Bygninger der giver mere til verden end de tager

GRØN OMSTILLING Regenerativ arkitektur er en vision om huse og byer bygget af cirkulære materialer, drevet af vedvarende energi og spækket med grønne planter. Indtil videre er det overvejende ønsketænkning – men dog ikke mere end at man i stadig flere byggerier forsøger at omsætte drømmen til konkret virkelighed.

Foto: Lendager
Peter Hesseldahl

Ressourcerækkerne, et par boligkarréer i Ørestaden, er et patchwork af nyt og gammelt. Arkitekturen er ny og kantet, men facaden består af gamle mursten. De er skåret ud i store sektioner af de gamle facader, da Carlsbergs tappehaller blev revet ned.

Andre dele af Ressourcerækkerne er hentet fra en nedlagt skole. Meget af det træ, der er anvendt i bygningerne, er affald, som blev tilovers fra Metrobyggeriet.

Efterhånden som området gror til, er der planlagt masser af grønne planter i gårdene og i tagterrasser. Beboerne skal kunne dyrke deres egne grøntsager og kompostere deres affald lokalt. Der er solceller, naturlig ventilation og masser af dagslys. I arkitekternes visualisering af, hvordan byggeriet til sin tid vil tage sig ud, ligner gården nærmest en jungle; der er godt med grønt på alle flader.  




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu