Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Selv om antallet af ældre stiger, er der nu på årsbasis skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008. På få år er udgifterne faldet med 6.000 kr. pr. ældre trods politikernes løfter om værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Jens ReiermannTorben K. Andersen

MM Special: Velfærdsfesten er forbi
  • Siden 2010 har skiftende regeringer foretaget en historisk hård opbremsning af væksten i det offentlige forbrug.
  • De offentlige kasser mangler mindst 16 mia. kr. i 2025, hvis velfærden skal følge den generelle samfundsudvikling.
  • Målt pr. borger har sundhedssektoren fået tilført ressourcer på bekostning af områder som uddannelse og hjælp til ældre.
  • Vi risikerer at opdele borgerne i dem, der selv kan betale for at holde velfærdsniveauet, og dem, der ikke kan, påpeger KL-formand.

Danmark i historisk opbremsning af velfærden

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Aldrig har Danmark haft så høje udgifter til ældre som i dag, og hvert eneste år stiger skatteborgernes regning til ældre.

Politikerne fra både røde og blå partier lover bedre hjælp til ældre med løfter om hyppigere bade, værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Men de ældre mærker det bare ikke altid selv.

For selv om kommunernes udgifter til ældre er steget med fire milliarder kroner siden 2007, er antallet af ældre i samme periode også steget kraftigt.

Flere skal derfor deles om velfærdskagen. Udgifterne til ældre målt pr. +65-årige falder derfor år efter år.

Hvor udgifterne til ældre tilbage i 2007 lå på godt 47.000 kr. pr. person, er de nu faldet til knap 41.000 kr.

Det viser Ugebrevet Mandag Morgens beregninger baseret på tal fra Sundheds- og Ældreministeriets egen redegørelse om ældreområdet. Se figur 1.

Tag nu bare et eksempel som hjemmehjælp. Hver eneste uge får færre ældre gjort rent, støvsuget eller hjælp til personlig pleje af den kommunale hjemmehjælper. 

Selv om antallet af ældre over 65 år er steget med knap 250.000 siden 2008, er antallet af visiterede timer til hjemmehjælp skåret dramatisk ned med ca. 150.000 timer – om ugen.

Færre får nemlig hjælp i eget hjem. Se figur 2.

Det skyldes bl.a. det paradigmeskifte, som er sket på området gennem de senere år, hvor kommunerne er gået fra at gøre noget for borgerne til at gøre noget i samarbejde med borgerne, så ældre kan klare sig selv længst muligt i eget hjem. Som formanden for KL, borgmester Jacob Bundsgaard (S), udtrykker det:

”Vi har reducereret omkostningerne pr. ældre ganske betragteligt ved bl.a. nye metoder, en mere effektiv organisering af arbejdet og introduktion af teknologi,” siger han.

Ældre Sagen følger området tæt og laver løbende analyser om hjemmehjælp. Den seneste analyse viser, at der nu på årsbasis er skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu