Betalingsringen og det falske oprør

Den massive folkelige modstand mod betalingsringen, som alle taler om, eksisterer ikke. ”Oprøret” holdes i gang af en håndfuld borgmestre, et par eksperter og oppositionen, som til gengæld får medløb fra medierne.

Alle kommentatorer og redaktører i Danmark er rørende enige om, at der er et folkeligt oprør i gang mod betalingsringen om København. Det er klangbunden for stort set al mediedækning. Betalingsringen har ifølge medierne mødt “massiv modstand lige siden ideen blev fremlagt”, og Helle Thorning-Schmidt er ifølge Ekstra Bladet et “betalingsringvrag”. 

I indslag og artikler omtales betalingsringen konsekvent som “omstridt”, “upopulær” og “en tabersag”. Der er “massiv modstand” og “oprør” mod ringen.

Der kan være mange gode grunde til at være modstander af en betalingsring, men spørgsmålet er, hvor journalisterne har det fra, at modstanden ligefrem er massiv. Det er i hvert fald ikke fra Facebook, meningsmålinger eller underskriftsindsamlinger.

Facebook er blevet slagmark for alskens folkestemninger, og medierne elsker at referere, når Facebook-sider “oversvømmes” med likes og fans.

Her ser det lidt tyndt ud for protesterne mod betalingsringen. Der er fem større protestsider på Facebook, der alle har det erklærede formål at mobilisere nejsigere. “Nej til betalingsring” har 1.893 venner. “Bilister mod betalingsringen” har 1.326 venner. “Nej tak til betalingsring” har 557.

Til sammenligning har “Bevar Holstebro sygehus” 12.200 venner. Facebook er normalt god til at tappe folkedybet: “Nej til moskeer i Danmark” har 148.717 venner. “Nej til Venstres SU-reform” tikker ind med 44.488 venner.

I øvrigt har tilhængersiden, “Jeg er for en betalingsring om København”, 1.093 venner.

Det er ikke noget, der ligefrem varsler, at folket stormer Marienborg med høtyve og fakler.

Meningsmålingerne tyder heller ikke på forestående revolutioner.

Der er i det seneste år foretaget tre meningsmålinger omkring betalingsringen. Alle tre er gennemført af erklærede modstandere af betalingsringen, nemlig den liberale tænketank CEPOS (Norstat), V-politiker Martin Geertsen (YouGov Zapera) og dagbladet B.T. (Voxmeter).

CEPOS er en af “toldmurens” argeste modstandere. Men da tænketanken gennemførte en meningsmåling i november 2011, gav den nok ikke lige det revolutionære resultat, CEPOS havde forventet. Måske tværtimod.

Danskerne er delt.  53 pct. er imod en betalingsring, mens 47 pct. er for. Det passer altså ganske simpelt ikke, når f.eks. en højt respekteret kommentator som Niels Krause-Kjær på Berlingske.dk skriver, at “et massivt flertal af vælgerne er imod betalingsringen” .

Resultatet for hovedstadsregionen, hvor borgerne bliver direkte berørt, må have gjort CEPOS-analytikerne endnu mere blå i hovedet. Her er tallene kun marginalt anderledes – 58 pct. af borgerne er imod ringen, selv om det er dem, der må forventes at blive påvirket direkte af “den ekstra skat på arbejde”, som det hedder i CEPOS’ univers. Hvor mange i hovedstadsregionen der er for betalingsringen, fremgår ikke af CEPOS’ materiale. At dømme efter de øvrige diagrammer, må det være resten – dvs 42 pct. Højst usædvanligt lægger ­CEPOS ikke hele analysen ud, men plukker i den. Det er det, den engelsksprogede verden kalder cherry ­picking, altså at man kun plukker de resultater, som man synes ser rigtig lækre ud.

CEPOS spurgte også dem, der pendler frem og tilbage over betalingsringen, og her kom der endelig et markant svar: 74 pct. af pendlerne er imod betalingsringen. Og det var så den overskrift, CEPOS kørte med.

Det samme gjorde de uafhængige, kildekritiske medier, selv om der ifølge min journalistiske børnelærdom er mindst et par andre vinkler, som mindt i lige så høj grad lever op til de journalistiske nyhedskriterier. F.eks. at danskerne faktisk er splittede fifty-fifty, selv om stort set al mediedækning i månedsvis har fremmanet et andet, mere ensidigt billede. Eller at det selv i hovedstadsregionen står 58-42.

Men tilsyneladende har det ikke været et tema på redaktionsmøderne, selv om det ikke burde være nogen stor overraskelse, at flertallet af dem, der påføres en økonomisk ulempe, er modstandere. Hvad synes rygerne om prisstigninger på cigaretter?

Martin Geertsen, Venstres hovedstadsordfører, har modstand mod betalingsringen som mærkesag. Hans måling er gennemført midt under valgkampen sidste år, og den viser, at 33 pct. af bilisterne i København og på Frederiksberg er tilhængere af en betalingsring, mens 58 pct. er imod (heller ikke her offentliggøres alle data). Her snakker vi vel at mærke kun om bilisterne, ikke pendlerne og slet ikke borgerne som sådan. Hvad blev så den journalistiske vinkel på den undersøgelse? At selv blandt dem, der berøres direkte, er en tredjedel tilhængere af en betalingsring, mens kun lidt over halvdelen er imod? Nej, B.T. – som kalder betalingsringen “bompengemaskinen” – fokuserer på, at 26 pct. af bilisterne “overvejer” at stemme på andre partier end S og SF, hvis ringen gennemføres.

B.T. har forudset, at Helle Thorning-Schmidt kan blive væltet som statsminister af betalingsringen, men deres egen meningsmåling (september 2011) underbygger det ikke umiddelbart. 42 pct.  af danskerne er imod en betalingsring, 33 pct. er for, og 26 pct. ved ikke. Denne meningsmåling viser i øvrigt det, som mangler i Geertsens: Nemlig at et flertal på 53 pct. af københavnerne gerne vil have en betalingsring, inklusive dem, der kører i bil.

Faktisk gennemførte Berlingske Tidende (Gallup) en meningsmåling om emnet allerede i 2009, da S og SF første gang fremsatte ideen. Her var 59 pct. for og kun 33 pct. imod. Prisen for at passere ringen var dog ikke kendt dengang, og det tæller nok lidt på positivsiden.

Heller ikke demokratiets old school-protestmetode, underskriftsindsamlinger, har blotlagt nogen bølge af harme.

Venstres folketingskandidat Flemming Damgaard Larsen fra Roskilde iværksatte en online-underskriftsindsamling den 3. september 2011. Den har p.t. 137 underskrifter. Bedre går det med Martin Geertsens underskriftsindsamling. Der er 2.435 underskrifter. Derudover eksisterer der yderligere et par indsamlinger, som ikke skilter med deres succes.

Jo mere man læser, jo klarere bliver det, at “oprøret” ikke findes, og at betalingsringen på mange måder ligner så mange andre politiske forslag, der deler vandene. Oppositionen er imod – intet nyt her. Men derudover drives “oprøret” af ca. 15 S-borgmestre i omegnskommunerne omkring København samt yderligere et par stykker  på Roskilde- og Køge-egnen, inklusive et par SFere. Alle er på valg meget snart – inden eventuelle fordele ved en betalingsring vil vise sig.

Borgmestrene er vel at mærke ikke modstandere af en ring som sådan, men nærmere processen og placeringen. På ekspertsiden får de opbakning fra et par trafikforskere, der primært er fortalere for en GPS-baseret løsning.

Altså en snæver kreds – men en kreds, der ikke har haft problemer med at få budskabet ud over rampen.

Medierne, journalisterne og ikke mindst de politiske kommentatorer elsker folkestemninger, og “oprørerne” har fået villigt medløb på redaktionerne, hvor alt, der lugter af revolte eller et fyldt forsamlingshus med vrede borgere, er en sikker vinder.

Her ligger imidlertid også kimen til et af de mindre flatterende karaktertræk hos medierne: Konsensus-dynen.

Når en højprofileret sag på kort tid dækkes af mange medier med den samme vinkel sættes den kritiske sans ud af kraft – og en bred enighed om, at “sådan er det bare”, indfinder sig. Fornemmelsen bliver forfremmet til præmis, og journalisterne, løber – som Carsten Jensen for år tilbage formulerede det – i samme retning “som brølende køer i tordenvejr”. 

En sådan konsensusdyne lagde sig f.eks. over medierne, da DSBs direktør Søren Eriksen sidste år røg ud, fordi der var “rod i regnskaberne” (det var der ikke, viste en revisorundersøgelse). Eller da Lene Espersen “ikke gad rejse til internationale møder” (det viste sig at hendes forgængere, f.eks. Per Stig Møller, var mere fraværende). 

Der findes ganske givet arge modstandere af en betalingsring, og det er formentlig ikke den populæreste sag blandt vælgerne i hovedstadsregionen. Men “oprøret” er et falsum – og dækningen af debatten om betalingsringen bør justeres på samtlige redaktioner – og medføre selvransagelse i  mediehusene.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Pensionsskat sender regningen til børneværelset Næste artikel Velfærden må gentænkes!

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.