Arbejdsmiljøprofessorer: Fagforeninger bruger syge i politisk kamp

Når fagforeningerne anmelder stress, depression, udbrændthed og andre psykiske lidelser som arbejdsbetingede sygdomme, skader de ifølge landets førende eksperter i arbejdsmiljø deres medlemmer. Fagforeningerne gør det for at få de “nye” lidelser anerkendt som arbejdsbetingede. Men samtidig er chancen for at vinde sager om psykiske skader ufattelig lille, netop fordi sygdommene ikke er anerkendt som arbejdsrelaterede. Samtidig viser forskning, at anmeldelsen gør det sværere for den syge at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Fagforbundet FOA og hovedorganisationen FTF afviser kritikken over for Mandag Morgen. Vi fører sagerne for at skaffe vores medlemmer de erstatninger, de har krav på, og for at presse systemet til forandring, lyder det bl.a. fra FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Papirbunkerne hober sig op på skrivebordene, patienter og klienter truer, kollegerne mobber. Det slider på sindet, mener de fleste, og stadig flere oplever, at arbejdsforholdene får dem til at gå ned med stress og depressioner. Sidste år modtog arbejdsskadestyrelsen det højeste antal anmeldelser af psykiske arbejdsskader nogensinde, og hvis kurven fortsætter, som den har gjort de seneste årtier, får vi sandsynligvis en ny rekord i år. Se figur 1. Men selvom flere anmelder psykiske arbejdsskader, er der ikke flere, som får anmeldelsen anerkendt. Kun omkring fire pct. fik medhold sidste år. Det svarer til 200 personer, og det tal har ligget nogenlunde stabilt over en årrække.

Landets fagforeninger mener, at det er en skandale, at så få sager falder ud til den syges fordel. Men skandalen er ikke, at systemet anerkender så få anmeldelser, men derimod at det modtager så mange.

Sådan lyder budskabet nu fra flere eksperter i arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøforsker og tidligere professor i psykisk arbejdsmiljø ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Tage Søndergaard Kristensen, arbejdsmiljøprofessor på Aalborg Universitet Peter Hasle og professor i arbejdsmedicin ved Aarhus Universitetshospital Henrik Kolstad anklager fagbevægelsens tilgang til psykiske arbejdsskader for at være forsimplet og forfejlet.

Login