberne fra de store supermarkedskæder.

“Det kræver, at man leverer både på den korte og lange bane,” siger Peder Tuborgh, der dog stadig i ny og næ møder en kritisk ejerkreds. Så sent som i 2012 mødte Arla Foods igen kritik for afregningspriserne.

“Og så må vi jo rebe sejlene og få det løst,” konstaterer Peder Tuborgh.

Nøglen er gennemsigtighed

Midlet til at forene de mange interessenter har været en høj grad af transparens omkring den brændende platform – og ikke mindst om, hvilken vej Arla skulle tage for at komme væk fra flammerne.

“Jeg har brugt og bruger meget tid på at forklare, hvor vi skal hen. Alle skal have et klart billede af, hvad vi rejser hen imod, og hvad der er belønningen. Og vi skal alle vide, at alternativet er en rejse, der er meget ringere og knap så attraktiv,” siger han.

Den krævende ejerkreds er i sig selv en motivationsfaktor på sådan en rejse, mener Peder Tuborgh.

“Ledelsen er meget tæt på ejerne, der også er leverandørerne – vi deler et skæbnefællesskab. Det er meget motiverende for at drive forretningen frem. Vores resultater har en direkte indvirkning,” siger han.

Stod fast i krisetider

Men rejsen mod et nyt, større og mere bæredygtigt Arla har undervejs også testet topledelsens og Peder Tuborghs vedholdenhed og engagement. Fokus på bæredygtighed og økologi havde ikke umiddelbart de bedste kår, da finanskrisen brød ud og skruede op for forbrugernes discountbevidsthed. Men Peder Tuborgh og resten af ledelsesteamet stod urokkelige.

Et element i ledelsespræstationen har også været hastigheden. Peder Tuborgh beskrives som utålmodig. Hans middel til, at utålmodigheden ikke kun ender i frustrationer, er en ledelsesform, der i høj grad baserer sig på værdier. Flere af Peder Tuborghs nære underordnede beretter om en chef, der leder gennem at udstikke klare mål, nedbryde målene i overkommelige portioner og i øvrigt skabe et værdigrundlag, så de enkelte ledere selv har mandat til at rykke organisationen frem og træffe beslutninger. Og de har også lov til at fejle.

“Det er rigtigt, at jeg sætter de strategiske rammer, men jeg beskriver ikke, præcis hvad der skal ske tre-fire-fem år ude i fremtiden. Det skal organisationen have frihed til at løse,” siger han.

“Det betyder også, at man skal tillade, at der er mål, der ikke bliver opfyldt, mens andre, der ikke var tænkt, bliver indfriet,” siger Peder Tuborgh.

Forrige artikel 18 handlekraftige idealister formede 2013 Næste artikel Morgendagens mediemogul
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Selv klodens fattigste kan få gavn af digital teknologi. I afrikanske flygtningelejre udbetales nødhjælpen som elektroniske penge, og hjælpeorganisationerne deler mobiltelefoner ud. Fremover skal den danske udviklingsbistand have et klarere fokus på at udnytte teknologi. Det kaldes techvelopment.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.