Løkkes hækkeløb: Borgerlig ballade

2016 er et skæbneår for statsminister Lars Løkke Rasmussen med talrige forhindringer forude. De bliver en afgørende test for Løkkes styrke som statsminister, hans eftermæle og sammenholdet i blå blok. I en analyse i otte akter gennemgår Mandag Morgen Løkkes største udfordringer i sit politiske hækkeløb for resten af året. Dette afsnit omhandler den interne splittelse i blå blok.
Jens ReiermannTorben K. Andersen


BLÅ BLOK. Sammenholdet i blå blok er i krise. De kommende måneder vil afsløre, hvor stærk blokken er, når regeringen skal samle sine politiske "venner" om vigtige sager som den økonomiske 2025-plan og skattereform. Sandsynligheden for et nyt folketingvalg til efteråret er stor.

Flere gange har Løkke fået en advarsel om det skrøbelige fundament, han baserer sin regering på. Se figur 1. Senest med Kristian Thulesen Dahls afvisning af en skattereform, som er hjerteblod for LA og De Konservative. Og han fortsætter sit opgør med Venstre i dette nummer af Mandag Morgen.

Hans opgør kommer lige efter, at den blå familie har været i kriseterapi efter vedtagelsen af landbrugspakken, hvor De Konservative strittede så voldsomt imod, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen måtte trække sig.

Løkke og blå blok har mistet flertallet

Figur 1 | Forstør   Luk

Siden valget er blå blok gået tilbage med 2,7 pct.point. Halvdelen af tilbagegangen skal findes hos Venstre.

Kilde: Berlingske Barometer.

Hele forløbet har tæret voldsomt på forholdet mellem Venstres top og De Konservatives leder, Søren Pape Poulsen. Næste hårde slag i den borgerlige værdikamp på dette område venter lige rundt om hjørnet, når partierne skal blive enige om den nye naturpakke.

Liberal Alliances Anders Samuelsens gentagne trusler om at vælte regeringen, hvis de ikke får lettelser af topskatten, har efterhånden mere karakter af en vittighed end reel substans har efterhånden mere karakter af en vittighed end reel substans i betragtning af de senere måneders mange særmeldinger fra partierne i blå blok.

Løkke kan håbe på, at de andre partier i blå blok trods alt føler så tilstrækkelig stort medejerskab til V-regeringen, at de ikke bringer den i mindretal og dermed udløser et nyt valg. De ved godt, at det kan betyde flere års ørkenvandring uden den store politiske indflydelse. Men efteråret vil med garanti blive præget af voldsomme konfrontationer og masser af uro i blå blok. Slagsmålet er allerede i fuld gang.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu