Årets mest læste

Velfærd, flygtninge... og Steen Hildebrandt. Vi har samlet årets 10 mest læste artikler og 10 mest læste blogs/kommentarer på mm.dk.

Myter om Danmark, det postfaktuelle samfund, velfærdsstaten, flygtninge og integration ... og Steen Hildebrandt, masser af Steen Hildebrandt.

Vi har samlet de 10 mest læste artikler og de 10 mest læste blogs/kommentarer på mm.dk i 2016:

Artikler

1. Seks myter om det danske samfund

Er skatten på arbejde for høj i Danmark? Er arbejdstiden lav? Og er Danmark den store klimaduks, som vi ofte praler med? Mandag Morgen punkterer seks udbredte myter i den danske samfundsdebat.

2. Verden bliver skabt af løgne

Faktuelle kendsgerninger er til diskussion, og usande påstande får lov at florere frit i den politiske debat. Vi bevæger os mod et postfaktuelt samfund, hvor politikere skaber deres egen virkelighed gennem falske påstande, mener fire professorer. Borgerne er for dovne til selv at tjekke, hvad der er sandt eller falskt.

3. 10 offentlige ledere der shiner i Danmark

De er ikke kendt af hr. og fru Jensen. Men når Danmark har en af verdens bedste velfærdmodeller, er det bl.a. takket været folk som Dorthe, Rikke, Stine, Jette og Mette. Mandag Morgen har udpeget 10 ledere i det offentlige, der på hver sin måde shiner og går nye veje til inspiration for andre.

4. Indvandrere og efterkommere stryger til tops på arbejdsmarkedet

Der er sket en markant stigning i antallet af ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere, der bestrider topjob i samfundet. Ekspert kalder stigningen bemærkelsesværdig og ser øget uddannelse som den vigtigste forklaring på den positive udvikling.

5. Finansministeriet: Høje sociale ydelser går hånd i hånd med høj velstand

Nye tal fra Finansministeriet udfordrer myten om, at Danmarks høje sociale udgifter hæmmer vækst og velstand. Tallene er en klar anerkendelse af de sociale udgifters betydning for Danmarks velstand, mener FTF. Tallene ”trækker tæppet væk under Marienborg-mødet”, mener S.

6. “Danmark har verdens højeste skatter! Nej vi har ej! Jo vi har! Nej…”

Er danskerne det hårdest beskattede folk i verden? Mandag Morgen præsenterer 20 forskellige måder at måle skattetrykket på. Og det er langtfra alle opgørelsesmetoder, der udråber danskerne til den mest skatteplagede befolkning.

7. Pernille Vermunds vælgere er rige hvide mænd

Hver tredje af Nye Borgerliges vælgere har en universitetsuddannelse. 7 ud af 10 er mænd. Og ironisk nok har Uffe Elbæk været med til at bane vejen for det nye højreorienterede parti.

8. Vermund giver migranter skylden for flere sexoverfald

Partiformanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, kobler et boom i antallet anmeldelser for seksualforbrydelser sammen med en stigende muslimsk indvandring. Men kan man overhovedet lave den sammenligning?

9. Asylcentre er vækstmotorer i Udkantsdanmark

De 2,5 milliarder kroner, som staten i 2016 bruger på finansiering af det historisk høje antal asylansøgere, virker som en vækstpakke i de yderste egne af Danmark, hvor statslige investeringer ellers sjældent når ud.

10. Fra nomadeliv til Nationalbanken

39-årige Mahad Farah Aden arbejder som revisor i Danmarks Nationalbank, men indtil han var 12 år gammel, levede han et nomadeliv i Somalia og var analfabet. Gennem ihærdighed og hårdt arbejde har han kæmpet sig til tops. Hans råd til andre indvandrere er at droppe offerrollen og tage en uddannelse.

Blogs og kommentarer

1. Gitte Svanholm: Nu må I sgu slappe af, ledertyper!

"Jeg er træt af alt det ævl om, at ekstremsport skaber bedre ledere – det gør det ikke."

2. Steen Hildebrandt: Tilliden i samfundet er under afvikling

"Tilliden til store hæderkronede samfundsinstitutioner, organisationer, værdier m.m. smuldrer i disse år. Det er en farlig udvikling."

3. Steen Hildebrandt: Simpel rottetænkning i det offentlige

"Det er med new public management som med opdragelse af hunde og rotter: Ønsket adfærd belønnes, uønsket adfærd belønnes ikke – det skal nok få offentlige chefer til at rette ind."

4. Erik Rasmussen: Danske værdier på udsalg

"Regeringen har ufrivilligt sat sig i spidsen for at demontere den danske supermodel og udfordret de værdier og holdninger, der hidtil har kendetegnet den danske velfærdstat."

5. Steen Hildebrandt: Brancher i frit fald: Imponerende ringe service

"Jeg undrer mig over, at de mennesker og virksomheder, der ejer taxaer, driver cafeer eller lever af at levere it-serviceløsninger, ikke sørger for, at der er en ordentlig service."

6. Steen Hildebrandt: Vækstens muligheder og forbandelse

"Politikere og organisationsfolk kan ikke blive ved med at lade, som om de taler sandt og rent, når de taler om en forøgelse af den kortsigtede økonomiske vækst som det vigtigste af alt. For det er det ikke i vores del af verden."

7. Erik Rasmussen: Regeringens helt store misforståelse

"Regeringen burde ikke være overrasket over udlandets stærke kritik af den danske asyllov. Danmark måles ud fra højere standarder end andre lande."

8. Steen Hildebrandt: Vi lytter for meget til økonomer

"Økonomer har fået en alt for stor forrang, når det handler om beskrivelse, forståelse og løsning af verdens problemer. Ja, nogen går så vidt som til at mene, at det er økonomer, der skal regne ud, hvilke problemer regeringer og andre skal tage alvorligt. Det lider verden under."

9. Jonas Giersing: Udskift Black Friday med Green Friday

"Med dyrkning af overforbrug, priskrig og grådighed står Black Friday for mig som noget af det værste, vi har arvet fra amerikanerne. Derfor vil jeg i år slå et slag for bæredygtigt forbrug og holder Green Friday i stedet. Vil du være med?"

10. Lisbeth Knudsen: Medierne står ikke over domstolene

"Politikens optryk af bogen ‘Syv år for PET’ er oplagsspekulation og misforstået aktivisme, som kan skade hele mediebranchens troværdighed. Der var ingen grund til at begå selvtægt i forhold til domstolene. Der var ingen store principper på spil, og derfor var der ingen grund til hastværket med at få bogen ud."


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu