18 handlekraftige idealister formede 2013

Med en kombination af idealisme og strategisk fokus bidrog 18 personer fra ind- og udland til en række varige ændringer af samfundet i 2013. De er lige så forskellige som de forandringer, de har skabt. Men de har noget til fælles: De har præcis de egenskaber, der skal til for at ændre det eksisterende og drive deres ideer igennem til væsentlige nybrud i samfundet. I 2013 fandt man dem både i Det Hvide Hus, på rådhuset i Hedensted og hos en vis whistleblower på Hawaii.

Da den amerikanske whistleblower Edward Snowden indledte sine afsløringer om USA’s efterretningstjeneste NSA’s omfattende overvågningsprogrammer, var forløbet nøje timet og lagt til rette. Alene på grund af en meget nøje gennemtænkt taktik formåede Edward Snowden at skabe og forme det langstrakte medieforløb, der har rykket hele verdens tænkning om demokratiets udfordringer i en digital tidsalder.

Snowden var med andre ord ikke bare en idealist, der fra sin base på Hawaii lænsede den amerikanske efterretningstjeneste for dens inderste hemmeligheder. Han ejede også en af de helt særlige egenskaber, som kendetegner personerne i den innovative klasse: evnen til på den ene side – med udgangspunkt i et højere ideal om et bedre samfund – at få nye, kreative og radikale ideer og på den anden side have den strategiske og taktiske sans for at føre dem ud i livet. Endvidere havde Snowden en tredje forståelse for, at hans handlinger ville gøre ham til persona non grata i USA. Læs portrættet af Edward Snowden.

De udvalgte idealister fordeler sig i fire kategorier:

Login